23.09.2003 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zemědělské stroje i komunální technika

Dvě části tvořily na výstavě Země živitelka expozici firmy PEKASS. Prezentovala se zde jak zemědělská, tak komunální technika. Mezi tradičním sortimentem se i letos objevilo několik novinek, které určitě neušly pozornosti návštěvníků.

Základní kameny sortimentu zůstávají stejné
„Mezi pilíře našeho sortimentu patří už tradičně značka John Deere. Do Českých Budějovic jsme přivezli traktor John Deere 6310 s chmelařskou nástavbou, který nabízí hlavně naše rakovnické středisko. Je osazen speciální výbavou a oproti běžným traktorům je i jeho kabina odlišná,“ zahajuje krátkou prohlídku expozice obchodní manažer firmy Ing. Josef Vedral.
„Za povšimnutí jistě stojí ale také další stroje. Pluh Överum CT 3975 je vybaven netradičním jištěním gumovými bloky. Jde o levné a přitom bezporuchové řešení. Po najetí na překážku se guma stlačí a orební těleso se pomocí pákového mechanizmu vychýlí. Po překonání překážky se vrátí do původní pracovní polohy. Jak nám potvrzují majitelé těchto pluhů, se kterými jsem zde měl příležitost hovořit, pluhy Överum vynikají malým tahovým odporem a konstrukční jednoduchostí, se kterou se zákonitě snoubí minimální náklady na jejich údržbu.
Na neseném otočném pluhu CX 4975, který je také vystaven, byla zlepšena geometrie vychýlení orebního tělesa. Možnost vychýlení dosahuje až 50 cm. Jištění tohoto typu pluhu je plynohydraulické, což ho předurčuje pro práci v těžkých kamenitých nebo jílovitých půdách. Na obou pluzích jsou pološroubovité odhrnovačky XL s minimálním tahovým odporem. Při testech tahového odporu tento typ odhrnovaček dosahoval výborných výsledků.
Mechanický secí stroj Kongskilde Classic s pracovním záběrem tři metry a dělenými hrotovými výsevními válečky je určen především pro zemědělce obhospodařující pozemky o rozloze zhruba 50 až 70 hektarů a velice příznivá je jeho pořizovací cena,“ uzavírá prví část prohlídky Josef Vedral.
Se třemi novinkami
Poprvé byl v České republice vystaven rozprostírač senáže německé firmy Reck. Je určen do průjezdných silážních žlabů a je použitelný pro siláž i senáž. Po vysypání siláže do žlabu rozprostírač vytvoří rovnoměrnou 20 cm vysokou vrstvu hmoty bez chuchvalců, takže sníží riziko výskytu plísní. Je hydraulicky výkyvný, traktor se tedy bez problémů dostane až ke stěně žlabu aniž by docházelo k jejímu poškození a hmota je rozprostřena a zhutněna skutečně na celé ploše. Pro různé typy traktorů lze rozprostírač stavebnicově upravit a v nabídce jsou typy vhodné pro umístění jak do předního, tak do zadního závěsu. Proti přetížení je tento stroj jištěn.
Do sortimentu nabízeného firmou Pekass neodmyslitelně patří postřikovače Hardi. Není proto divu, že další novinka se postřiků přímo týkala. Injektáž pro postřikovače německé firmy MSR Dosiertechnik. Umožňuje přimíchání až čtyř druhů různých chemikálií s rozličným nastavením jejich množství. V hlavní nádrži postřikovače může tedy být pouze voda a odpadá rozmíchávání přípravku do celého objemu nádrže. Jednotlivé chemikálie se přimíchávají aktuálně podle potřeby a stavu ošetřovaného pozemku. Obsluze tak odpadá problém co udělat se zbytkem nespotřebovaného postřiku v nádrži, ve které zůstane pouze čistá voda. Dají se tak ušetřit nemalé finanční prostředky. Injektážní přístroje jsou adaptovatelné na všechny typy postřikovačů.
Premiéru si na Zemi živitelce odbyla i pneumaticky odpružená sedačka Grammer Agrimo. Tento typ má vynikající poměr mezi výbavou a cenou a je vyráběn pouze pro odběratele z České republiky.

Od mulčovačů po traktory
Pro zemědělce i podniky komunální techniky jsou vhodné italské mulčovače Berti. Jde o konstrukčně jednoduché, ale robustní modely vhodné ke klasickému mulčování včetně dřevních náletů, případně svahové mulčovače. Po doplnění příkopovým ramenem najdou využití při úpravě okolí komunikací.
Expozici komunální techniky dominovaly malotraktory největšího světového výrobce, italské malotraktory Antonio Carraro. Do jejich výbavy patří celá škála výměnných nástaveb, takže mohou pracovat jako nakladače, mohou nahradit paletizační vozíky nebo pomoci při úpravě cest a silnic.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down