26.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Traktory MF v Brazílii

Brazílie se ve světovém měřítku proslavila nejen svým fotbalem, ale je to především významná agrární země a zemědělství je dnes jejím nejvýznamnějším hospodářským odvětvím. Dokladem toho je skutečnost, že v posledních dvaceti letech se zde objem zemědělské produkce zdvojnásobil. Na prvním místě ve světě je Brazílie samozřejmě v produkci kávy, cukru a ovoce, na druhém sojových bobů a třetí místo zaujímá produkce kukuřice.

Pohleďte však na obrázek, dáme vám hádanku - kdo že se právě chopil volantu tohoto nového traktoru? Sportovně založený čtenář, zajímající se o fotbal, jistě pozná, že to není nikdo jiný, než slavný Pelé. Doplňme jen, že snímek byl pořízen u příležitosti nedávných oslav 40. výročí výroby traktorů Massey Ferguson v Brazílii.
Tato fotbalová legenda však nebyla na brazilské zemědělské výstavě náhodně. Edson Arantes do Nascimento, tak se Pelé vlastně jmenuje, totiž hospodaří na farmě o výměře 450 hektarů ve státě Sao Paulo a od roku 1994 je zákazníkem Massey Ferguson.
Továrna na výrobu traktorů Massey Ferguson byla založena ve městě Canoas v jižní části země. První výrobek, který v roce 1961 sjel z výrobního pásu, byl traktor MF 50. Tehdy měla Brazílie 70 milionů obyvatel, z nichž více než polovina, 38 milionů žilo na venkově. V té době bylo tamní zemědělství poměrně málo mechanizované. V letech 1968 - 1974 se změnila infrastruktura země, přišel obrovský „boom“ pěstování sóji. Otevřely se přístupy pěstitelů k úvěrům a v severní a západní části střední Brazílie se zakládaly nové pěstební plochy této žádané plodiny.
Do konce sedmdesátých let docílil MF rekordních výsledků ve výrobě a prodeji svých traktorů. Nejprodávanější řadou traktorů v zemi byla řada MF 200, zejména modely MF 275.
Od té doby bylo v Brazílii vyrobeno více než 420 000 traktorů značky Massey Ferguson, které sehrály hlavní roli při mechanizaci zemědělství. Konečně - číselné údaje hovoří jasnou řečí. Zatímco v roce 1961 obdělával jeden traktor 410 ha obdělávané půdy, pak v roce 2001 už připadalo na jeden traktor jen 103,9 hektaru.

(kl)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down