28.11.2003 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Agritechnice opět novinky

Zřejmě největší letošní evropská výstava zemědělské techniky otevřela své brány na výstavišti v německém Hannoveru. Stejně jako v letech minulých i letos výrobci zemědělských strojů připravili celou řadu novinek, pro jejichž prezentaci je Agritechnica tím nejlepším místem. S některými novými stroji vás seznámíme v tomto článku.

S nestejnou meziřádkovou vzdáleností i se sklizní kukuřice vyseté do trojúhelníkového sponu si dokáže poradit sklízecí adaptér firmy Kemper, označený Corn Star. Je vybaven paprskovým kolem, které navádí stonky kukuřice směrem k řezacímu ústrojí (obrázek 1). Corn Star se vyrábí ve dvou verzích. Verze 206 je šestiřádek a 208 osmiřádkové provedení. Pro transport lze boční sekce hydraulicky sklopit. Nový adaptér je nyní produkován pod značkou John Deere, která si zakoupila práva pro jeho výrobu.

Nové traktory JCB Fastrac 3190 a 3220 byly již představeny v ČR, stejně tak teleskopické manipulátory 530-70 Farm Special Super. Přesto JCB jednu novinku uvede a bude jí malý teleskopický nakladač 515-40 a 520-40. Kompaktní nakladač je určen především do malých prostor, čemuž odpovídají jeho rozměry (1,56 m šířka, 1,97 m výška a poloměr otáčení 3,05 metru. Jeho teleskopické rameno má maximální výšku zdvihu 4 metry a nosnost 1,5, resp. 2 tuny (model 515, resp. 520). Pohonnou jednotkou je vznětový čtyřválec se zdvihovým objemem 2,2 litru a výkonem 37,5 kW (50 k). Pojezd je hydrostatický s pohonem a řízením všech kol (obr. 2).

DPX Magnum 44 rozšiřuje modelovou řadu rozmetadel minerálních hnojiv Sulky Burel a dokáže rozhazovat až do vzdálenosti 44 m, takže může při přihnojování jezdit i v klasických kolejových řádcích vzdálených 36 m. Rozmetadlo si poradí jak s granulovanými, tak s práškovými hnojivy, neboť je vybaveno stavitelnou výpadovou deskou, kterou se usměrňuje tok hnojiva na lopatky rozmetacího ústrojí a podle toho na jaké místo lopatek hnojivo dopadá, taková je umu udělena kinetická energie (obr. 3).

Tři nové platformové modely Same Solaris 30, 40 a 50 budou představeny na Agritechnice. Traktory jsou vybaveny vznětovými, přeplňovanými čtyřválci Mitsubischi s výkonem od 24 do 35 kW (33 až 47 k. Převodovka je plně synchronizovaná s 12 stupni vpřed a 12 vzad. Pojezdová spojka je mokrá, lamelová. zadní TBZ lze zatížit až 1200 kg a obsahuje EHR. Traktor je možné vybavit i čelním tříbodovým závěsem a až osmi vnějšími hydraulickými okruhy umístěnými jak vzadu, tak vpředu i mezi nápravami.
Novinkou mezi červenými traktory Same jsou také modely Silver 85, 95 a 105. Jde o stroje nižší až střední třídy, takže jejich využití je univerzální. Od lehkých prací až po příležitostné polní práce těžké, jako je například orba. Vznětové přeplňované motory mají výkon od 63 do 74 kW (85 až 100 k) a jsou vybaveny elektronickou regulací vstřikovacího čerpadla. Vstřikovací tlak je vysoký (až 110 MPa). Elektronická regulace zabezpečuje širokou oblast konstantního výkonu a převýšení točivého momentu až 33 %. Traktory přejímají mnoho elektronických prvků z traktorů Same vyšších výkonových tříd. Jde například o systém automatického zapínání uzávěrek diferenciálu SBA, převodovku řazenou pod zatížením, EHR, radar, automatické zapínání pohonu přední nápravy. Vývodový hřídel má mokrou lamelovou spojku a pracuje v režimu 540 a 1000 n/min, možné jsou i ekonomické režimy 540 E a 1000 E. (Obrázek č. 4.)

Výkony od 130 do 165 koní budou disponovat motory traktorů Deutz Fahr Agrotron 130 až 165. Motory budou od výrobce Deutz a půjde o šestiválce s elektronickou regulací, úspornější a přitom výkonnější. Pro uživatele bude významné nové řešení bloku chladičů, při kterém se zlepšil přístup pro jejich čištění (obr. 5). Převodovky traktorů budou se čtyřmi stupni pod zatížením a s reverzací rovněž pod zatížením. Systém ASM se bude starat o automatické zapínání uzávěrek obou náprav a pohonu přední nápravy. Do verzí traktorů s maximální pojezdovou rychlostí budou dodávány převodovky 50 km/h s elektronickým omezením maximální rychlosti, což dovolí provozovat odlehčený traktor při rychlosti 40 km/h avšak v otáčkách motoru, které jsou nižší než jmenovité. Vývodový hřídel bude možné provozovat ve všech režimech otáček (1000, 1000 E, 540, 540 E). Zadní TBZ bude dimenzován na nosnost 9,2 tuny a přední na 4 tuny.

Přibližně před dvěma lety představila firma Trioliet vertikální KMV s vlastním nabíráním pod názvem Triomix. Tato řada u níž je vybírání krmiva řešeno vykusovacím štítem je nyní rozšířena o model Triomix S2, typ 16000T. Vůz je vybaven dvěma vertikálními míchacími šneky, pojme 16 m3 krmiva a je koncipován jako tažený, na tandemové nápravě. Systém vybírání vykusovacím štítem zůstal pochopitelně zachován. Vykusovací štít lze zvednout až do výšky 4 metrů a při šířce 2,2 metru nabere najednou až 3,5 m3 krmiva a dopraví jej do míchacc vany. A to (podle výrobce) v čase pod 1 minutu. Vůz vyžaduje traktor s výkonem 100 k a hydraulickým čerpadlem schopným konstantní dodávky oleje 30 l/min (obr. 6).

Po řadě T a M představí na Agritechnice Valtra také řadu A a C. Řada A reprezentuje traktory s nejmenším výkonem, a to od 46 do 72 kW (63 až 98 k). Nejslabší model je vybaven tříválcovým vznětovým motorem, ostatní mají čtyřválce. Traktory se vyznačují nízkou hmotností a malými vnějšími rozměry. Řada C (obr. 7) je jako stvořená pro práci s čelním nakladačem, protože má posunutý motor směrem dozadu ke kabině, tím má traktorista lepší výhled a většina hmotnosti (60 %) je na zadní nápravě. Řada C obsahuje šest modelů s výkony od 90 do 150 k. Turbomotory mají zdvihový objem 4,4 litru, chladič stlačeného vzduchu vzduch/vzduch a tři nejvýkonnější stroje jsou vybaveny turbospojkou pojezdu. Převodovka obsahuje reverzaci pod zatížením a třístupňový násobič točivého momentu. Hydraulické čerpadlo má výkon 90 l/min.

Nové rotační brány představí na Agritechnice společnost Kverneland. Jde o zařízení do těžkých pracovních podmínek, čemuž odpovídá robustní konstrukce jak rámu, tak převodovky (může být dvourychlostní) i vlastních hřebů bran. Rotační brány NG-S 101 (obr. 8) jsou vyráběny se záběrem 3 nebo 4 metry a jsou vhodné pro agregaci se secím strojem Accord DA-X. Za rotačními branami lze pochopitelně doplnit celou řadou pasivních orgánů, mezi něž patří zejména různé válce (kotoučové, spirálové, zubové apod.).

Phoenix C50 je novým produktem firmy RAU v oblasti tažených postřikovačů. Jeho základními přednostmi jsou přesná aplikace, hektarová výkonnost a transportní rychlost (40 km/h). Ke klidné jízdě při transportu jak s plným tak s prázdným postřikovačem přispívá totiž jak odpružená náprava, tak odpružená oj. Nádrž na postřikovou jíchu má objem 5000 l a postřikovací ramena jsou v provedení nad 24 m v hliníkovém provedení (obr. 9).

Topdown je obchodní název nového produktu firmy Väderstad. Je to kombinátor vyráběný v záběrech od 4 do 7 metrů, čemuž odpovídá požadovaný příkon od 180 do 350 koňských sil. Kombinátor je tvořen několika řadami různých sekcí, a to podle toho, zda bude zpracovávat strniště, nebo hrubou brázdu. V prvním případě jsou zcela vpředu tři řady vyčesávacích prutů, za nimi dvě řady talířů, pak dvě řady radliček, opět talířová sekce a nakonec Cross-kill válec. V případě jízdy po zpracovaném pozemku může být v první řadě pružný smyk a za ním talířová sekce. Jednotlivé sekce lze tedy mezi sebou měnit a přizpůsobit se tak zpracovávanému pozemku (obr. 10).

Celou řadu novinek chystá pro návštěvníky také firma John Deere. Pro naše zemědělce bude patrně nejzajímavější očekávaná řada 7020, která nahradí řadu 7010. Nová řada 7020 vychází z modelové řady 8020, s níž má například shodnou kabinu a obdobný vnější design (obr. 11). To je ale všechno. Základní rozdíl mezi modely 8020 a novými traktory označenými 7020 je totiž v tom, že stroje sedmitisícové řady jsou mnohem lehčí a přesto výkonné. Jsou tedy vhodné jak do dopravy, tak po řádném dotížení i pro těžké polní práce. Modelová 7020 řada obsahuje tři traktory, první dva 7720 a 7820 mají motory se zdvihovým objemem 6,8 l a jmenovitým výkonem 170 a 185 k (125 a136 kW), model 7920 má motor s objemem 8,1 l a jmenovitý výkon 200 k (147 kW). Všechny motory mají vstřikování Common Rail (motory 6,8 l mají 4 ventily na válec) a díky elektronické regulaci motoru je realizováno i navýšení výkonu, klasický Transport Boost, který se spíná automaticky při pojezdové rychlosti nad 15 km/h. Navýšení výkonu činí dle modelu 15 až 20 koní. Nejvýkonnější model 7920 je standardně vybaven plynulou převodovkou AutoPower, do traktorů 7720 a 7820 lze zvolit kromě AutoPoweru také PowerQuad+, nebo lepší AutoQuad+.

Firma Tecnoma rozšiřuje nabídku samojízdných postřikovačů o nový Laser 5000. Původně tato řada končila na modelu 4000 s nádrží na 4000 l postřikové jíchy, nyní je možno nádrži Laseru 5000 naplnit objemem o 1000 litrů vyšším, samozřejmě s nezbytnou 5% rezervou. Rozpětí postřikovacích ramen začíná na šířce 24 m a končí až na neuvěřitelných 42 metrech. Ramena mohou být v provedení jak ocelovém, tak hliníkovém. Pohonnou jednotkou stroje je motor Deutz s výkonem 174 kW (236 k). Pojezd je hydrostatický s čerpadlem Redrox a hydromotory Poclain. Samozřejmostí je známé plynokapalinové odpružení Axair (obr. 12).

RP 42 je označení nového lisu na válcové balíky od firmy Welger (obr. 13). Jde o lis s variabilní komorou a lisované balíky mají šířku 1,2 a průměr až 1,6 metru. Balit je lze do sítě či provázku a materiál nakládaný sběračem se záběrem 2 metry lze řezat s využitím ústrojí Mastercut.

Novinkou ve střední výkonové třídě jsou traktory New Holland TS-A. Modelová řada zahrnuje pět traktorů s jmenovitými výkony od 74 do 100 kW (100 až 136 k). Modely TS 110, 125 a 135 mají navíc výkonové navýšení, které dovoluje za určitých podmínek výkon zvednout až o 25 k výše. První dva model jsou vybaveny čtyřválcovými motory, ostatní mají šestiválce. Přední náprava může být v provedení standard, SuperSteer s úhlem natočení kol až 70 °, nebo odpružená TerraGlide. Hydraulika je vybavena čerpadlem s výkonem 113 l/min při max. tlaku 21 MPa, maximální nosnost zadního TBZ činí 7864 kg, předního 3119 kg. Nový je design i kabina s výborným výhledem (obr.14).

Luboš Stehno

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down