04.07.2002 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Premiérové dny otevřených dveří

Dny otevřených dveří pořádala firma BARTÁK MF, s. r. o. ve svém areálu ve Velkých Chvalovicích v polovině letošního června poprvé. Dosud se účastnila pouze celorepublikových a regionálních výstav. Tentokrát bylo tradiční předvedení nabízeného sortimentu doplněno o praktickou ukázku práce pneumatického dopravníku a kombinované čističky obilí Kongskilde.

Firma BARTÁK MF působí na českém trhu téměř deset let. Zabývá se prodejem a servisem celé řady značek, jejichž škálu postupně rozšiřuje. A tak ke strojům Massey Ferguson, Amazone a Tecnoma přibyly značky JF – Stoll, Kongskilde, Skiold, Supertech a Loma, později též Lemken, Welger, Grimme, Strautmann a některé další. Firma se věnuje také obchodu s některými zemědělskými komoditami rostlinného původu a spolupracuje s osivářskou firmou Pioneer v prodeji osiva, silážního přípravku sila-bac, aplikátorů a silážních fólií.
Při nabídce a doporučení zemědělských strojů nemluví obchodní zástupci firmy do větru. Ing.Barták -jednatel firmy BARTÁK MF, totiž hospodaří ve zdejší oblasti na výměře zhruba 1000 ha, takže většinu mechanizace odzkouší na svých pozemcích a zákazníka může seznámit se svými praktickými poznatky. Zákazník má také možnost prohlédnout si stroj přímo na poli v činnosti.

Od tradice k novinkám
V přehlídce rozhodně nemohly chybět zástupci mechanizace, se kterou firma BARTÁK MF v roce 1993 začínala, tedy traktory Massey Ferguson. Byly zde zastoupeny hned několika typy, ať již nižší výkonovou řadou 4355 nebo vyššími 8140, 8260 a 8290. Technické parametry těchto traktorů byly v minulosti popsány dostatečně. Snad jen stojí za to připomenout, že všechny typy strojů od označení 8220 mohou být dodávány s převodovkou powershift. Traktory jsou vybaveny druhým řazením pod volantem (powercontrol) a odpruženou nápravou. Poslední dobou jsou velmi žádané také univerzální traktory nižších výkonových tříd.Typ 4355 je v současné době akčním modelem se zajímavou cenou.
Kombajn Massey Ferguson 40 RS se může pyšnit celosvětovým patentem v konstrukci žací lišty (gumové pásy mezi kosou a průběžným šnekem), druhou zajímavostí je kontrolní a informační systém. Nejnovější typ CEREA zde nebyl zastoupen, ale je součástí nabídky.
Další pilíř sortimentu, značka AMAZONE se prezentovala secími stroji RP-AD 452 s rotačními branami a pneumatikovým válcem a typem D9 + AD 3 s WS radličkami secího ústrojí. V oblibě jsou též rozmetadla průmyslových hnojiv ZA-M premiS a maxiS s objemem 1500 l, pokud je stroj vybaven nástavbou tak až 3000 l. Typ maxiS pracuje v záběrech až 36 m.
Postřikovače Tecnoma se představily ve všech dostupných variantách – k vidění byl samojízdný Tecnoma laser 4000, nesený TX i tažený export 2000 VARIOTOP. Firmu STOLL zastupoval obraceč píce Z 555 Hydro.

Kongskilde pro dopravu a čištění zrnin
V rámci praktické ukázky byl představen pneumatický dopravník Kongskilde SUC 200 E a kombinovaná čistička DPC 40. Pneumatický dopravník lze využít při transportu zrnin, olejnin nebo hrachu. V závislosti na jeho délce se pohybuje i jeho výkonnost, která dosahuje 3 až 16 tun za hodinu. Lze jej využít pro přepravu materiálu na vzdálenost až 100 metrů. Dopravník je možné využít také při dopravě máku, jen je nutné snížit dopravní rychlost z běžně nastavených 25 m/vteřinu na 15 – 20 m /vteřinu.
Kombinovaná čistička je vybavena elektromotorem o výkonu 7 kW a je vhodná k čištění obilovin a hrachu. Čistí jednak na sítech (mechanické čištění), ale také ve vzduchové komoře (pneumatické čištění).Její výkonnost při předčištění je až 40 tun za hodinu. Při opravdu kvalitním čištění dosahuje výkonu zhruba 20 t/hod. Je tvořena dvěma síty, z nichž první je kónické, dělené na tři sekce (dvě první sekce mají větší otvory než třetí). Pro různé plodiny existuje bohatý výběr vhodných sít. Zásobování čističky je řešeno dopravníky.
Jak čistička, tak dopravník lze namísto elektromotorem pohánět traktorem přes vývodový hřídel. Pro tuto možnost je čistička vybavena pojezdovými koly.
Poměrně rozsáhlá byla další část expozice věnovaná úpravě a zpracování osiv a obilovin. Dánská firma SKIOLD se zaměřuje na výrobu strojů na zpracování obilovin pro krmné účely. V jejím sortimentu lze nalézt šrotovníky nebo diskové strukturní mlýny a míchárny krmných směsí. Firma KONGSKILDE se kromě praktické ukázky prezentovala sortimentem dopravníků, elevátorů a redlerů, v nabídce je také zařízení pro sušení na podlaze a obilní sila. Mokrou mořičku osiv VÅDBEJDSER VB 40 dodává dánská firma LOMA. Jednoduché zařízení má velmi zajímavou účinnost 4t/hod a mezi zemědělci získává na oblibě.
Mnozí zde využili také možnosti zakoupení digitálních vlhkoměrů SUPERTECH GM 2500 a GM 5000 včetně měřicích tyčí.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down