28.11.2003 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ideální pro čelní nakladač

Novinkou, která se u nás poprvé představila na Zemi živitelce, v expozici firmy Strom, byl zástupce zcela nové řady John Deere 5020. Šlo o nejsilnější model 5820 s jmenovitým výkonem 88 k.

Řada 5020 zahrnující tři traktory s jmenovitými výkony 72, 80 a 88 k (52, 59, 65 kW), poprvé byla oficiálně představena na letošní SIMĚ a je vyráběna v německém Mannheimu. Vychází proto z větší řady 6020 z níž přebírá řadu typických konstrukčních prvků. Je to například rámová konstrukce, mokrá vícelamelová spojka pojezdu i vývodového hřídele, převodovka PowrQuad, nebo PowrQuad plus se čtyřmi stupni pod zatížením, reverzace pod zatížením atd. Tedy řešení, která nejsou u traktorů této výkonové třídy vždy obvyklá a tak, zjednodušeně řečeno, jde o zmenšenou řadu 6020.
Motory použité v nových traktorech jsou vznětové čtyřválce se zdvihovým objemem 4,5 litru, mají dva ventily na válec, splňují emisní normu Tier II a u dvou silnějších modelů je použito turbodmychadlo bez chladiče stlačeného vzduchu. Převodovka má již zmíněný čtyřstupňnový násobič točivého momentu a v kombinaci s hlavní, mechanicky řazenou synchronizovanou převodovkou, nabízí 16 dopředných i zpětných rychlostních stupňů.
Hydraulické zubové čerpadlo disponuje výkonem až 65 l/min, zadní tříbodový závěs je dimenzován na zátěž 4,2 tuny a ve standardu jsou dva páry rychlospojek pro vnější okruhy hydrauliky (na přání tři). Vývodový hřídel má ve standardu otáčky 540 a 540 E, na přání je navíc možná rozsah 1000 n/min. Kabina je co do vnitřního uspořádání ovladačů velmi podobná té, kterou používají traktory řady 6020. Může být vybavena sedačkou spolujezdce a vnitřní hluk, nepřekračuje 75 dB.
Traktory řady 5020 jsou malé a tím i obratné a díky rozložení hmotnosti (40 % vpředu a 60 % vzadu) jsou vhodné pro agregaci s čelním nakladačem. S ním byl i vystaven i předváděný traktor a jednalo se opět o čistokrevný produkt firmy John Deere.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down