25.09.2003 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zlatý návrat po sedmnácti letech

Třicátého mistrovství republiky v orbě, které se uskutečnilo v polovině září v Bohuslavicích nad Metují, se v pěti kategoriích zúčastnilo 30 oráčů. Zejména pro ty, kteří soutěžili s koňmi pod kapotou, byly přichystány velice těžké podmínky. Oralo se totiž napříč pozemku pod úhlem asi 45 stupňů, než byla půda původně zpracována. To samozřejmě soutěžícím způsobovalo nemalé potíže, kdy jedno kolo traktoru bylo v brázdě dříve než druhé, traktor se kýval ze strany na stranu a bylo velmi těžké udržet rovinu. Přesto byla výsledná orba velmi dobrá.

Svědčí o tom především následující statistika: V soutěži klasických dvouradličných jednostranných pluhů se dostalo přes 200bodovou hranici hned šest oráčů. Tuto kategorii letos hodnotilo dvanáct rozhodčích oproti šesti v loňském roce, což určitě přispělo k větší objektivitě. V soutěži dvouradličných oboustranných otočných pluhů se přes 200bodovou hranici dostali všichni tři nejlepší, kvalitnější orba byla také vidět v soutěži čtyřradličných otočných oboustranných pluhů. Svého úkolu se velice dobře zhostili i oráči, kteří soutěžili s živými koňmi, ať již s jednoradličným otočným pluhem, nebo klasickým jednostranným pluhem.
Pět kandidátů na titul
Letošní soutěže dvouradličných jednostranných pluhů se zúčastnilo 15 oráčů, tedy o čtyři více než v loňském roce (nepočítáme-li dva oráče ze Slovenska, kteří v Kameni pouze hostovali). Čekalo se, zda se o titul opět poperou dva největší favoriti – pětinásobný mistr České republiky Miroslav Ondrůšek a čtyřnásobný mistr České republiky Antonín Krátký, či se někdo mezi ně vklíní, nebo je dokonce sesadí z trůnu. Tato role byla připravena nejen pro Michala Trtka, který většinou končívá hned za zmíněnými mistry, ale především pro staronové či nové tváře ve startovním poli – Václava Milíka jr. a Josefa Hloucala jr. Ten první naposledy soutěžil před 17 lety a před 20 lety jako český reprezentant získal doposud nejlepší umístění na mistrovství světa, kdy v Irsku skončil na třetím místě. Otec V. Milíka byl mimo jiné dlouholetým trenérem A. Krátkého. Překvapit mohl také již zmíněný J. Hloucal, jehož otec získal ve stejné soutěži mistrovský titul v roce 1991.
Vsadit na vyloženého favorita tedy nebylo jednoduché obzvlášť, když mnozí borci změnili týmy i traktory. Miroslav Ondrůšek soutěžil za Zemědělskou farmu bratři Tykalovi s traktorem John Deere 5820, Antonín Krátký zase za ČSOB Leasing a. s., Hradec Králové s traktorem Case CS 68. Naopak do týmu Fuchs oil Zetor team zamířil V. Milík a J. Hloucal startoval za Fuchs oil team se stařičkým modrým Zetorem 5718 a pluhem Ross. Všichni ostatní favoriti vsadili na značku Kverneland.
Třináctka přinesla štěstí
Již v polovině soutěže bylo zřejmé, že se čelo této soutěže velice vyrovnalo a o konečném úspěchu budou rozhodovat detaily. Michal Trtek ze SOUZ Uherský Brod skončil nakonec s 216,5 bodu na pátém místě. Loňskou stříbrnou medaili vyměnil za bramborovou Antonín Krátký, s počtem 230,5 bodu se umístil na čtvrtém místě. Na bronzový stupínek vystoupil Josef Hloucal jr., který získal 240,5 bodu. S 246,5 bodu pak obsadil druhé místo loňský mistr Miroslav Ondrůšek, přitom na zlato mu chybělo deset bodů. Zlatý comeback prožil Václav Milík se startovním číslem 13, který s celkovým počtem 257,5 bodu zvítězil.
Jak nám potvrdil hlavní rozhodčí celé soutěže Ing. Jan Cholenský, CSc., ve prospěch letošního mistra rozhodla vyzrálost a perfektní řemeslná práce. Stejně jako J. Hloucal zúročil zkušenosti starší generace. A co na to V. Milík, který se věnoval dlouhou dobu ploché dráze? „Překvapilo mě, že tato soutěž byla napínavější než plochá dráha. Asi je to tím, že prakticky trvá celý den, což je větší nápor na nervy. Letos jsem toho moc nenatrénoval, budu muset přidat. Jako vítěz postupuji na příští mistrovství světa, a tam by to mělo být ještě lepší“.
Favorit vyhrál rozdílem třídy
Soutěže dvouradličných otočných oboustranných pluhů se zúčastnilo pět oráčů, což bylo o dva méně než v Kameni v roce 2002. Od samého začátku byl favoritem trojnásobný mistr republiky Aleš Malý ze SOU a OU Zábřeh, který opět soutěžil s traktorem New Holland a pluhem Kverneland. Ze zbylého startovního pole, které bylo velice vyrovnané, pak mohl na pomyslné stupně vítězů vystoupit kdokoli.
Papírová pozice se potvrdila a mistrem republiky se stal již po čtvrté Aleš Malý se ziskem 252 bodů. Na druhém místě se umístil Tomáš Marcel ze SOUz a OU Podbořany, který za předvedenou orbu získal 209 bodů. O dva méně, tedy 207 bodů, obdržel na třetím místě Josef Holeček z místního SOU a OU Opočno. Oba soutěžící orali s traktory Zetor a pluhy Kverneland.
Kde hledat motivaci?
V loňském roce se poprvé uskutečnila soutěž v orbě čtyřradličnými otočnými oboustrannými pluhy. Těch pracuje v zemědělské praxi mnoho, a tak se očekávalo, že tato disciplína přiláká nové oráče a rok od roku bude mít stoupající tendenci. Opak byl pravdou, do Kamene přijelo pouze pět soutěžících. Šlo ale o nultý ročník, a proto se větší účast předpokládala při letošní repríze v Bohuslavicích. Jaké však bylo zklamání, když se této soutěže zúčastnili pouze tři oráči! Kde hledat příčiny? Na to musí najít odpověď Společnost pro orbu České republiky. A určitě to nebude jen chybějící motivace oráčů.
Letošní soutěže se zúčastnil loňský mistr Miroslav Brýna s traktorem Same a pluhem Pöttinger, Jan Ondrůšek s traktorem John Deere a pluhem Kverneland a Zdeněk Ondra s traktorem Belarus a pluhem Kverneland. Titul mistr republiky získal J. Ondrůšek z týmu Holásek - Martiník, který získal 181 bodů. I zde bylo vidět, že jablko nepadá daleko od stromu a do Vlčnova putuje z Bohuslavic zlato a stříbro (druhé místo otce Miroslava Ondrůška). Na druhém místě skončil M. Brýna ze SOME teamu s celkovým počtem 152 bodů. Na třetí příčce se umístil Zdeněk Ondra z týmu Kverneland Czech, který získal 135 bodů. Pro vítěze „hovořilo“ dokonalé navazování brázd, jejich přímost a hlavně rovnost a navazování klínů. Závodník na třetím místě nezvládl některá pravidla soutěže, především poslední jízdu přeoral o 30 cm a nezarovnal klínovou brázdu.
Oba nejlepší se shodli na tom, že soutěžit s dvouradličným otočným pluhem je mnohem obtížnější než se čtyřradličným. Bylo znát, že J. Ondrůšek se čtyřradličným pluhem běžně orá, letos jím zoral 150 hektarů, naopak M. Brýna v praxi orá se sedmiradličným pluhem a na trénink se čtyřradličným mu nezbylo mnoho času.
Během slavnostního ceremoniálu byli vyhodnoceni i nejlepší tři junioři. Třetí skončil Jiří Novotný (sedmý v orbě dvouradličnými jednostrannými pluhy) ze SOU a OU Zábřeh, druhé místo obsadil Tomáš Marcel (druhý v orbě otočnými dvouradličnými pluhy) ze SOUz a OU Podbořany a na prvním místě se umístil Michal Trtek (pátý v orbě dvouradličnými jednostrannými pluhy) ze SOUZ Uherský Brod.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down