15.05.2002 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O Techagru netechnicky

Hned úvodem si nemohu odpustit přiznání, že na veletrh zemědělské techniky Techagro jezdívám do Brna ráda. Zaujal mne už první ročník, a to hlavně tím, že se nomenklatura věnovala nejenom zemědělské technice, ale také oblastem se zemědělstvím souvisejícím, a návštěvníci byli převážně odborníci zajímající se o věc a ne nákupčí všeho možného.

Ani letošní ročník nezklamal. Komentovat stroje si netroufám. Nejvíce se mi líbily nablýskané traktory pro jejich ladné tvary a lákavé barvy, ale psaní o tom, co měly pod kapotou, přenechám raději někomu jinému. Více „doma“ jsem byla v pavilonu C, kde byly soustředěny netechnické expozice. Podívejme se alespoň do několika.

Kdo nezaseje, nebude sklízet

Toto pravdivé pořekadlo by bylo vhodné doplnit ještě o připomenutí, že má-li být sklizeň úspěšná, nelze zasít cokoliv. Naši pěstitelé si to dobře uvědomují, a tak o expozice šlechtitelských a semenářských firem byl zájem téměř stejný jako o stroje. Ve všech stáncích, které jsem navštívila, se shodli na tom, že objem prodeje certifikovaných osiv loni stoupl a že je snad zažehnána velmi nepříznivá tendence poklesu obměny osiv.
Cílem Osevy, Agro Brno, spol. s r. o., je nabízet zemědělské praxi nejvýkonnější moderní odrůdy a hybridy a zastupovat šlechtitelsko-semenářské firmy, které budou zaujímat na světovém trhu s osivy významné postavení.. V současné době je v brněnské Osevě možné získat osiva všech plodin od různých šlechtitelů. Pro letošní jaro výrazně rozšířili nabídku hybridů kukuřice od firmy Rustica. Jsou to hybridy nové řady, například letos registrované Barbados a Euroster. Na podzim začne distribuce osiva nově registrované odrůdy ozimé řepky Embleme, tříliniového hybridu vyšlechtěného firmou Rustica, a plánem na nejbližší období je zajišťování speciálních osiv a sadby pro ekologické zemědělství.
Hlavní aktivitou Osevy PRO, s. r. o., je prodej osiva řepky. Největší význam mají dvě hybridní odrůdy Artus a Pronto, které jsou v praxi již dobře známy. V expozici firmy ale měly svou premiéru i některé novinky. Návštěvníci se mohli seznámit s nedávno registrovanou německou odrůdou ozimé řepky Ramiro, novou odrůdou jarní pšenice přesívkového typu Triso, která má velmi dobrou pekařskou kvalitu (třída jakosti A), a z netradičních plodin s odrůdou hořčice sareptské Opaleska, registrovanou loni.
Jedinou šlechtitelsko-semenářskou firmou, která chtěla změřit své síly v soutěži o cenu Grand Prix Techagro, byla akciová společnost Selgen. Její odrůda ozimé pšenice Mladka uspěla v nominaci, ale ocenění nezískala, i když jde o odrůdu, která bude určitě významným přínosem. Její předností jsou stabilně vysoké výnosy ve všech pěstitelských oblastech a hlavně krmná jakost. Je zařazena do třídy C a prokazatelně dobře obstála v krmných testech na kuřecích brojlerech. Další novinkou v expozici Selgenu byla ozimá pšenice Rheia, poloraná chlebová odrůda pro potravinářské zpracování s velmi dobrými krmnými vlastnostmi. Vyznačuje se odolností vůči chorobám klasů, vysokou mrazuvzdorností a odolností vůči poléhání; snáší pozdní setí.
Selgen je úspěšný i ve šlechtění dalších plodin. Například u ovsa jsou každým rokem registrovány jedna až dvě jeho odrůdy v České republice a také v Evropské unii. Ve šlechtění bobu znamenaly převrat a posun ve výnosu bělokvěté odrůdy – Merlin a Mistrál. Obě jsou velmi výnosné a mají nižší obsah hořkých látek, takže se hodí do krmných směsí. Škoda, že se bob u nás tak málo pěstuje. Odrůdovou skladbu hrachu vhodně doplnila odrůda Herold, která byla o rok dříve registrována v EU než v ČR. Předpokládá se, že zvláště produkce osiva a jeho vývoz budou úspěšné.
Obchodní zajímavostí ve stánku firmy CEBECO SEEDS, s. r. o., byl dvouliniový hybrid slunečnice Riaflor vyšlechtěný firmou PANNAR SEED z Jihoafrické republiky. Jeho semena nejsou celá černá, ale mají bílý proužek. Jsou určena kromě pro olej také pro ptactvo a takto vybarvená se prý snadněji prodávají. V průhledných sáčcích to totiž lépe vypadá. Z pěstitelského hlediska jde o nejranější materiál v sortimentu, takže dozrává i v okrajových oblastech.
Novinkami mezi odrůdami jarního sladovnického ječmene byly Sabel, Saloon a Malz, který vyniká vysokým extraktem, což je požadavek především zahraničních sladoven. V expozici byla představena také nová holandská zelenosemenná odrůda hrachu semi-leafless typu Garde. Je velmi výnosná a má velmi dobrou technologickou jakost.

Kapalná hnojiva vedla

Ještě před několika lety byla kapalná hnojiva kromě DAMu jistou novinkou, nabídka byla omezená a přístup pěstitelů k jejich používání často rozpačitý. Nyní je pozornost více soustředěna na cílenou aplikaci hnojiv podle momentálních potřeb rostlin a tady sehrávají kapalná forma důležitou úlohu.
Pro Agrofert Holding, a. s., jsou průmyslová hnojiva důležitou oblastí činnosti jak v samotné výrobě, tak v obchodu. Letos nabízený sortiment rozšířili o kapalná vícesložková hnojiva pro listovou výživu. Na jejich vývoji spolupracovali s Výzkumným ústavem anorganické chemie, a. s., Ústí nad Labem. Výsledkem je pět variant kombinace živin určených pro všechny plodiny. Obsahují základní živiny (dusík, fosfor a draslík) a některá dále hořčík či vápník a také stopové prvky (síru, železo, mangan, bór, zinek, měď a molybden), stimulátory růstu a adhezní látky. Dusík je vždy v nitrátové formě, protože ta je ihned přijatelná pro rostliny, což je u doplňkových hnojiv používaných „na míru“ velmi důležité. Efekt přihnojení se projeví brzy po aplikaci hnojiva.
Firma KLOFÁČ, spol. s r. o., Brtnice se zúčastňuje veletrhu Techagro pravidelně od roku 1998. Z obchodního hlediska to je pro ni důležité, protože na tuto výstavu chodí potenciální zákazníci, kteří zde hledají odborné informace ze všech oblastí zemědělství. Letošní novinkou byla kapalná listová hnojiva s fungicidním účinkem řady Sulfika vyrobená na bázi elementární síry. Uplatnění najdou v mnoha plodinách, především v olejninách, okopaninách a obilninách a také v zelenině a sadech. Produkce firmy pokračuje ve známé řadě Klomag, v níž je nově registrováno hnojivo s obsahem zinku.

Létající doprovodný program

Kdo si chtěl na Techagru odpočinout od techniky a zemědělství vůbec, neměl to zdaleka tak snadné jako v Českých Budějovicích při Zemi Živitelce. Žádná dechovka, módní přehlídka jen úzce spjatá s tématikou současně probíhající výstavy Silva Regina, a tudíž omezená na úbory pro lesáky a lesačky a ty, jak známo, do lesa v plavkách většinou nechodí, takže také nic moc...
Ale vážně: Brno je seriózní a profesionálně připravený veletrh, a tak i doprovodný program má vazby na tématiku probíhajících výstav. Jízdy zručnosti traktoru s vlekem, předvádění terénních automobilů - a také ukázky výcviku a letů dravých ptáků v provedení sokolníků ze společnosti Seiferos z Kuřimi.
Tato historická myslivecká disciplína, dokumentovaná už slavným reliéfem z vykopávek v Mikulčicích, rozhodně lépe symbolizuje kladný vztah příslušníků cechu Hubertova k přírodě než střelná zbraň. Ukázky byly spojeny se zasvěceným výkladem i s příběhy ze života dravců, jímž předvádění provázel s profesionální jistotou jeden z kuřimských sokolníků Petr Svoboda.
Společnost Seiferos cz, o. p. s., má v podtitulu svého názvu "ochrana dravých ptáků" a ve svém "repertoáru" nabízí pořádání výstav a letových ukázek dravců pro veřejnost, výukové programy pro školy, výchovu sokolnických adeptů, přípravu hendikepovaných dravců k vypuštění do přírody, ale i ochranu měst a polních kultur před živočišnými škůdci.
A jsme zase u zemědělství. Techagro je zkrátka Techagro...

Ing. Dušana Hofmanová,
Ing. Břetislav Koč,

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down