17.04.2001 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonný těžkotonážník

Jako odpověď na vzrůstající požadavky výkonnosti strojů uvedla firma KRONE na trh svoji variantu sběracího návěsu pro velkoplošnou sklizeň – pod názvem KRONE XXL. S prvními výsledky praktických zkoušek nás seznámí test odborníků časopisu Profi.

Podmínky testování byly náročné. Jednalo se o druhou seč trav a sklizeň vojtěšky. Objemová hmotnost píce v řádku činila 8 až 11 kg na metr a obsah sušiny se pohyboval mezi 35 až 40 %. Prostor o objemu 31 m3 byl za těchto podmínek a rychlosti jízdy od 11 do 18 km/h naplněný již po pěti až osmi minutách. Vůz přitom nasbíral více než 13 tun senážní hmoty. To odpovídá výkonu kolem 160 t/h. A s traktorem o vyšším výkonu, než bylo použitých 150 k, by dosažené výsledky byly ještě lepší.

Sběrací a plnící zařízení

Předběžné stlačení materiálu při sklizni zajišťuje plnící rotor s osmi spirálovitě uspořádanými řadami hvězdic. K pohonu je určena uzavřená převodovka s čelním ozubením. Ve srovnání s řetězovým převodem je tento systém více ztrátový, zato však také spolehlivější.
Odborníci si v testu pochvalují příznivě nízkou energetickou náročnost návěsu. Pro sběr, pořezání, dopravu a stlačení více než 100 t/h byl zjištěn odběr mezi 65 až 90 kW (88 až 122 k). Navíc se celý průběh sil prokázal jako velice vyrovnaný.
Zavadlá travní a vojtěšková hmota je u série XXL sbírána pickupem o záběru 1,80 m. Během testování byla rychlost otáčení poněkud zvýšena.Tím byla zajištěna čistá kvalita sběru i při průjezdu úzkými a táhlými zatáčkami.
Při sběru krátkého materiálu se ukázala jako velmi výhodná přítlačná deska sběrače. Nesměla být ale nastavena příliš nízko. Při práci s nerovnoměrně tvarovanými řádky může dojít k tomu, že pružinou zajištěný plech přitlačí na sběrač a píce se začne hromadit v prostoru před pickupem. Plynulejší příjem materiálu by mohl zajistit válec, připojený ke spodní hraně přítlačného plechu.
Dále je třeba věnovat pozornost zavěšení oje návěsu do správné výšky. Vzdálenost mezi povrchem půdy a rámem by měla činit 1,29 až 1,32 m. Potom je zajištěn dostatečný odstup mezi sběračem a spodní hranou rámu, garantující bezproblémový příjem hmoty.
Pravidelný řez – výsledek speciálního zařízení Krone
Řezací ústrojí je osazeno 39 noži a řeže píci teoreticky až na délku 40 mm. Praktické výsledky byly vynikající : v rozmezí od 0 do 80 mm se umístilo 77 % z celkového hmotnostního podílu měřené řezanky.
Na rozdíl od ostatních výrobců má Krone ve svých návěsech XXL nože umístěny ve dvou přesazených rovinách: horní rovina s dvaceti a spodní s devatenácti noži. Každý nůž je proti poškození jištěn jednotlivě. Centrálním ovládáním může obsluha zapnout podle potřeby 10, 20 nebo 39 nožů. Jde o záležitost trvající několik sekund.
Zkušební technici se zajímali také o to, jaký vliv na účinnost řezání bude mít menší množství hmoty a tím i snížení předběžného stlačení materiálu. S intenzitou řádku na úrovni 7 kg/m a rychlosti jízdy 10 km/h byla kvalita řezanky v rozhodujícím délkovém rozmezí o deset procent horší. Z toho plyne jednoznačné poučení: návěs řady XXL by měl mít před svým sběračem vždy dostatek píce. Předpokladem pro to jsou objemné řádky a přiměřeně výkonný traktor.

Integrované ovládání u série XXL

Na obsluhu klade návěs minimální nároky. Všechny funkce jsou zařazovány nebo kontrolovány elektricky z ovládacího pultu. Senzory kontrolují např. automatiku plnění, řezací ústrojí, funkci rozdružovacích válců a samozřejmě také pozici zadní stěny. Se senzorem pro zadní stěnu lze například určit počet odvezených fůr.
U testovaného návěsu byl použitý podvozek s nosností 16 t a pneumatikami 555/45-17. Při pohotovostní hmotnosti 7,5 t zůstává dovolená užitečná hmotnost na úrovni 8,5 t. Běžně však bylo při sklizni dosahováno zatížení 10 až 13 t píce – tím se vůz pro silniční transport rychle přeplnil. Tento problém chce výrobce vyřešit novou parabolicky odpruženou tandemovou nápravou s obutím o rozměrech 600 nebo 700. Celková dovolená hmotnost se potom zvýší až na 19,5 t.
Podvozku návěsu nebylo možné při testování rychlostí až 50 km/h nic vytýkat. Jako ideální byly označeny také pozice náprav. Ve spojení s výškou podvozku 1,30 m a výkyvnou ojí s dvojicí hydraulických válců se výkyvy na silnici udržovaly v normálu. Pro zvýšení stability slouží u série XXL kromě širokého obutí také rozchod na úrovni 1,95 m.

Velká rychlost vyprazdňování – podmínka výkonnosti

Ke zvláštní výbavě testovaného stroje patřil také pár rozdružovacích válců, které za vozem rozkládaly píci do rovnoměrného koberce. Vyprazdňovací výkon byl s intervalem 1,5 až 3 minuty velmi dobrý. Rychlost posuvu podlahového dopravníku se nechá regulovat na ovládacím pultu – prostřednictvím potenciometru.
Při testování byla také zjišťována spotřeba času na jeden pracovní cyklus, tzn. cestu k poli, naplnění návěsu, návrat na farmu a vyložení nákladu až do uzavření zadní stěny. U blízkých pozemků stihla šikovná obsluha vše za 13 až 15 minut. Při naplnění 10 až 13 t píce odpovídá efektivní výkon rozmezí od 40 do 65 t/h. V závislosti na délce trasy je možné dosahovat výkonnosti 4 až 6 ha za hodinu.
Z hospodářského hlediska existují i pro výkonné návěsy s rotory a cenou okolo 80 000 až 100 000 marek hranice rentability. Vzdálenost mezi polem a farmou by pro efektivní využití stroje XXL neměla být delší než 7 až 9 km.
Jsou-li sklizňové plochy umístěny dále, vychází využití sklízecí řezačky příznivěji. Náročné přejezdy je lépe přenechat transportním návěsům, které jsou cenově mnohem příznivější.

Z dalších postřehů vybíráme :
 Výměna nožů je jednoduchá a lze ji provádět bez použití nářadí. Rovněž stabilita nožů je dobrá.
 Náročnost vozu série XXL po stránce údržby se pohybuje v rozumných mezích. Z celkového počtu 26 mazniček připadá 14 na podvozek a 8 na podlahový dopravník.
 Při sklizni lehkého a suchého materiálu může docházet působením pickupu ke ztrátám úletem.
 Velmi agresivní rozdružovací válce poskytují vysoký vykládací výkon a jsou odnímatelné
 Případné ucpání plnícího kanálu je možné odstranit sklopením řezacího ústrojí pomocí hydrauliky.
 Stabilní konstrukce dovoluje také využití k odvozu kukuřičné řezanky od sklízecí řezačky.

Závěr

Senážní návěs KRONE XXL R/GD se představil jako stroj s dobrým nakládacím výkonem, spolehlivou kvalitou řezanky a velkým ložným prostorem. Spolehlivá konstrukce ve spojení s vysokou vlastní hmotností dovolují transport až na hranici 62 km/h. Těmto požadavkům by ale měla být přizpůsobena celková hmotnost, aby nedocházelo k přetížení návěsu.

Ze zahraničních materiálů připravil Petr Beneš.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down