20.11.2001 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

První Laser 4000 v ČR

Samojízdné postřikovače mají své nesporné výhody. Především je to vyšší světlá výška, výkonnost a komfortní prostředí pro obsluhu. Proto stále více našich zemědělců nakupuje tyto stroje jako vhodnou alternativu k postřikovačům taženým. Nejinak je to i v podniku PIAS, a.s., kde před necelými dvěma roky začali používat samojízdný postřikovač Tecnoma Laser 4000.

Zemědělská společnost PIAS, a.s. sídlí v Suchdole u Kutné Hory a hospodaří na 3600 ha orné půdy. V převážné míře pěstují obilniny, dále cukrovku (445 ha) , ozimou řepku (400 ha) a hrách 90 ha. Nedílnou součástí osevního postupu jsou i krmné plodiny (vojtěška 300 ha, kukuřice 300 ha).

Proč se rozhodli právě pro tento postřikovač jsme se zeptali Mgr.Petra Magáta, hlavního agronoma:
„ Na úvod musím předeslat, že kvalitní postřikovač je v dobře fungujícím podniku nutností, neboť při současných cenách chemických prostředků je nezbytně nutná jejich optimální aplikace - tedy ve správný čas a dávce.
Pro nákup postřikovače Laser 4000 s rameny o záběru 36 m jsme měli hned několik důvodů.
Především to byla jeho světlá výška, která dovoluje aplikace pesticidů i ve vzrostlých porostech, což platí zejména pro aplikace fungicidů a přípravků proti šešulovým škůdcům v řepce v období kvetení a pro aplikace fungicidů proti klasovým chorobám v obilninách ve fázi metání a herbicidů na regulaci pýru.
Zvolená ramena o maximálním záběru měla dva důvody. Jednak samozřejmě s vyšším pracovním záběrem roste výkonnost. To bylo při rozhodování důležité. Neméně důležitá byla také skutečnost, že již máme tří tažené postřikovače, s rozpětím ramen záběrem 18 m a bylo třeba zajistit návaznost mezi záběry. A s návazností souvisí i použití kolejových meziřádků a dva naše secí stroje (Horsch Concord se záběrem 6m a secí kombinace Kuhn Venta se záběrem 4,5 m.). Oba secí stroje mohou bez problému nastavovat kolejové meziřádky vzdálené 18, nebo 36 m.
Proč právě značka Tecnoma? Tato firma patří mezi přední výrobce postřikovací techniky a svoji úlohu sehrálo i to, že v nedaleké Kutné Hoře je servisní středisko.
Největší samojízdný postřikovač Tecnoma jsme zakoupili v dubnu roku 2000 a od té doby pracoval bez vážnějších závad. Byly pouze vyměněny zadní pružící měchy a upraveny držáky zrcátek tak, aby byl lepší výhled dozadu. Jelikož šlo o první samojízdný postřikovač Tecnoma
této vrlokosti v ČR, přijeli se na něj podívat i pracovníci francouzské firmy, aby zjistili, jak se osvědčuje v podmínkách ČR, kde jsou vysoké nároky na roční nasazení. A není bez zajímavosti, že úpravu držáků zrcátek převzali a začali ji montovat sériově.
Ze záběru 36 m jsme měli z počátku strach, neboť dosud jsme neměli postřikovač se záběrem větším než 18 m, ale naše obavy se ukázaly jako liché. Podařilo se nám sice jedno rameno přerazit, to se však stalo nešťastnou náhodou, když postřikovač vjel v rychlosti do díry na poli, rychle se naklonil a rameno náraz nevydrželo. Opravu jsme si provedli svépomocí, neboť velkou výhodou je, že Tecnoma nabízí i při maximálním záběru ramena ocelová, která lze snadno svařovat.“

Pan Jaroslav Kocourek, obsluha tohoto stroje, který má dnes již dlouhodobou praktickou zkušenost s postřikovačem Tecnoma Laser 4000, nám řekl následující:

„ Z celkového pohledu mohu postřikovač zhodnotit pozitivně, přičemž se samozřejmě najde několik nedostatků, které však již výrobce většinou odstranil. Náš Laser 4000 byl totiž jedním z prvních strojů s nádrží 4000 l a záběrem ramen 36 m. Z nedostatků mohu uvést například mazání čepů na výkyvné nápravě, které nebylo dostatečné (v současnosti to již výrobce odstranil) a překvapila nás i výměna zadních pružících měchů, po výměně s nimi však už žádné problémy nejsou, takže šlo asi o nějakou výrobní vadu.
Jinak se mi postřikovač velmi líbí zejména postřikovací část je na špičkové úrovni. A výborný je i komfort v kabině i výhled. Ten je poněkud rušen konzolami na odkládání ramen při transportu, to je však problém všech postřikovačů obdobné konstrukce.Dnes s odstupem času musím říct, že kdyby mi někdo nabízel jakýkoliv jiný postřikovač a byl tažený traktorem, tak jej nepřijmu. A to nová verze Laseru je na tom ještě lépe, neboť technici o něco odsunuli motor od kabiny, dali tam dvojitá skla, takže dále snížili hlučnost atd.
Problémy mi nečiní ani záběr 36 m, protože většinou používáme kolejové meziřádky a pokud se provádí preemergentní aplikace, tak si značkovačem označím linii, podle níž se mohu dobře chytit. V našich podmínkách je 163 koňový motor na hranici s výkonem a při jízdě do kopce je znát, že trochu „vadne“. To je však kompromis mezi cenou a užitnými vlastnostmi, protože se nám nechtělo připlácet za 200k motor. Také čerpadlo postřikové kapaliny by mohlo být výkonnější, i to však již výrobce vyřešil a nyní nabízí zdvojené čerpadlo s vyšším výkonem.“
O tom, že jsou v Suchdole skutečně spokojeni s Tecnomou svědčí i ta skutečnost, že se v těchto dnech ve francouzském výrobním závodě Tecnoma v Epernay pro ně vyrábí další modernizovaný postřikovač Laser 4000 opět s ocelovými rameny 36m, i když Tecnoma nabízí rovněž 36 m ramena v provedení z hliníkové slitiny. A mimochodem, kvalita a progresivní řešení použitá u Laseru 4000 s ocelovými rameny 36m typu GVS byla oceněna Zlatým klasem 2001 na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.

Luboš Stehno

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down