26.03.2002 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fieldstar pro žně 2002

Značka MF je průkopníkem v mnoha oblastech vývoje zemědělské techniky, počínaje památným vynálezem tříbodového závěsu Harry Fergusona před více než půl stoletím a systémem Fieldstar konče.

Právě při využití diferenciálního globálního systému pro určování polohy (DGPS) je Massey Ferguson na čele pokroku a v tomto směru udává směr dalšího vývoje. Systém Fieldstar, s kterým přišel jako první na světě, znamená revoluční řešení, jež bude zapsáno zlatým písmem do dějin světové techniky.
Massey Ferguson však pokračuje dále a svůj systém pro tzv. precisní zemědělství (Precision Farming), aplikovaný nejprve u sklízecích mlátiček, rozšířil o nové funkce, které představují další zlepšení v oblasti plánování prací, zaznamenávání dat a umožňují pružnější použití systému u dalších strojů.
Systém Fieldstar používá navigace DGPS, aby přesně lokalizoval polohu sklízecí mlátičky, nebo traktoru. Dále v pravidelných odstupech měří vytížení stroje a výnos sklizně. Pomocí těchto dat jsou pak na počítači v kanceláři vyhotoveny polní mapy, které zemědělci poskytnou dosud neznámé informace o výkyvech poměrů, týkajících se pole a plodiny. Pomocí těchto map si může hospodář vytvořit přesnější obraz o výnosu i příčinách výkyvů výnosů - jak zjišťovat rozdíly, týkající se stavu půdy, hladiny vody, nebo napadení plodin škůdci a také odpovídající opatření v oblasti dávky výsevu, hnojiv, či prostředků k ochraně rostlin.
Nakonec je pro sledované pole vyhotoven plán ošetření s variabilními dávkami aplikace a tento se uloží do palubního počítače. Tento počítač pak automaticky řídí a kontroluje ovládací prvky, které jsou příslušné pro dávkování setí, hnojení, či postřikování. Tak lze docilovat aplikační dávky individuálně na lokalizované dílce pole pomocí DGPS.
Fieldstar současně zaznamenává skutečně aplikovaná množství a další parametry, s jejichž pomocí může uživatel získat mapy aplikace, které přesně dokumentují práci.
Novinky pro letošní žně
Vývoj softwaru pro terminál Fieldstaru k mlátičkám roku 2002 ulehčuje plánování prací a nyní umožňuje též vkládání názvů honů do počítače v kanceláři, nebo do terminálu v mlátičce, namísto toho, aby se pracovalo jen s referenčními čísly. Doplňkové, jednořádkové označení pole, jako např. „dolní hon“, je pro uživatele podstatně výhodnější.
Na přání zákazníka je nyní Fieldstar vybaven také zařízením pro značení stopy. Pomocí tlačítka může být na polní mapě „vyznačeno“ určité místo, nebo pomocí jednoho bodu se ukáže překážka, anebo taženou čarou se vyznačí určité území, jako např. nebezpečné zátopové území, nebo dílčí zaplevelené území. Tak lze navolit až osm značení, která mohou být uživatelem individuálně pojmenována.
K dalším vývojovým věcem patří funkce „menší šířka záběru“ a „výnos zastavit“. Jestliže se např. seče polovičním záběrem, Fieldstar k tomu přihlíží a vyhotoví odpovídající výnosovou mapu. Nová funkce „výnos zastavit“ dovoluje řidiči ignorovat výnosové údaje v určitých dílčích územích, domnívá-li se, že nejsou relevantní, nebo by byly na újmu přesnosti dat. Funkce by mohla být aktivována např. sečou -li se úzké pásy porostu, které během předešlého pracovního postupu zůstaly stát.
Záznam dat je pomocí nového a flexibilního úložníku dat a uživatelem definovatelných intervalů záznamů dále zlepšen. Díky flexibilnímu záznamu dat mohou být zaznamenávána další provozní data, jako např. rychlost jízdy.Tak může řidič případně zkontrolovat, zda sklízecí mlátička nejela příliš rychle, nebo zda příliš rychlá jízda nemá souvislost s nepřiměřeně vysokými ztrátami. Tato data se vztahují k výpočtu provozních nákladů na hektar a v budoucnu také k vytvoření mapy sklizňových nákladů.
S intervaly ukládání definovatelnými uživatelem může nyní řidič stanovit, jak budou data shromažďována. Fieldstar normálně zaznamenává data podle časových jednotek, a sice zápis za sekundu. Tím vzniká množství dat, která musí být uložena do počítače. Nový software skýtá možnost data zaznamenávat v určitých intervalech - podle potřeby každé dvě, tři, nebo více sekund, nebo je zaznamenávat na časové, nebo kilometrové bázi. Tak lze výnosová data zaznamenávat ve vztahu k šířce záběru, tedy v rovnoměrných odstupech, ale nezávisle od pojezdové rychlosti.
Další nová funkce Fieldstaru je zobrazení polní mapy přímo na monitoru. Tak má nyní řidič polní mapu přímo před očima a záznam na mapě mu stále ukazuje aktuální polohu mlátičky. Mapa může být použita pro plánování sklizně, aby se daly označovat např. dílčí plochy, které nemají být sklízeny, nebo na kterých se pro nadměrné mokro musí dávat pozor. Tyto možnosti jsou prospěšné obzvláště při práci v noci a na velkých plochách.
Jednoduše - Fieldstar je „spolujezdcem“ řidiče, na kterého se lze spolehnout.
Ekonomika i ekologie
Díky systému Fieldstar lze tedy vědoměji využívat provozní prostředky, což opět vede k úsporám, ke snižování nákladů. To se týká zejména prostředků na ochranu rostlin, které jsou jednak drahé a za druhé stále více podléhají přísnějším nárokům z hlediska životního prostředí. Zemědělci proto budou jistě vážně přemýšlet o tom, jak snižovat náklady při hnojení průmyslovými hnojivy a při chemické ochraně rostlin. Tedy - hnojit a aplikovat ochranné prostředky cíleně podle skutečné potřeby rostlin.
Dalším důležitým aspektem systému Fieldstar je skutečnost, že může používání ochranných prostředků přesně dokumentovat. Na příklad v Evropě bude aplikace chemických prostředků na ochranu rostlin v blízkosti živých plotů, zahrad a okrajů lesa jen podmíněně dovolena. Totéž platí pro hnojení průmyslovými hnojivy v blízkosti vodních toků. Pomocí systému FIELDSTAR pro hospodaření v rámci tzv. precisního zemědělství, lze množství aplikovaného množství přesně dodržovat a tím prokázat hospodaření, které bude nejen rentabilní, ale bude též odpovídat přísným evropským předpisům pro ochranu životního prostředí.
(kl)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down