18.04.2001 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba kvalitního objemného krmiva klíčem k ekonomice výroby mléka a masa

Kvalitní objemná krmiva jsou nezbytná jako základ krmné dávky pro skot. Zabezpečují správný proces bachorového kvašení jako předpoklad zdraví chovaných zvířat, zabezpečují zejména příjem požadovaných živin. Jedná se především o příjem bílkovin, energie a minerálních látek. Přestože relativní příjem objemných krmiv se se zvyšující užitkovostí skotu snižuje, jejich absolutní příjem a tím i jejich význam ve výživě skotu se dále zvyšuje.

Špičkové dojnice s užitkovostí kolem a nad 10 000 l mléka, a nejen ony, nezbytně potřebují doplnit krmnou dávku o koncentrovaná krmiva. Jedná se o zdroje proteinu (soja, řepka, kvasnice), energie (zrniny), minerálních látek a různých krmných aditiv. Především mnohá krmná aditiva, která se vyznačují nejen svojí specifickou funkcí ve výživě, ale i vysokou cenou, mohou náklady na krmnou dávku podstatně zvyšovat. U vysokoužitkových zvířat je jejich funkce většinou nezastupitelná. Krmná aditiva však nesmí napravovat hrubé nedostatky ve výživě základními objemnými krmivy. Kvalita objemných krmiv daná jejich nutriční hodnotou a kvalitou kvasného procesu při silážování je při tom rozhodující. Z uvedeného plyne, že čím lépe vyrobíme konzervovaná objemná krmiva, tím méně musíme investovat do dokompletování celé krmné dávky, do nápravy zdravotního stavu chovaných zvířat a tím lépe bude vycházet nákladovost na výrobu mléka a masa.
Jako příklad optimálního složení objemných krmiv uvádíme v tabulce č. 1 vojtěškovou siláž ze zavadlé píce (senáž) první seče na počátku butonizace (10 % poupat). Vyrobit konzervované krmivo na obdobné úrovni vyžaduje od jejich výrobců dodržení všech požadovaných podmínek. Jedná se o optimální vegetační stádium sklizně, použití vhodné techniky pro sečení, mačkání a sběr píce, správnou délku řezanky a délku doby zavadání píce, volbu vhodného silážního aditiva a způsob jeho aplikace. Dále se jedná o ukládání, dobu a kvalitu dusání píce, způsob a kvalitu zakrytí píce, dobu zrání siláže a způsob odběru a zkrmování objemných konzervovaných krmiv. Pokud tomu tak nebude, vzniknou při výrobě a také zkrmování konzervovaných objemných krmiv značné ztráta. Tyto ztráty lze kvantifikovat způsobem uvedeným v tabulce 2.
Objektivně se tyto ztráty projevují na poklesu obsahu všech živin a jejich stravitelnosti při zkrmování. Vlivem uvedených nedostatků klesá v objemných konzervovaných krmivech výrazně obsah bílkovin, v důsledku maillardovy reakce (zahříváním konzervované píce o vyšší sušině (dochází ke snížení stravitelnosti a biologické využitelnosti bílkovin, vlivem nepříznivého kvasného procesu silážování dochází k proteolýze bílkovin objemné píce a k rozkladu bílkoviny na amidický dusík. Stupeň proteolýzy může někdy být velmi výrazný, mnohdy nad 50 %. Může způsobit, že dochází k tvorbě toxických meziproduktů rozkladu bílkovin, které mohou být pro zdraví zvířat nebezpečné. To vše s sebou nese vážné metabolické problémy včetně narušení funkce bachoru při krmení. Prvním projevem bývá bachorová dysfunkce, ale dopady na reprodukční ukazatele mohou přetrvávat mnoho měsíců po vyřazení takto havarovaného krmiva z krmné dávky. Nárůst ceny zkrmitelných živin jen vlivem ztrát při konzervaci píce a při jejím zkrmování je dramatický, ale v běžném provozu není tak zjevný. Bývá eliminován zvýšením obsahu jadrných krmiv v krmných dávkách.
Informace uvedené v tomto článku lze shrnout následujícím způsobem:
 zootechnik - krmivář by měl dát požadavek na biologické parametry krmiva, které požaduje pro výživu zvířat,
 agronom musí jeho požadavky respektovat a píci sklidit tehdy, když obsahuje maximum živin a zároveň jsou vhodné podmínky pro kvasný proces při silážování, tento proces může podpořit výběrem vhodného silážního aditiva,
 mechanizátor musí volit vhodnou techniku pro sečení, mačkání a sběr píce, musí zabezpečit rychlost celého procesu dusání, vhodný aplikátor konzervačních aditiv a zakrytí konzervovaných krmiv.
Ideálním stavem je situace, kdy zootechnik - krmivář, agronom a mechanizátor jsou jedinou osobou.

Ing. Antonín Krása, CSc., MIKROP Čebín, a.s.
MVDr.Ing.Petr Doležal,CSc., MZLU Brno
Ing. Dana Vrzalová, VÚVZ Pohořelice

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down