21.08.2002 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Machři s manipulátory

Již podruhé se na Dni Zemědělce konala soutěž Machr s manipulátorem, spojená s představením těchto strojů. Diváci měli možnost vidět i letos v Lysicích všechny operace, které manipulátory zvládají, a také se seznámit s technickými parametry jejich strojů.

Na předvadiště se sjelo pět značek teleskopických manipulátorů, konkrétně Massey Ferguson, Merlo, Manitou, John Deere a Cat, ačkoli po republice jezdí značek podstatně více. O průběhu soutěže jsme se již zmínili, nyní tedy krátce k technickým parametrům strojů.
Soutěže se za značku Massey Ferguson zúčastnil typ MF 8937. Jedná se částečně o novinku na českém trhu. Mluvíme-li pouze o částečné novince, pak je to proto, že se jedná o typ stroje, který je pro tuto značku vyráběn jiným výrobcem manipulátorů. Stroj je podobně jako manipulátory jiných značek postaven na jednodílném svařovaném rámu. Tento typ pohání přeplňovaný čtyřválcový motor Perkins o výkonu 78 kW (106 k) umístěný vpravo. Pohon stroje je hydrostatický s dvojstupňovou Powershuttle převodovkou a řadí se vlevo pod volantem. Řízení stroje umožňuje použít již standardně tři způsoby zatáčení. Rameno o maximální zdvihací výšce 7,13 m, zdvihací síle 3000 kg a dosahu 4 m disponuje vyrovnáváním rázů při jízdě. Ovládáno je joystickem, jímž lze ovládat všechny funkce ramene. Zajímavostí je dvoupolohový přepínač rychlosti odezvy stroje. Na rameno lze podobně jako na jiné typy manipulátorů upnout velkou škálu pracovních adaptérů. (1)
Manipulátory Merlo zastupoval na překážkové trati typ 33.7 Turbo Farmer. Pohání jej stejně jako v minulém případě totožný motor Perkins uložený napravo. Merlo využívá hydraulický systém pojezdu s Inching pedálem, který umožňuje zpomalit pojezd bez nutnosti snížení otáček motoru. (2) Kromě tohoto typu měli návštěvníci Dne zemědělce možnost obdivovat stacionárně vystavenou stále ještě novinku – Merlo Multifarmer. Tento stroj se od ostatních manipulátorů liší tím, že je vybaven tříbodovým závěsem a vývodovým hřídelem, tudíž ho lze využít k běžným zemědělským pracím.
Následovalo předvedení a projetí dráhou manipulátoru Manitou MT 835 120 LS. Manipulátor disponuje motorem Perkins o výkonu 122 k s mezichladičem stlačeného vzduchu uloženým vpravo. Rameno unese 3500 kg a zvedne se do výšky 8 m. Převodovka stroje je čtyřstupňová řazená pod zatížením. Hydraulická soustava je vybavena pístovým čerpadlem se systémem Load sensing. (3)
Manipulátory John Deere jsou vyráběny ve dvou kategoriích, v Lysicích se předvedl typ 3400. Osazen je přeplňovaným motorem John Deere s výkonem 110 k. Stroj je možné osadit několika typy převodovek podle přání zákazníka. Zdvihová výška ramene činí sedm metrů, a nosnost 3000 kg. Změna velké škály pracovních adaptérů probíhá elektohydraulicky, bez nutnosti opouštět kabinu stroje. (4)
Poslední teleskopický manipulátor, jenž se na Dni zemědělce prezentoval byl Cat TH82. Stroj je vybaven motorem Cat 3054 s turbodmychadlem a výkonem 109 k, tuhým svařovaným rámem, velkou průchodností se zachováním nízkého těžiště. Mechanické převodové ústrojí s převodovkou řazenou pod zatížením má čtyři stupně vpřed s maximální rychlostí 32 km/h a tři vzad. Řadí se pákou pod volantem. Podle potřeby je možné použít brzdovým pedálem ovládanou spojku nebo uzávěrku diferenciálu. Všechna kola jsou vybavena vestavěnými brzdami v olejové lázni. Samozřejmostí jsou tři způsoby zatáčení. Ovládání výložníku je soustředěno na jedné páce. Hydraulický okruh se systémem Load sensing dodává takové množství oleje, které je právě třeba. Maximální nosnost stroje činí 4000 kg, maximální výška zdvihu je 7,6 m. (5)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down