23.05.2002 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Užitečný workshop

Nestává se často, aby se k prezentaci svých produktů spojilo několik výrobců či dodavatelů strojů, zařízení či technologií. Výjimkou byla série seminářů, zaštítěných firmou Kubart s.r.o., k nimž byli přizvány i další firmy. Akce proběhly v dubnu a květnu na třech místech republiky, mimo jiné v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku, kde jsme byli přítomni. Na programu bylo nejen představení čističek a posklizňové techniky od pořádající firmy, ale i informace o hydroizolačním systému Akvatron a sušičkách M-C z USA.

Malé, ale výkonné čističky
Série prezentací představila možnosti posklizňových strojů Kubart při čištění malých semen. Při čištění jakýchkoliv semen - od máku až přes obiloviny a olejniny - nejde o nic jiného, než o využití elementárních fyzikálních principů, případně jejich kombinací, k dosažení cíle, kterým je druhově a rozměrově homogenní partie. Inženýr Jan Kubart působí někdy dojmem mága, který těmito fyzikálními principy vládne natolik, že dovede předvídat chování jednotlivých složek směsí čehokoliv, co může na čističku přijít a postaví tomuto materiálu do cesty takové překážky, aby jimi prošel jen požadovaný druh a jeho požadovaná frakce.
A co víc - čističky, které vyrábí a dodává jeho firma, vynikají malými rozměry, malou spotřebou energie a vysokými výkony. Provozní potřeba energie se u těchto čističek pohybuje kolem 0,5 kWh na 1 tunu vyčištěných semen. Úspora energie byla dosažena tím, že materiál není vynášen, jak tomu bylo a často ještě i je, u tradičnách sušiček, do několikametrové výšky, aby pak putovaly po soustavě sít.
Také v konstrukci sít je jedno z "tajemství" efektivity práce sušiček Kubart: síta jsou drátěná, takže poměr plochy otvorů k materiálu sít je v porovnání s klasickými síty s otvory vyraženými v plechovém plátu několikanásobně příznivější. Síta jsou dvojitá a mezi nimi se pohybují pryžové kuličky, které je za provozu čistí. Na sítové třídění navazuje čištění vzduchem, které odseparuje lehké nečistoty.
Jednotlivé stroje jsou univerzální, to znamená, že je možné je do posklizňových linek zařadit jako "rychlé" předčističky při prvním příjmu po sklizni nebo jako finální čističky pro konečnou tržní úpravu zboží před delším skladováním nebo prodejem.
Základními stroji pro čištění v běžném zemědělském provozu jsou vibrační sítové třídiče PVT s aspirační skříní PASR a univerzální třídiče KUT, oba vyráběné v typových řadách pro výkony od 2 do 24 t.h-1(PVT + PASR) nebo 0,5 - 5 t.h-1 (KUT).
Značná část výrobků je zákazníkům "šita na míru" podle jejich potřeb i podle prostorových možností při instalaci strojů do rekonstruovaných prostorů či linek.
V Ostrožské Lhotě byl hlavní účel předvedené linky se dvěma stroji Kubart zřejmý na první pohled - vlastně na první nadechnutí: prozradilo jej aroma kmínu.
Proti průsakům - pro životní prostředí
Ohledy na dopady každého podnikání na životní prostředí jsou imperativem doby. Právě v zemědělství je co zlepšovat. Týká se to především různých objektů, zděděných z minulých let, které byly často šity horkou jehlou. Provozy, kde hrozí průsaky nebo úniky různých tekutých látek, je možné utěsnit novými přípravky, které představila v Kunovicích firma Moramis z Moravské Ostravy.
Její hydroizolační systém AKVATRON je použitelný pro hydroizolace staveb, odstranění průniků tlakové vody a pro ochranu betonových i železobetonových konstrukcí. Přípravky Akvatron 6 (hydroizolační nátěr), Akvatron 8 (hydroizolační ucpávka) a Akvatron 12 (přísada do betonu a cementových malt) mohou být řešením pro silážní jámy, podúrovňové šachty technologických linek v silech, vodní nádrže... Přípravky působí kapilárně (zajištují aktivní "prorůstání" chemických přísad do pórů materiálu, kde se mění v nerozpustné krystaly, utěsňující vrstvu materiálu proti vodě i chemikáliím) a působí také bariérově - na povrchu, kam byly aplikovány, tvoří pevnou vodotěsnou vrstvu.
Novinka mezi sušičkami
Na český trh se pokouší expandovat slovenská firma JUREX spol. s r.o. z Bratislavy, dovážející z USA sušičky zemědělských produktů, především zrnin, od výrobce M-C Mathews Company. Na Slovensku už pracují tyto kontinuální sušičky ve více než 30 zemědělských podnicích. Ucelená řada sušiček může pokrýt potřeby každého pěstitele i zpracovatele obilovin či olejnin. Nejmenší typ 370 má při odsušku 5 % výkon 4,7 t.h-1, typovou řadu pak tvoří stroje s označením 675 (12 t.h-1), 975 (17,5 t.h-1), 1075 (28 t.h-1), 1175 (34 t.h-1) a 1195 (50 t.h-1). Sušičky 375, 675 a 975 je možné vybavit mobilními podvozky, všechny s výjimkou nejmenšího typu je možné doplnit i rekuperací sušícího vzduchu, což šetří potřebu energie na ohřev o přibližně 25 %. Potřeba elektrické energie se pohybuje v průměru kolem O,44 kWh.t-1.%-1 a plynu, který je topným médiem těchto sušiček, kolem 1 m3.t-1.%-1.
Sušičky jsou konstruovány jako stavebnice, takže je možné v případě rozšíření podniku jejich zvětšení zvýšením počtu pracovních sekcí i hořáků. největší typ 1195 má 6 hořáků.

Spojení tří samostatných prezentací do jednoho půldenního bloku s následnou prohlídkou posklizňové linky a.s. Ostrožsko bylo účastníky akce příznivě hodnoceno. I když přijeli třeba jen za jedním z bodů programu, získali při jedné cestě užitečné poznatky i o dalších problémech, které je na farmách tíží nebo které řeší.
Břetislav Koč

Text k foto (2 foto, společný text):
Posklizňová linka pro čištění malých semen (především používaná pro kmín a hořčici) v akciové společnosti Ostrožsko v Ostrožské Lhotě je osazena dvojicí strojů Kubart. Vedoucí výroby v tomto podniku, inženýr Vladimír Zelený, je s jejích výkonem i kvalitou čištění spokojen.
Foto Břetislav Koč

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down