22.04.2002 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fabrika s téměř stoletou tradicí

Neříká-li vám nic název podniku Ravak, a. s., nevěšte hlavu, nejste sami. Jedná se totiž o firmu vyrábějící sanitární zařízení, jež se stala vlastníkem Strojíren v Rožmitále pod Třemšínem, které vyrábějí obraceče a shrnovače píce. Současný název podniku nyní zní Ravak, a. s., Strojírny Rožmitál. Na to, jak se vede podniku v současnosti jsme se zajeli podívat osobně.

Podnikem nás provázel a s historií a výrobou seznámil Ivan Hejra z obchodního oddělení firmy. Jeho povídání doplňoval ředitel Strojíren Rožmitál Ing. Pavel Valchář.
Historie
Vznik továrny v Rožmitále se datuje rokem 1913. V podniku se tenkrát vyráběly kovové součásti nábytku a lisovaly se jednoduché kovové výrobky. Až mnohem později - v roce 1948 došlo k přeorientování na výrobu pro zemědělství. Velký rozvoj zaznamenal podnik přibližně před třiceti lety. V té době totiž navázal spolupráci s firmou Stoll a zakoupil licenci kulisového mechanismu používaného při shrnování rotorovým shrnovačem. Od té doby se v Rožmitále vyrábí shrnovače a obraceče píce. Později byla výroba rozšířena o přepravní vozy na chmel,důlní lokomotivy, senomety a sběrací zařízení. Obraceče a shrnovače byly ale vždy hlavním výrobním programem.
Po revoluci podnik několikrát změnil majitele. K největšímu útlumu výroby došlo po roce 1993, kdy podnik patřil tehdy známé společnosti Bohemia Art. Její hospodaření dovedlo firmu až do konkurzu. 1. listopadu 2000 zakoupil strojírny současný majitel a výroba od té doby opět nabírá otáčky.
Nová řada
Na přelomu let 1995 a 1996 došlo v konstrukci strojů k výrazné změně. Byla vyvinuta nová řada strojů využívající k pohonu rotorů průběžnou šestihrannou hřídel, která nahradila zemědělcům známý pohon řetězy. Veškeré převody jsou ukryty v svařovaném profilovaném rámu, který odolává namáhání na nerovných pozemcích. Přesné opracování uložení převodových prvků zajišťuje minimální opotřebení a dlouhou životnost pohyblivých součástí.
Obraceče jsou vyráběny od dvourotorových se záběrem 2,6 m po osmirotorové o záběru 8,9 m. Počínaje čtyřrotorovým typem jsou z důvodu transportu skládány hydraulickými válci. V místech zlomů je průběžná hřídel napojena pomocí dvojitého křížového kloubu, který umožňuje výkyv a kopírování terénu bez obav o poškození pohonu. Všechny typy jsou konstruovány jako nesené až na největší typ, který má z důvodu vyšší hmotnosti instalovánu hydraulicky sklopnou nápravu. Pojezdová kola rotorů lze mechanicky natočit, čímž dosáhneme bočního odhozu píce od okrajů pozemku.
Shrnovače píce disponují uzavřenou převodovou skříní s olejovou lázní. Velkým průměrem skříně je zajištěna dostatečná pevnost a snížení namáhání jednotlivých ramen i kulisy. Ravak vyrábí jedno a dvourotorové shrnovače v několika modifikacích - jednorotorové jako nesené a dvourotorové tažené se záběry od 4 do 7,7 m.
Dvourotorové lze dále rozdělit na dva typy, a to ty, jež vytváří středový nebo boční řádek. Zajímavostí typu SB-1342 je možnost hydraulicky přestavit rotory na sklopných ramenech stroje tak, že stroj tvoří dva samostatné řádky. Tento typ je také vybaven řiditelnou zadní
nápravou, která usnadňuje otáčení na souvratích. Samozřejmostí je hydraulické sklápění rotorů. Pro snížení průjezdné výšky je možné sejmout pracovní ramena.
Velice zajímavé a pro kvalitu práce i předcházení poruchám je příčné i podélné kopírování terénu. To je zajištěno tříkolovým podvozkem pod rotorem, který je standardně dodáván ke všem typům tažených dvourotorových shrnovačů, na němž jede každý rotor samostatně nezávisle na rámu stroje. Jedno z kol je předsazeno těsně před pracovní prsty a umožňuje podélné kopírování. Druhá dvě kola jsou na nápravě pod skříní rotoru. Příčné kopírování umožňuje zavěšení pracovního rotoru na otočném čepu.
Všechny typy poháněných strojů jsou vybaveny přetěžovacími spojkami, které zabraňují poškození stroje.
Univerzál
Další řadou z produkce strojíren jsou univerzální dvourotorové obraceče a shrnovače, které se z jednoho typu v druhý změní pouhým natočením pracovních prstů na rotoru a přestavením řádkovacích stěn. Ve stacionární poloze trčí pracovní prsty vzhůru, do záběru se vykloní až odstředivou silou po rozběhnutí rotoru. Stroje jsou vhodné pro menší podniky, kdy za cenu jednoho pořídíme stroje dva.
Všechny typy strojů jsou vybaveny amortizačními tyčemi, které zabraňují rozkmitání stroje, ujíždění na svahu a umožňují automatickou stabilizaci nesených typů při jejich zvednutí do transportní polohy. Stroje jsou připojovány do tříbodového závěsu a po spuštění do pracovní polohy se v kloubovém spojení pohybují zcela volně.
Ve výrobním programu nechybí ani známé paprskové obraceče a shrnovače, které jsou díky jednoduché konstrukci, nenáročné údržbě a nízké ceně stále žádanými výrobky.
Doplňkem pícninářské výroby je stroj na údržbu travnatých ploch.
Prodej
Prodej strojů včetně servisu zajišťuje v České republice více jak 60 prodejních středisek. Největšími, resp. nejúspěšnějšími zástupci jsou podle slov Ivana Hejry Agrowest Plzeň, Marek Helvíkovice, Agrie Brno, Agrozet České Budějovice, Milisterfer Strakonice a další. Na Slovensku dodává Ravak stroje prostřednictvím firmy Euris Rožňava. Protože se stroje prodávají i v Německu, pracuje v současnosti podnik na výběru výhradního zastoupení.
Výroba
I když jsme podrobně popsali výrobky strojíren, jedná se jen o malou část produkce. Kolem 70 % tvoří zahraniční kooperace s firmami Stoll, Case, John Deere a Göweil. Jedná se o výrobu jednotlivých součástí nebo funkčních komponentů různých strojů. Pro příklad se v Rožmitále vyrábí podvozky pro přepravu žacích lišt mlátiček, části obracečů, části baliček atd.
Součástí firmy je vlastní vývojové oddělení, ve kterém probíhá vývoj a testování nových nebo vylepšených součástí a strojů.
Hlavními vstupy výroby je profilová ocel, z níž se v podniku vyrobí téměř vše. Jako hotové jsou do výroby obracečů a shrnovačů nakupovány pouze pracovní prsty, pojezdová kola, kloubové hřídele křížové klouby a hydraulické válce s hadicemi.
Speciální slitina kovu s tvarovou pamětí použitá při výrobě prstů zajišťuje jejich vynikající a dlouhou životnost. Pneumatiky včetně disku kupuje podnik za bezkonkurenční cenu v Itálii. Je až z podivem, že není žádný český podnik schopen nabídnout srovnatelnou cenu. To platí i pro náhonové hřídele a klouby, které pochází z produkce holandské firmy Agdrive.
Podnik disponuje všemi potřebnými technologiemi a mechanismy od řezání, lisování, sváření, frézování, tryskání, až po lakování. Po svaření a obrobení všech součástí probíhá montáž jednotlivých funkčních celků. Po jejich nalakování se celý stroj zkompletuje a připraví k expedici. Malé typy jsou dodávány na paletách s odmontovanými koly. Velké stroje putují k zákazníkům, resp. k prodejcům v celku.
Veškeré výrobky z produkce podniku prošly všemi předepsanými procedurami a testy a jsou schváleny k provozu. Strojírny jsou dlouholetým členem sdružení ZeT. V roce 2000 získal závod Strojírny Rožmitál certifikát ISO 9002.
Do budoucna podnik plánuje neustálé zdokonalování a zkvalitňování své produkce. Vyvíjí se víceramenná převodovka, která by měla odvádět lepší práci než dosavadní. V přípravách je i zcela nová verze shrnovače. Prioritou je zůstat neustále na špici v obracení a shrnování píce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down