21.08.2003 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O úspěchu rozhodují služby

Servisního a prodejního střediska společnosti Garant „A“, s. r. o., v Neplachově na hlavním silničním tahu Tábor - České Budějovice si všimne každý, málokdo však ví, že tato firma, která již deset let prodává zemědělské stroje světových značek Tecnoma, New Holand nebo Kuhn, začínala jako zemědělská farma. Přestože obchodní činnost má dnes hlavní podíl na obratu společnosti, podle jejího jednatele Ing. Josefa Nováka si podrží zemědělskou výrobu i v budoucnu.

Z původně 92 hektarů dnes obdělává firma 350 hektarů orné půdy a 80 ha pastvin s chovem masného skotu a faremním chovem jelenů, k tomu ještě připravuje oboru pro jelení a daňčí zvěř. Samotnou zemědělskou činnost zastanou pouze dva stálí zaměstnanci, kterým v sezóně pomáhá ještě několik brigádníků a samozřejmě nejmodernější stroje.
„Zemědělská výroba je pro nás zajímavá nejen z hlediska samotné produkce, ale také proto, že na polích můžeme využít stroje, které prodáváme, a přímo v praxi zákazníkům a obchodním partnerům ukázat, co všechno dovedou. Takže na našich polích pracujeme pouze s tou nejnovější technikou. Zákazník si dokonce u nás může stroj vyzkoušet a pokud je to mimo špičku při sklizni, může si ho i půjčit,“ vysvětluje Novák a dodává, že náklady ale ani příjmy společnosti ze zemědělské produkce se nedají srovnávat s podnikem, pro který je zemědělská výroba hlavní činností. Kdyby však chtěli dělat pouze testovací zemědělství, bylo by to příliš drahé.

Jen prodávat nestačí

Nosným programem Garantu „A“ je především prodej strojů a náhradních dílů značek New Holand, Kuhn, Tecnoma a Agrostroj Pelhřimov. Společnost je zároveň přímým importérem postřikovačů Tecnoma a nabízí také všechny typy i velikosti ložisek tradičních český výrobců ZKL a ZPV, chemické přípravky a také některé služby pro zemědělství. Při prodeji firma spolupracuje v jižních Čechách se šesti regionálními obchodními zástupci.
V prodeji samochodných postřikovačů Laser Tecnoma, které se nabízejí od roku 1995 a zaujímají na tuzemském trhu téměř sedmdesátiprocentní podíl, patří firma k nejsilnějším. Těchto strojů již jezdí na našich polích více než 75 kusů, hlavně v podnicích služeb a v zemědělských družstvech, a jejich kvalita byla oceněna i Zlatým klasem v roce 2001 na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Ostatních postřikovačů Tecnoma firma prodala jen v jihočeském regionu na 110 kusů.
Kromě poskytování kompletního servisu disponuje společnost také skladem náhradních dílů na tyto stroje a servisem motorů Iveco aifo pro celou střední a východní Evropu. Stejně kvalitním zázemím podporuje firma také prodej sklízecích mlátiček a traktorů New Holland. Absolutní prvenství však drží Garant „A“ v loňském prodeji strojů značky Kuhn, kdy jich předal zákazníkům 64 kusů.
Dostatečně široký sortiment, který uspokojí velké zemědělské podniky i malé farmáře, ale sám o sobě nestačí, spolu s tím firma zajišťuje komplexní záruční i pozáruční servis. Celkem zaměstnává 25 pracovníků a z toho je deset servisních techniků. Ti mají k dispozici osm dodávkových a osobních aut s kompletní servisní výbavou a jsou 24 hodin denně připraveni v případě poruchy stroje buď přímo pomoci v terénu, nebo v neplachovském servisním středisku.

Zemědělec šetří, kde se dá

Bohužel kupní síla našich zemědělců je stále slabá. O tom, co si může dovolit zemědělec v Německu nebo ve Francii, který po každé sezóně přiveze stroj do servisu k prohlídce, si český zemědělec může nechat jen zdát. „U nás raději každý riskuje, stroje jedou na doraz, a když pak v sezóně selžou, ztráta bývá daleko větší. To je důsledek současné ekonomické situace v zemědělství, která ve srovnání se západem nedopadá nijak lichotivě “ říká Novák a poukazuje ještě na jeden problém - ojeté zemědělské stroje, které stále častěji nakupují některé zemědělské podniky.
„Problém ojetin spočívá v tom, že jako kupující nemáte představu o minulosti stroje. Proto je lepší, když už se zákazník rozhodne pro ojetý stroj, koupit ho u svého dodavatele – u spolehlivé renomované firmy, která za prodaný stroj do určité míry odpovídá a ví, na co mu může dát záruku,“ upozorňuje. Starší stroje jsou sice levnější, zemědělec je ale musí zaplatit hotově, na rozdíl od nové techniky, kde je možné použít i jiné typy financování. „Ani přes nedostatek finančních prostředků by však farmáři nemělo záležet pouze na ceně nového stroje, ale také na tom, od koho stroj kupuje, protože teprve při provozu se důvěra ve spolehlivého dodavatele zúročí v kvalitě, rychlosti i cenách servisních a dalších služeb, které mu je schopen poskytnout.“ vysvětluje Novák.

Obrat a investice - spojité nádoby

Roční obrat společnosti se pohybuje kolem 200 milionů korun, přičemž po prvním roce činnosti před deseti lety to byly pouhé tři miliony korun. S rostoucím obratem ale také roste potřeba nových investic. Zemědělské budovy, ve kterých společnost začínala, přestaly vyhovovat současným požadavkům na servisní prostory pro techniku. Proto firma v roce 2001 vybudovala nové, moderní středisko, v němž na zastavěné ploše 1350 metrů čtverečních spojila rozlehlé servisní haly se skladovými prostory a administrativní budovou. Zbytek celého téměř hektarového areálu tvoří výstavní a předváděcí plocha a manipulační prostor. Právě dostatek prostoru je podle Nováka důležitý pro rozšíření sortimentu nabízených strojů. Garant „A“ totiž od letošního roku kromě zemědělské techniky prodává také stavební stroje značky Fiat Kobelco, a to v celém sortimentu, tedy od těch nejmenších nakladačů smykem řízených přes rypadlonakladače, různá rypadla, bagry, dozéry až po stroje do velkých kamenolomů. „Prosadit se na trhu v segmentu stavebních strojů a získat si renomé, není otázkou jednoho roku, ale bude to rozhodně běh na dlouhou trať,“ soudí Novák i přesto, že značka Fiat Kobelco je světově známá a mezi stavebníky má dobré jméno.
Objevují se však noví zákazníci. Jsou to například komunální firmy nebo obecní a městské úřady, které mají zájem zejména o menší traktory s jednoduchým vybavením, například s radlicí na odhrnování nebo s malým valníkem, o manipulační techniku, případně o traktory pro práci v lese. „Věříme, že zájem o novou techniku v budoucnu poroste, zejména po vstupu České republiky do Evropské unie, která podporuje ekologii a rozvoj venkova a menších obcí. Tam jistě najdou nové stroje uplatnění,“ dodává Novák.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down