16.04.2001 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Malé Techagro

Na dvouletý cyklus, v němž se pořádá výstava Techagro, navázala firma CIME a uspořádala výstavní den ve svém areálu v Pelhřimově. Umožnila tím všem zájemcům seznámit se s nabízenou zemědělskou technikou.

S jednoznačným cílem - zviditelnit se - uspořádala firma CIME svůj v letošním roce první výstavní den. Expozici v areálu podniku tvořilo přibližně 30 strojů, kterou si nyní můžete spolu s námi projít.

Ocel C+

Od firmy Vogel&Noot je tu nový pluh XS+ C+. Jako výstavní je nadstandardně vybavený a má stříbrnou barvu, jinak se ovšem firemní barvy nemění. Nová je konstrukce rámu, otočných prvků a hlavně, jak už název pluhu napovídá, výrobce používá nový typ vysokouhlíkaté oceli. Ta se uplatňuje hlavně v systému opotřebitelných dílů. Bylo upuštěno od původního „sendvičového“ složení materiálu. Nyní se používá materiál, který je v přední části (téměř do dvou třetin) tvrdý a postupně přechází na měkký a pružný. Na tuto ocel má V&N certifikát.
Pluh je konstruován jako nesený, šestiradličný, otočný, s opěrným kolem uvnitř rámu. Lze na něj namontovat veškeré typy doplňků, jako je podrývák, předradličky, krojidla a různé modifikace ostří, odhrnovaček, atd. Radlice mohou být jištěny proti přetížení a poškození čtyřmi způsoby, a to střižným šroubem, spirálovou pružinou, listovou pružinou anebo hydraulickým válcem.

Přívěsek na klíče?

Protipólem typu XS+ je typ Farmer Permanit 3 S L. Tento „přívěsek na klíče“, jak mu v CIME přezdívají je malý farmářský jednostranný tříradličný pluh. Již ve standardu je dodáván jako Vario, tzn. s možností nastavení záběru první radlice a celkového záběru pluhu. Je to velice jednoduchý a také cenově dostupný stroj pro zemědělce hospodařící na malých výměrách, kteří také potřebují kvalitní stroje.

Pastviny a jejich kvalita

Pro údržbu a zlepšení stavu pastvin a luk slouží VN – Grasmaster. Je to velice jednoduchý stroj o maximálním záběru 6,0 m. Sestaven je ze skládacího rámu a roštu pracovních orgánů. Těmi jsou trojramenné odlitky, které jsou z jedné strany hladké a z druhé mají výstupky. Pokud stroj pracuje hladkou částí, slouží k urovnání pozemku, rozhrnutí krtin a výkalů. Když pracuje částí s výstupky, provádí vzdušnění a vyhrabávání stařiny. Tento stroj se může uplatnit jako náhrada za smyky nouzově vyráběné v zemědělských podnicích např. z pásů buldozerů. V současné době, kdy jsou travnaté plochy předmětem dotační politiky, bude Grasmaster určitě brzy oblíbeným pomocníkem.

Moderní Semitra

Další novinka je z produkce firmy Niemeyer. Jedná se o rotační žací stroj Semitra RO 375-HIC, který je součástí výstavy. Je to velice výkonný návěsný žací stroj s jedním opěrným kolem o záběru 3,65 m, vybavený prstovým lamačem. Zajímavá je jeho konstrukce (modulový systém). Bubny mají každý vlastní převodovku, tyto čtyři převodovky jsou propojeny kloubovými hřídelemi a uloženy jsou ve dvou „Z“ profilech. Profily jsou dostatečně pružné, aby umožnily při nárazu na překážku vychýlení a opětný návrat bubnu do své správné polohy. Zabrání se tím poškození bubnu i převodů. Nová je i konstrukce vlastního nosného rámu, jenž je umístněn nad vlastním žacím strojem. Stroj je na něm zavěšen podobně jako na tříbodovém závěsu traktoru, nadlehčován dvěma vinutými pružinami a zvedán, či spouštěn dvěma hydraulickými válci.
Tím je dosaženo správného a úplného kopírování terénu. Změna z pracovní do přepravní polohy a zpět probíhá velmi jednoduše, pouze pomocí hydrauliky. V přepravní poloze je stroj velmi úzký, kopíruje stopu traktoru a velmi dobře se s ním manipuluje i po úzkých polních cestách.

Již tradiční artikl

Další novinkou je teleskopický manipulátor P 60.10 EV. Výbavu, jako hydraulika load – sensing nebo tři způsoby zatáčení, není třeba zmiňovat. Navíc má tento typ ve své výbavě zařízení na svahové vyrovnávání a boční posuv. Obě funkce jsou zajišťovány hydraulicky, kdy svahové vyrovnávání umožňuje přizpůsobit nastavení horizontální hrany lžíce podle podloží, či vyrovnat sklon svahu. Naproti tomu boční posuv umožňuje horizontální pohyb ramene bez nutnosti pojezdu. Ten se uplatní např. při vybírání u šikmé stěny silážní jámy, apod. Na výložník ramene lze upnout nespočet pracovních orgánů a nástaveb. Maximální výška zdvihu činí 9,55 m.

Jaký bude letošní rok?

Je znát, že zákazníci mají o nové stroje zájem, a proto i my jim vycházíme vstříc a nabízíme firemní financování, které je výhodnější než bankovní. Legislativa českého zemědělství se začíná zlepšovat a proto si myslím, že letošní rok bude dobrý. Na druhou stranu je cítit i tlak jednotlivých výrobců a prodejců. Proto, abychom i my uspěli, organizujeme tento výstavní den. Zájemci o naše služby mohou vidět naší techniku na akcích jako jsou Den Zemědělce, stavební veletrh v Brně, Země Živitelka a další.

Vladimír Skalický

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down