21.05.2002 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Oceněné exponáty v soutěži GRAND PRIX TECHAGRO – SILVA REGINA 2002

Od 7. do 11. dubna se v areálu brněnského výstaviště uskutečnil po roční pauze komplex tří veletrhů – 7. mezinárodní veletrh zemědělské techniky TECHAGRO, 6. mezinárodní veletrh veterinární techniky a hospodářských zvířat ANIMAL VETEX a 7. mezinárodní lesnický a myslivecký veletrh SILVA REGINA. Jednalo se o největší veletržní akce svého druhu v zemích střední a východní Evropy, které se zúčastnili všichni významní výrobci a dovozci zemědělské a lesnické techniky. Ústřední slogan těchto veletrhů zněl: „Vaše cesta k moderním technologiím“.

Již tradiční součástí těchto veletrhů je soutěž o nejlepší exponáty GRAND PRIX TECHAGRO – SILVA REGINA, kterou jako vždy organizovala agentura Fair Agency, s.r.o. Do soutěže Grand Prix Techagro bylo po splnění všech podmínek účasti zaregistrováno 33 exponátů a do soutěže Grand Prix Silva Regina exponáty čtyři. Dvoukolové hodnocení provedla hodnotitelská komise složená z odborníků oboru, které předsedal doc. Ing. Adolf Rybka, CSc., z Katedry zemědělských strojů Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Odborná hodnotitelská komise nominovala v soutěži Grand Prix Techagro 20 exponátů, z nichž 8 získalo ocenění, a v soutěži Grand Prix Silva Regina nominovala 3 exponáty, přičemž cenu získal 1 exponát.
Slavnostní vyhlášení proběhlo dne 7. dubna při příležitosti zahájení veletrhu v Rotundě pavilonu A brněnského výstaviště. Prestižní ocenění převzali zástupci firem z rukou ministra zemědělství ČR Jana Fencla a generálního ředitele akciové společnosti Veletrhy Brno Jiřího Škrly.

Ocenění Grand Prix Techagro

Fendt Farmer 412 Vario
Do soutěže tento traktor přihlásila firma Agrall zemědělská technika, a.s., Bantice, která je dovozcem těchto traktorů do ČR. Jedná se o nový Top-Model úspěšné řady traktorů vyšší střední třídy. Farmer 412 Vario je vybaven vodou chlazeným čtyřválcovým motorem Deutz o zdvihovém objemu 3,8 l, se čtyřmi ventily na válec a přeplňováním s mezichladičem vzduchu. Při otáčkách 2100 ot.min-1 disponuje jmenovitým výkonem 88 kW (120 k). Plynulá převodovka Vario ML 90, která svojí konstrukcí a funkcí odpovídá systému Vario firmy Fendt, je dělená do dvou režimů – polního a silničního, které umožňují změnu rychlosti s rozsahem 0,02 – 50 km.h-1 vpřed a 0,02 – 40 km.h-1 vzad. Tím je tento traktor předurčen ke všem zemědělským činnostem odpovídajícím danému výkonu. Kabina nabízí více prostoru pro řidiče, většina ovládacích prvků je soustředěna do malého joysticku na pravé straně kabiny. Samozřejmostí je kontrolní display v pravé postranní konzole, který umožňuje kontrolu a nastavení funkcí převodovky i traktoru. Ostatní funkce jsou zobrazeny na digitální přístrojové desce.
Tvarování kapoty traktorové řady 400 odpovídá designu série 700 a 900. Polorámová konstrukce dovoluje montáž odpružení přední nápravy, čímž se ještě zlepší podmínky pro práci. Snadný a především rychlý způsob připojení čelního nakladače nabízí využití obratnosti traktoru dané převodovkou Vario s možností automatické, zcela plynulé rychloreverzace.

Kolový traktor Zetor 11441
Traktor Zetor 11441 vyráběný firmou Zetor, a.s., Brno je nejnovější a nejprogresivnější model střední řady traktorů Forterra. Jde o traktor všestranného využití s příznivou relací ceny a užitné hodnoty pro zákazníka. Zetor 11441 Forterra je osazen čtyřválcovým přeplňovaným motorem s mezichladičem vzduchu o výkonu 81 kW (110 k), který splňuje mezinárodní emisní normy jak pro země EU, tak pro USA. Převýšení točivého momentu o 36 % jej řadí na úroveň šestiválcových motorů, zvyšuje jízdní komfort a snižuje četnost řazení převodových stupňů.
Traktory nové jednotné řady jsou vybaveny čtyřstupňovou synchronizovanou převodovkou s 3 stupňovým násobičem točivého momentu řazeným pod zatížením a 2 stupňovou redukcí. Tato skladba umožňuje využít 24 rychlostí v před a 18 vzad. Řazení násobiče je provedeno hydraulicky s elektropneumatickým ovládáním integrovaným do řadící páky. Převodovka umožňuje maximální pojezdovou rychlost traktoru 40 km.h-1, a proto je traktor vybaven bržděnou přední hnací nápravou. Ve standardním provedení jsou traktory vybaveny elektronickou regulací hydrauliky EHR 4 Bosch.
Konstrukce a interiér kabiny zohledňují moderní požadavky hygieny a bezpečnosti práce při akceptaci ergonomických požadavků na jednoduché ovládání prvků traktoru. Nové modely traktorů Forterra rozšiřují výkonové spektrum produkce Zetoru směrem k vyšším výkonům a naplňují požadavky zákazníků požadujících vyšší užitnou hodnotu.

John Deere Active Seat – aktivní tlumení kmitů sedadla řidiče
Tento výrobek přihlásila do soutěže firma Strom Praha, a.s., která je výhradním dovozcem strojů firmy John Deere do ČR. Toto oceněné sedadlo řidiče tlumí kmitání, které vzniká za provozu, nejen pasivně, jak bylo až dosud obvyklé, nýbrž aktivně. Čidla umístěná pod sedákem zaznamenávají zrychlení a polohu a předávají informace regulační elektronice. Při vznikajících rázech vyrovnávací přímočarý hydromotor zabudovaný v soklu sedadla, reaguje a působí na sedadlo aktivně směrem dolů a nahoru. Tento proces probíhá neustále 200 krát za sekundu a tak může tento systém pohltit až 90 % vertikálních kmitů. Při tom však zachovává ergonomickou polohu řidiče, což je důležité pro jeho zdraví a výkonnost.

Komplet GPS
Tento produkt firmy Prefarm Litovel přihlásila do soutěže společnost Honoris, a.s., Praha. Komplet GPS představuje komplexní systém uplatňující nástroje Precizního zemědělství v rostlinné výrobě s cílem zvýšit efektivnost využití pevných průmyslových hnojiv a tím snížit případný negativní vliv na životní prostředí. Systém představuje využití nejmodernějších technologií pro sběr a analýzu informací o půdě a plodině včetně navigačního systému GPS a dále kompletní sadu nástrojů a aplikačního software, která umožní na základě dosažených analýz variabilně aplikovat pevná průmyslová hnojiva dle zásad precizního zemědělství v zemědělských podnicích v České republice. Současně se opírá o nejnovější výsledky výzkumného projektu WirelesInfo (Wireless supporting agricultural and forestry information systems), který splňuje poslední kritéria a požadavky Evropské Unie. Systém Precizní zemědělec (Komplet GPS) se skládá z několika prvků – Centrální databáze informací a dat o půdě a plodinách, která shromažďuje jednotlivé informace v prostorovém a časovém sledu (databáze GIS), a je umístěna na Mapovém serveru. Tento server je dostupný všem oprávněným uživatelům díky internetu. Dalším prvkem systému je rozmetadlo pevných průmyslových hnojiv Bogballe s kalibrátorem B 2003, který elektronicky řídí otevírání a zavírání hradítka, čímž se mění nastavení dávky s odchylkou 2 – 3 % nezávisle na pojezdové rychlosti. Aplikovaná dávka může být manuálně ovládána řidičem, nebo nezávisle řízena aplikační mapou běžící paralelně na kapesním počítači iPAQ, který komunikuje s kalibrátorem a osahuje software pro variabilní aplikaci průmyslových hnojiv SITE MAPE. Součástí aplikační soupravy je samozřejmě přijímač GPS NAVMAN v praktickém provedení jako nástavba na kapesní počítač. Efektivnější využití průmyslových hnojiv zejména jejich úspora při jeho použití a tudíž snížení nákladů na nákup, skladování a aplikaci jsou hlavními ekonomickými přínosy tohoto systému.

Polohovací zařízení diskoválečkové baterie Triplex 3S
Výrobcem a přihlašovatelem tohoto exponátu je firma Strom Export, s.r.o., Praha. Polohovací zařízení diskoválečkové baterie (Superior Soil Structure) je nové originální řešení, které umožňuje u víceúčelových kompaktorů Ecoland Finisher, což je moderní, velmi výkonný stroj pro precizní předseťovou přípravu půdy, splňující nejnáročnější agronomické požadavky systému Precising Farming a. Díky Triplex 3S může obsluha plynule ovládat polohu diskoválečkové baterie v závislosti na měnících se půdních podmínkách.
Tyto pracovní orgány je možné nastavovat jak hloubkově, tak úhlově, a to plně hydraulicky z kabiny traktoru. Tato skutečnost má značný vliv na kvalitní a ekonomickou přípravu půdy. Použití tohoto systému u strojů na přípravu půdy plně odpovídá požadavkům pro precizní zpracování půdy při garantované kvalitě i v minimálních hloubkách v systému Ekotech.

Systém inteligentní volby trysek
Exponát přihlásila do soutěže firmy Unicom Agro, a.s., Brno, která je dovozcem strojů vyráběných firmou Amazone-Werke H. Dreyer GmbH & Co. Systém inteligentní volby trysek pro postřikovače umožňuje přizpůsobení dávky postřiku podle situace na pozemku. Na ramenech postřikovače jsou v 50 cm vzdálenosti instalovány přepínatelné, vícenásobné tryskové jednotky, na kterých můžeme přepínat různé kombinace trysek tak, že je možné kontinuální pokrytí kompletního spektra požadovaného dávkovaného množství postřiku. Při použití jednotky se čtyřmi přepínacími tryskami získáme 16 možných kombinací změny dávky. Přepínání kombinace trysek je ovládáno pneumaticky pracovním počítačem, který vždy určí vhodnou kombinaci trysek pro aktuální požadovanou dávku postřikové kapaliny. Uspořádání trysek je realizováno tak, aby se výstřikové obrazce trysek vzájemně neovlivňovaly.
Podmínkou použití systému je existence údajů o daném, pozemku zanesených na kartě pro GPS systém. Počítač na základě lokalizace polohy na pozemku volí kombinaci trysek a tím dosáhne správné dávky i potřebného spektra pro daný tlak.

Sklízecí mlátička New Holland CX 860
Tento stroj vyrobený v koncernu CNH přihlásil do soutěže dovozce strojů tohoto výrobce – firma Agrotec, a.s., Hustopeče. Novou řadu sklízecích mlátiček pod označením CX představila firma New Holland v loňském roce. Tato nová řada tvoří vlajkovou loď sklízecích mlátiček NH a již na první pohled, díky modernímu designu, je vidět, že se odlišuje od dosavadních typů sklízecích mlátiček.
K této sklízecí mlátičce je možné připojit žací lištu se záběrem 5,18 – 9,15 m. Díky prodloužení šikmého dopravníku má obsluha dokonalý výhled na adaptér a sklízenou plochu. Připojení žacího adaptéru je usnadněno použitím centrálních rychlospojek. Řídicí jednotka automatického udržování výšky žacího adaptéru udržuje nastavenou výšku sečení tak, aby byl zajištěn optimální výkon stroje i na nerovném terénu. Systém Autofloat TM udržuje žací adaptér rovnoběžně i v podmínkách nerovného terénu. Ultrazvukové snímače polohy byly nahrazeny levnějšími snímači v podobě potenciometrů. Za účelem rychlé a snadné výměny jsou nožové sekce k žací liště přišroubovány. Důležitou změnou pro zvýšení průchodnosti je zvětšení otvoru pro vkládání hmoty do šikmého dopravníku. Ke změně otáček mlátícího bubnu dochází ve vysokootáčkové části převodu, kde jsou nižší přenosové síly a mechanismus není tolik namáhán. Mláticí buben o průměru 750 mm je osazen 10 mlatkami s úhlem opásání mláticím košem 111°. Tím je zaručen vyšší separační účinek díky ploše mláticího koše 1,18 m2. Tok materiálu od mláticího bubnu usměrňuje osmilopatkový odmítací buben do rotačního oddělovače zrna Rotary Separator TM a poté na dopravní buben StrawFlow TM, který dopravuje materiál na přední část šestidílného klávesového vytřasadla. Čištění jemného omlatu zajišťují síta o ploše 6,5 m2, přičemž celá skříň čistidla a ventilátoru je automaticky vyrovnávána do vodorovné roviny až do sklonu svahu 17 °. Objem zásobníku zrna je 10 500 l a rychlost vyprazdňování činí 105 l.s-1. Pohon sklízecí mlátičky CX 860 zajišťuje přeplňovaný vznětový motor s mezichladičem nasávaného vzduchu o výkonu 245 kW.
Mlátička CX je dále vybavena integrovaným drtičem slámy s rozmetačem plev, který zajišťuje rovnoměrné rozptýlení rozřezané slámy a plev po celé šířce záběru sklízecí mlátičky. Prostorná ovládací kabina poskytuje dostatek pohodlí pro obsluhu a monitor InfoView TM poskytuje přehledně všechny potřebné informace. Samozřejmě že tato mlátička je vybavena systémem sledování výnosu a díky systému GPS umožňuje tvorbu výnosových map.

Překlopná míchačka PM 130 – 2000
V souladu s novým zákonem o krmivech vyrábí firma Taurus, s.r.o., Chrudim nový typ míchaček pro míchání krmných směsí s přídavkem premixu a minerálních přísad do krmiv. Jedná se o překlopnou horizontální míchačku s bubnem o průměru 1300 mm a dvojchodým šnekovým rotorem. Kapacita u tohoto typu je 2000 kg krmné směsi. Míchačka obdržela atest od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně ve smyslu Zákona č. 91/1996 Sb. o krmivech pro pracovní přesnost 1 : 100 000 při dodržení doby míchání 180 sekund. Míchačku tvoří míchací rotor uložený ve valivých ložiscích a vnitřní a vnější plášť míchačky. Při vlastním míchání se za stálého otáčení rotoru provádí násyp míchaných surovin. Otáčením vnitřního bubnu zvláštním pohonem dojde k výsypu zamíchané směsi do mezizásobníku pod míchačkou. Doba výsypu míchaných materiálu včetně otočení vnitřního pláště míchačky do polohy násypu je jedna minuta.

Ocenění Grand Prix Silva Regina

Fréza na pařezy F500 H
Jediným oceněným exponátem v této kategorii je fréza na pařezy F500 H vyráběná firmou Laski, s.r.o., Smržice. Fréza na pařezy tvoří nezbytnou součást vybavení firem zabývajících se údržbou veřejné zeleně na profesionální úrovni. Jedná se o nejekonomičtější způsob likvidace pařezů. Moderní konstrukce stroje s plně hydraulickým ovládáním nabízí uživateli profesionální nasazení v městských aglomeracích především tam, kde velká technika způsobuje značné následné škody na okolních porostech a terénu. Díky svým malým rozměrům a kompaktnímu tvaru se tato fréza vyznačuje velice dobrou průchodností v terénu.
Fréza F 500 H má dvounápravový podvozek s hnací a řídící nápravou, na které je otočně uloženo rameno s frézovacím kotoučem o průměru 510 mm s 18 noži umístěnými po obvodu. Jako energetický zdroj je zde použit čtyřdobý, vzduchem chlazený zážehový motor Kohler CH 25 S o výkonu 19,2 kW. Pohyb stroje zajišťuje hydrostatický pohon pojezdu, který usnadňuje přemisťování stroje. Otočné uložení ramene s frézovacím kotoučem umožňuje posuv kotouče ve dvou směrech do záběru a do stran. Pracovat můžeme do výšky 440 mm nad terén, 380 mm pod úroveň okolního terénu a šířka záběru je 940 mm. Velikost průměru pařezu je bez omezení. Nespornou výhodou tohoto stroje je umístění ovládacího panelu vedle pracovního ústrojí, odkud má obsluha skvělý výhled na frézované místo.

Ing. Jiří Mašek
spolupracovník redakce
foto archiv

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down