28.05.2002 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Péče loukám a pastvinám

V současné době je v naší republice asi jeden milion hektarů trvalých travních porostů. I kvůli snižujícím se stavům skotu jim věnovaná péče zdaleka neodpovídá správným agrotechnickým zásadám. Uvést porosty do původního stavu však není jednoduchou záležitostí. S možným řešením přichází společnost TOKO.

Jak nás informoval Ing. Bohumil Drábek, firma TOKO připravuje projekt věnovaný právě agrotechnice pícnin. V rámci něj se bude tým odborníků věnovat problematice setí, složení, výživy, ochrany, sklizně, skladování pícnin atd. Stranou nezůstanou ani navazující otázky výživy zvířat. Uvedenými tématy se budou přední výzkumní pracovníci zabývat ve svých referátech také na konferenci s názvem Intenzivní využívání travních porostů, kterou 5. června firma TOKO ve svém sídle v Luhačovicích pořádá.

Přísevy
Jednou z příčin špatného stavu porostů je jejich nevhodné složení či malá hustota. Podle ing. Drábka je možností ke zlepšení jejich přisévání. K přisévání porostů pícnin se však dosud používaly především secí stroje s frézovacím pracovním ústrojím a semena vhodné pícniny sela do vytvořené drážky. Tento postup byl obzvláště na svazích či za mokra nevhodný a velmi energetiky náročný. Stroje s třímetrovým až čtyřmetrovým záběrem vyžadovaly použití traktoru o výkonu 120 –160 koní.

Nové řešení
Přísevy pícnin firma TOKO navrhuje řešit jinou cestou. Pro tento účel na český trh dodává stroj založený na principu prutových bran vyráběný firmou Einböck. Za třemi z celkem pěti řad prutů jsou výsevní sekce. Z pneumatického secího stroje jsou semena proudem vzduchu z ventilátoru hadicí dopravováno na lopatky, ze kterých se rozptýlí na povrch půdy. Výsevní ústrojí je poháněno od pojezdového kola. Poslední dvě řady prutů je zapraví a následuje utužení povrchu půdy válcem. Podle ing. Drábka je předností tohoto jednoduchého způsobu výsevu především nízká energetická náročnost. Pokud by se používal stoj se záběrem 6 m, je potřebný výkon agregovaného traktoru pouze 40 k. V nabídce jsou samozřejmě i stroje – síťové brány pro mechanické ošetření s větším záběrem, a to až 24 metrů. Pěstitelé jistě ocení fakt, že stroj velmi důkladně vyvláčí veškerou stařinu či nežádoucí mechy, což se potvrdilo i při prvním pokusném přisévání luk a pastvin na Havlíčskobrodsku. Ačkoliv byl porost ještě před přiséváním uvedeným strojem uvláčen běžnými branami, přesto prutové brány odstranily velké množství nežádoucí hmoty.
Stroj má další možné využití a to například pro setí meziplodin. Bez zapojení secího mechanismu je využití prutových bran jistě zřejmé. Mimo jiné ing. Drábek například upozornil na možné využití při jarním odstraňování plevelů v obilninách, neboť náklady na chemické a mechanické ošetření jsou nesrovnatelné.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down