26.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Slovensku trochu jinak

Firma Toko od svého počátku působila jak na českém, tak slovenském trhu. Po rozdělení Československé republiky muselo dojít k částečnému oddělení aktivit firmy v jednotlivých republikách. Jak se za dobu samostatné Slovenské republiky vyvíjela slovenská část firmy Toko, jsem se zeptal Ing. Juraje Višňovského, jednatele firmy Toko, spol s r. o.

Mohl byste čtenářům našeho časopisu stručně shrnout historii firmy?
Firma Toko, spol. s. r. o., Nitra byla vytvořená pro prodej a servis strojů ve Slovenské republice v roce 1993. Od této doby pracuje v nezměněné podobě. Svoji činnost začala firma v prostorách Poľnohospodárského družstva Horné Obdokovce, kde jsme sídlili až do roku 1995, kdy jsme přesunuli sídlo firmy do Nitry. V současné době je činnost firmy prováděna v prostorách Agrochemického podniku Levice, konkrétně v provozu Ludanice u Topoľčan.

Jaký je systém prodeje techniky ve Slovenské republice?
Tady v Ludanicích je obchodní oddělení firmy, hlavní dispečink, servis, sklad náhradních dílů a strojů. V obchodním oddělení v současnosti pracuje pět zaměstnanců a spolupracujeme s devíti obchodními zastoupeními po celé Slovenské republice. Obchodní oddělení neustále posilujeme. Proto každý měsíc pořádáme výběrové řízení, kde hledáme nové potenciální obchodníky. Ti potom absolvují školení v Luhačovicích.
Při prodeji techniky je velice důležitý servis a zabezpečení náhradních dílů. Jak má tuto oblast zajištěnou vaše firma?
Náš sklad náhradních dílů v Ludanicích je on-line propojený se skladem v Luhačovicích a jeho pracovník má možnost přímého vstupu do centrálního skladu firmy. Objednávky náhradních dílů jsou realizované také prostřednictvím internetu. Vlastní distribuci náhradních dílů po Slovenské republice realizujeme pomocí distribuční sítě Slovenské pošty nebo jsou díly k vyzvednutí přímo ve skladu Ludanice, popřípadě u regionálních zástupců. Servis strojů je zabezpečený prostřednictvím servisních techniků, regionálních prodejců nebo centrálně z Ludanic.
Jakými dalšími aktivitami se zabývá firma Toko na Slovensku?
Kromě prodeje nových strojů prodáváme i starší v agrobazaru. Tam se dostávají stroje vykoupené protiúčtem. Jsou to pouze stroje, které firma v minulosti prodala. Jen na ně dokážeme zabezpečit bezproblémový servis a dodávku náhradních dílů. Vykoupené stroje prochází repasí a potom jsou prodávány s půlroční zárukou.
K prodeji strojů neodmyslitelně patří financování. Co v tomto směru nabízíte?
V této oblasti nabízíme široké možnosti. Ať už je to leasing s klasickým nebo nerovnoměrným splácením, splátkový prodej, úvěr, kde stát částečně dotuje výšku úroků, komoditní obchod a samozřejmě kombinaci těchto možností.
Máte pro letošní sezónu připraveny nějaké novinky v sortimentu?
Každý rok se firma snaží přijít na trh s nějakou novinkou. Nebude tomu jinak ani letos. Do nabídky strojů jsme zařadili samochodnou řezačku Krone Big X, která bude veřejnosti představená na veletrhu Techagro 2002. Dalším významným krokem firmy Toko je rozšíření nabídky o sklízecí mlátičky. V letošním roce začala společnost s prodejem sklízecích mlátiček značky Laverda. Tato italská firma po odtržení od koncernu New Holland intenzivně pracuje na dalším vývoji. Vyrábí řadu horských sklízecích mlátiček pro sklizeň obilovin na svazích do 40°, dále svahové kombajny s příčným vyrovnáváním do 20° a podélným 8° a řadu čistě rovinných sklízecích mlátiček. Tyto stroje budou také oficiálně představeny na Techagru v Brně a Agrokomplexu Nitra 2002.
V roce 2002 jsme začali provozovat i půjčovnu strojů TokoRent. K zapůjčení máme připraveny skoro všechny stroje z naší nabídky. Zákazník si stroj po domluvě vyzvedne ve skladu v Ludanicích a po vykonání práce ho sem zase vrátí, případně ho za účasti našeho pracovníka předá dalšímu zájemci. Do ceny se započítává počet dnů vypůjčení a počet odpracovaných hektarů. Počet strojů v půjčovně je omezený, proto je třeba půjčení dohodnout s našimi obchodníky dopředu.

Protože je čas hnojení průmyslovými hnojivy, chtěl bych upozornit na rozmetadla průmyslových hnojiv Rauch. V nabídce máme celou řadu od nejjednodušších diskových s mechanickým pohonem přes diskové s hydraulickým pohonem až k nejpřesnějším pneumatickým rozmetadlům. Rozmetadla máme na skladě přímo v Ludanicích.
Miroslav Mikulič

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down