20.05.2002 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Se specialisty firmy LUKROM

Příkladem firmy, která se kromě dovozu a prodeje kvalitní zemědělské techniky zabývá také poskytováním služeb pro zemědělskou výrobu, zpracováním zemědělských produktů a jejich prodejem, je společnost LUKROM. Kromě svého sídla v Lípě u Zlína působí ještě v deseti střediscích na území téměř celé Moravy.

Již sedmý rok v přímém zastoupení
Divize zemědělské techniky si vydobyla jméno zvláště svým přímým zastoupením italské firmy LUCLAR INTERNATIONAL. V našich podmínkách se osvědčily tažené míchací krmné vozy s horizontálním uložením šneků, v poslední době také plniče silážních vaků MANITOBA ENSILER a rozdružovače balíků a zastýlací stroje UNIBALL CUTTER. V roce 2000 přibyla k posledně jmenovaným strojům novinka – série KRONOS. Další přímo zastupovanou značkou je firma MUTTI INTERNATIONAL, vyrábějící vertikální i horizontální míchací krmné vozy v taženém i samojízdném provedení.

Ovšem to je pouze špička ledovce. Ještě celá řada známých světových výrobců našla odbyt i servisní zázemí u této zlínské společnosti : firma HORSCH, JOHN DEERE, HARDI, MERLO, ZETOR, GASPARDO, ÖVERUM, SCHUITMAKER. Také modernizovaný pícní program firem KUHN, VICON a DEUTZ-FAHR dobře doplňuje uvedenou nabídku.
Na brněnském TECHAGRU se pracovníci firmy LUKROM rozhodli prezentovat kromě jiného s technologií, s níž mají bohaté zkušenosti – s technikou rakouské firmy HORSCH. Ne nadarmo stojí tento symbol moderního zemědělství v nabídkové listině na prvním místě. Bezorebná technologie může být cestou do úspěšné budoucnosti, za předpokladu znalostí místních podmínek, zvládnutí všech úskalí a využívání kvalitní techniky. A pan HORSCH kvalitu skutečně dodává. Navíc masivně investuje do výzkumu a svůj sortiment strojů neustále zdokonaluje. Že se mu to daří, jsme se přesvědčili na stánku na volné ploše A 10.

PHANTOM FG si své místo našel
Podmínky střední a jižní Moravy jsou převážně velkoplošné, a tomu také vystavená technika odpovídala. Již před dvěma roky uvedla firma HORSCH na trh velkoplošný podmítač PHANTOM FG pro zajištění rovnoměrné a kvalitní podmítky spolu s urovnáním pozemku. Verze v šířkách záběru 5,7 a 7,5 m dosahovaly výkonnosti okolo 50-110 ha za den. Později byla ještě doplněna provedení FG 4.50 (4,5 m) a FG 11.70 (11,7 m) pro kloubové traktory a pásové tahače. Od té doby se našlo mnoho zemědělců, kteří na tomto stroji založili efektivní podmítku i následnou přípravu půdy pro bezorebný secí stroj. V provozu se osvědčil výborný rovnací účinek, vyplývající z rozmístění šípových radlic do několika sekcí při velké šířce záběru, robustní konstrukce odolná proti kamenům, minimální náchylnost k ucpávání a relativně nízké nároky na tahovou sílu (nedosahují ani 30k na metr záběru), snadná manévrovatelnost, rychlovýměnný systém radliček. Půda byla po jednom přejezdu spolehlivě podříznuta a zpracována bez podřadků na celém záběru stroje.

Plně automatický a bezúdržbový systém
Pro toho, kdo bude mít nyní o oblíbený stroj zájem, je připravena modernizovaná verze pod názvem TERRANO FG. Při jejím vývoji byly zohledněny zkušenosti uživatelů z celé Evropy : především připomínky k práci podmítače v extrémně vlhkých podmínkách (loňský podzim) nebo provedení jištění radlic. Slupice jsou nyní připevněny k rámu pomocí speciálních držáků pružícího elementu ; ten zajišťuje nezbytnou oporu pro vinutou pružinu a navíc je zcela bezúdržbový. Pro stroj se nabízí radlička ClipOn pro mělké zpracování půdy do 3 cm, příp. těžké půdy s velkou vlhkostí, kde zabraňuje tvorbě hrubých, nezpracovatelných struktur půdy. Nově je k dispozici také provedení MulchMix s výrazným účinkem na promísení organických zbytků s půdou (např. při zpracování kukuřičného strniště apod.). Rozšířený vrchní díl radličky zasahuje až ke slupici a tím podporuje mísící efekt. Celá radlička sestává ze čtyř jednotlivých elementů, vyráběných vždy ve dvou velikostech a navzájem libovolně kombinovatelných. Kromě toho byl u celého stroje kladen důraz na minimalizaci tahového odporu, aby bylo možné dosahovat vysokých plošných výkonů.
Důležitý význam má také třířadý prutový zavlačovač, který ještě jednou zpracovává půdu a urovnává ji. Jeho uložení využívá odpružení pomocí nosníků s vinutými pružinami. TERRANO lze použít i k hlubšímu zpracování půdy do hloubky až 20 cm.

Secí stroj Concord v úpravě pro standardní traktor
Na okraji expozice, jako její jednoznačná dominanta, byl umístěn secí stroj HORSCH CONCORD. Model Co 12 v kombinaci se zásobníkovým vozem SW 3500 SD na 3500 l osiva měl pracovní záběr 12 m. Tato kombinace může dosáhnout denního výkonu až 100 ha, pracovní rychlost se běžně pohybuje mezi 12 až 17 km/h a spotřeba paliva od 5 do 7 l/ha. Přídavná nádrž na kapalné hnojivo o objemu 2.100 l a speciální radličky DUET jsou součástí systému PPF pro podkořenové přihnojování během setí. Secí stroj Concord provádí závěrečné zpracování půdy (podříznutí v celém záběru), zasetí a zpětné utužení lůžka.
Řízený podvozek s nízkotlakými širokoprofilovými pneumatikami, umístěný pod zásobníkem na osivo, byl jako novinka poprvé předveden v roce 2000 již od verze Co 6 o záběru 6 m. Toto řešení přineslo zlepšené rozložení hmotnosti a spolehlivé vedení na svahu (neujíždí). Další moderní prvek je počítač pro řízení a kontrolu výsevku DRILL MANAGER. V současnosti se ověřuje systém řízení secího stroje v technologii precizního zemědělství s využitím navigace GPS.
Secí stroj Co 12 byl v expozici agregován ve spodním závěsu traktoru JOHN DEERE 8520, tedy tahače odpovídajících kvalit i výkonu (224 kW/305 k). Jak dokáže automatika převodovky nebo systém sdruženého ovládání nářadí na souvrati obsluze zjednodušit práci, není třeba připomínat. Trvalý kontakt všech kol s půdou zajistí přední odpružená náprava ILS, kromě toho pohodlí řidiče zvýší i nová sedačka výrobce s aktivním tlumením kmitů. Širokozáběrové secí stroje nebo podmítače jsou vhodným využitím těchto moderních traktorů, protože důležité konstrukční úpravy směřovaly k jednomu cíli – umožnit obsluze pohodlnou práci při vyšších rychlostech. A jak je známo, drobicí účinek radliček HORSCH se s nárůstem pojezdové rychlosti zvyšuje.

Nářadí pro obnovu půdní struktury
V expozici firmy LUKROM byl vystaven také hloubkový kypřič HORSCH MONO 3 – novinka na našem trhu. Světovou premiéru si odbyl již na veletrhu AGRITECHNICA v roce 1999, kde byl řádným překvapením – specialista na mělké kypření uvádí hloubkový kypřič. Je určen k omezování zhutnění půdy v kolejových řádcích, obnově poškozené struktury půdy po přejezdech pozemků s těžkou technikou nebo nadměrnou vlhkostí apod. Nesené provedení pro zadní tříbodový závěs je kombinací z kypřicích radlic a pěchu ze zdvojených kotoučů. Nářadí lehce vniká do půdy a zabraňuje vynášení drobných částic na povrch. Vlastní kypření provádí speciálně tvarovaná křídla radlic. Hloubku záběru lze podle volby měnit během jízdy nebo radlice zcela vyhloubit. Jištění radlic proti poškození je hydraulické. HORSCH MONO se vyrábí v šířkách záběru 3 a 4 m se 3, příp. 5 radlicemi. Hloubka záběru je nastavitelná v rozsahu 20 až 45 cm a nároky na tažný prostředek činí 120 – 150, příp. 140 – 200 koní výkonu.

Postavit kvalitní systém pro bezorebné hospodaření není jednoduché a v mnoha ohledech složitější, než u systému klasického. Firma HORSCH na této technologii založila svojí existenci a určitě i budoucnost. Úspěch nové techniky v praxi je však zkouškou profesionality jak pro samotného výrobce, tak i pro prodejní síť, k níž patří na našem území i společnost LUKROM Zlín.

Petr Beneš

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down