15.03.2004 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky ze společnosti Some

Již šestý ročník výstavních a prodejních dnů pořádala v posledním únorovém týdnu ve svém areálu v Jindřichově Hradci společnost Some, s. r. o. Stejně jako každý rok připravuje firma i pro sezónu 2004 řadu novinek. Které to budou, jsme se zeptali ředitele divize zemědělské techniky Ing. Oldřicha Šuhájka.

„V loňském roce jsme zaznamenali mírný pokles obratu, ale je nutné říci, že nebyl nijak dramatický. Například prodej traktorů všech značek klesl v rámci České republiky na 72 % obratu roku předešlého. Také u nás byl prodej nižší, dosáhli jsme asi 83 % obratu ve srovnání s rokem 2002. V počtu prodaných kusů traktorů byl pokles ještě nižší, činil 8 %. Větší zájem než o traktory vyšších výkonových řad byl o užší speciály do vinic a sadů. Také poněkud poklesla poptávka po velkých sběracích vozech. Ztráty kompenzoval především zvýšený prodej žací techniky, obracečů a shrnovačů, ale těmito stroji se finanční objem těžko dohání.
Jednoznačně úspěšný byl průnik na trh s technikou značky BCS. Jednoosé sekačky a dvouosé traktory o výkonu 25 až 90 koní se uplatnily jak v technických službách, tak při údržbě krajiny v horských oblastech. Například v Krkonoších pracuje speciálně upravený traktor BCS Vitar o výkonu 90 koní s širokým podvozkem a uživatel si jeho služby nemůže vynachválit. Navíc pořizovací cena je ve srovnání s jinými traktory vhodnými do horského terénu zhruba poloviční. Očekáváme, že o tuto techniku bude v letošním roce ještě větší zájem. V komunálních službách poměrně uspěly také stroje značky Doppstadt,“ hodnotí uplynulý rok Ing. Oldřich Šuhájek.
Na zasněženém dvoře celá škála mechanizace
Vystavené technice, kterou částečně pokrýval čerstvě napadlý sníh, dominovaly traktory Same a produkty firmy Pöttinger, tedy tradiční základní stavební kameny sortimentu firmy Some Jinřichův Hradec. Nechyběly ale ani zástupci krmných vozů Seko, stroje komunální techniky, štěpkovače ani další zástupci strojů dokládající skutečně širokou nabídku. Jaké priority si vytýčila firma Some pro letošní rok? K tomu opět Oldřich Šuhájek: „Rádi bychom se více orientovali na půdozpracující stroje. Velice se nám osvědčily pluhy Pöttinger, které by se měly stát v podnicích, kde pracují, předvojem před dalšími stroji půdozpracujícího programu stejně tak, jako tomu bylo v případě pícninářského programu a sběracích vozů Jumbo.
Velmi dobrou odezvu mají i další stroje na zpracování půdy. Rád bych zmínil kompaktor slovenské výroby JOSK Kobra K-6-B, který zde můžete vidět. Jde o stroj vhodný především do těžkých půd. Vystavená polonesená sklopná verze má pracovní záběr šest metrů a jako tažný prostředek je vhodný traktor o výkonu 170 až 200 koní. Pracovními orgány jsou odpružené smyky, lopatkové válce, radličky a crosskillské válce. Na rozdíl od jiných kompaktorů pracuje stroj se čtyřmi samočisticími válci, které mohou být uspořádány ve čtyřech různých variantách. Po několikaletých zkušenostech s provozem těchto kompaktorů mohu konstatovat, že na jejich servisu rozhodně nevyděláme. Kromě výměny opotřebitelných součástí pracují totiž bez závad, navíc výrobce velice pružně reaguje na případné připomínky uživatelů.
Trochu složitější situace je se sklízecími mlátičkami Deutz – Fahr. Po přesunu výroby do Dánska, kde se v jednom závodu vyrábějí společně s dalšími značkami, bývají potíže se splněním termínu dodávek. Přitom jde o tradičně bezporuchové spolehlivé stroje, o které by určitě byl zájem. Značka Deutz – Fahr navázala spolupráci s finským Sampem a přichází se dvěma novými řadami menších mlátiček. Čtyři modely řady 54 mají výkon motoru od 115 do 170 koní, tři šestivytřasadlové modely řady 55 pracují s motory od 200 do 250 koní. Dodávka nových mlátiček je ale aktuální až pro sezónu 2005.“
Helios končí, nastupuje Iron
V nové verzi budou na veletrhu Techagro v Brně představeny traktory o výkonu od 130 do 165 koní. Jejich dosavadní název Helios se mění na Iron, ale ten původní silnější Iron (200 k) nezmizí. Dostane jen přívlastek Super. V nových verzích se představí i traktory dalších řad. Nová bude kategorie od 100 do 110 koní a v druhé polovině roku se můžeme těšit i na změněný kabát oblíbeného traktoru Explorer, který bude vybaven novým motorem a moderní kabinou. Modernizaci se nevyhnou ani malotraktory Solaris s výkonem 30, 40, a 50 koní. Rovněž v jejich koncepci se počítá s novým typem motoru. Pro rok 2004 jsou zatím vyráběny pouze ve verzi bez kabiny.
„Během dubna a května bychom nové typy traktorů společně s dalšími stroji rádi prezentovali v praktických ukázkách na několika místech České republiky. Ale nedočkavé zájemce bych rád pozval do Brna, kde budeme v rámci Techagra vystavovat v pavilonu V a některé ze zmiňovaných novinek tam budou určitě k vidění,“ uzavírá prohlídku strojů Oldřich Šuhájek.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down