03.04.2002 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unicom znovu na scéně

Není žádným tajemstvím, že tempo vývoje obchodních vztahů je rok od roku závratnější. Proto se určité organizační změny nevyhnou ani doposud dobře fungujícím zavedeným značkám, nebo alespoň ne těm, jejichž představitelům záleží na další prosperitě firmy. Jednou z nich je i tišnovská firma Unicom, pro jejíhož ředitele Ing. Jana Votavu jsme připravili několik otázek.

Unicom prošel v minulém období restrukturalizací, jako důsledkem určitých problémů. Můžete zemědělskou veřejnost informovat o nynější situaci?
Unicom prošel v minulých letech jistou zatěžkávací zkouškou a následnou restrukturalizací. Hlavním důvodem byly vysoké pohledávky nad 180 dní a z toho vyplývající závazky a dále starší systém řízení dceřinných společností. V roce 2000 došlo ke stabilizaci dodavatelsko-odběratelských vztahů a v roce 2001 jsme ukončili restrukturalizaci celé skupiny a současně dosáhli nárůstu obratu o přibližně 248 %, tj. na úroveň roku 1997.
Dosažená restrukturalizace je transparentní vůči bankám a splňuje v současnosti již právní předpisy EU. Výsledek je prezentován na našich www.unicom-skupina.cz.
Výsledkem jsou například kontokorenty v bankách, které pro celou skupinu představují 22 milionů Kč, úvěrový rámec zahraničních pojišťovacích společností na naši firmu asi 250 000 EUR pro jednoho dodavatele, úvěrové rámce faktoringových společností 12 milionů Kč apod.
Toto vše nám samozřejmě ulehčuje práci v importu a exportu. U exportu využíváme pro úsporu deviz dealingové operace. Celá skupina má vůči státu a dodavatelům vyrovnány své závazky, přičemž pohledávky nemáme starší jak 30 dní a jsou kryty odběrateli. Toto vše bylo dosaženo díky přísné finanční politice.
Změnila se nějak struktura řízení firmy?
V čele skupiny po transformaci stojí Unicom Finance a. s., která poskytuje garance svým dceřinným společnostem. Tyto jsou rozděleny na dvě skupiny – Agro a Kooperace. V rámci skupiny Kooperace pracují čtyři firmy z toho dvě na výrobě a exportu kovovýrobků a dvě firmy na výrobě dřevěných hal, lepených vazníků, nábytkářského a stavebního dřeva. Celkově například zpracováváme v pronajatých prostorách cca 50 000 m3 kulatiny ročně.
Agro skupinu řídí firma Unicom Agro a. s., která je zaměřena na prodej zemědělské techniky v České a Slovenské republice. Je centrálním nákupním centrem pro obě republiky, přičemž dceřinná společnost Unicom Agro s. r. o. Partizánské je oficiálním dovozcem prezentovaným v SR. Skupina Agro je tedy zaměřená na dovoz a skupina Kooperace na vývoz – cca 98 %. Bilance mezi skupinami představuje 42 % dovoz a 58 % vývoz. Tato rovnováha je stabilizujícím prvkem celé skupiny.
Struktura řízení firmy je jedna věc, ale spolupráce s obchodními partnery věc druhá…
S firmami, které nám dodávají zemědělskou techniku, jsme začali pracovat na bázi víceúčelových vztahů. Jako příklad můžu uvést firmu Amazone, u které nakupujeme zemědělskou techniku, komunální techniku a vyrábíme a exportujeme pro ni víceúčelové dřevěné haly až do objemu 20 000 m3 a náhradní díly, komponenty pro zemědělské stroje. Podobně se od roku 2002 rozvíjí spolupráce i s ostatními dodavateli. U firmy Strautmann například rozšiřujeme nákup o odtahovače osobních aut, lisy pro papírenský odpad, přičemž jsme zahájili výrobu a export kovových komponentů.
Takovýto systém je pro obě firmy velmi výhodný a je novým typem spolupráce dvou partnerů. To samé platí i o firmě Welger a Grimme.
Nabídka značek, které v České republice zemědělcům prezentujete, zůstává stejná?
Stěžejním partnerem na českém trhu pro nás zůstává firma Amazone a v současnosti už i firma Strautmann (krmné, míchací a sběrné vozy). Dále dovážíme stroje od firmy Grimme, Welger a Elho. Bohužel došlo k ukončení spolupráce s firmou Lemken z důvodu jejího částečně konkurenčního programu (secí stroje, kultivátory) s firmou Amazone. V zásadě nespolupracujeme s firmami, které si vzájemně konkurují. Nicméně pluhy Lemken nabízíme, ale nakupujeme je od německých obchodníků.
Počínaje Techagrem 2002 rozšiřujeme naši nabídku o:
- kompletní techniku na údržbu travních ploch v sadech, parcích, sportovištích i pro profesní pěstitele trávy a dále o stroje na zimní údržbu komunikací ve městech;
- hygienické a desinfekční látky pro chovatele dobytka a drůbeže včetně desinfekce vody. naším dodavatelem je španělská firma OX-CTA, která dodává i desinfekční prostředky na úpravu vody pro městské vodárny, nemocnice, školy apod;
- koncentráty rozpustných a tekutých hnojiv, aminokyselin od španělské firmy ATLANTICA AGRICOLA;
- kovová sila, zařízení na sušení zrna, pásové a řetězové přepravníky a čističky obilnin pro malo i velkovýrobce od španělské firmy DINA.
Všechny okruhy rozšířené činnosti doplňují námi nabízenou techniku od základních dodavatelů. U firmy DINA dochází taktéž k širší spolupráci, protože bude nakupovat „amazonské haly“ pro španělský trh. Vše mohou návštěvníci shlédnout na našem stánku v pavilonu B anebo tam obdrží příslušné informace.
Nabídku našich služeb jsme rozšířili i o Agrobazar, v rámci kterého vykupujeme starší stroje, nabízíme použité stroje podle přání zákazníka a realizujeme výkup starého stroje za dodávku nového stroje s 30%ním odpočtem hodnoty starého stroje ihned a 70% po půl roce.
Nerad bych zapomněl na širokou nabídku náhradních dílů takřka pro všechny skupiny strojů dodávaných do ČR i jinými organizacemi.
Veletrh Techagro se nezadržitelně blíží. Představíte na něm nějaké novinky?
Na výstavě prezentujeme část novinek z výstavy AGRITECHNICA, která proběhla na podzim v Hannoveru. Takže jenom stručný výčet.
Amazone - představí nové rozmetadlo průmyslových hnojiv ZA-M Ultra Is s provozním záběrem až do 48 m.
Jako doplněk k postřikovačům představíme dva nové systémy a to inteligentní volby trysek a tlakový cirkulační systém v ramenech postřikovačů. Poprvé bude v ČR představen univerzální stroj na přípravu půdy před setím Centaur.
Strautmann - představí vertikální míchací vůz Verti Mix 750 s novým přestavitelným nožem na vertikálním šneku, který zabezpečuje optimální a rychlou přípravu krmné hmoty. Ze sběracích vozů představíme vůz Super Vitesse II a formou panelu nový typ sběracích vozů Mega Vitesse jako zástupce největší třídy s objemem zásobníku až 60 m3 a novým unikátním řezným ústrojím.
Welger - představí nový typ lisu na kulaté balíky RP 220 Profi a na fotografiích i nový typ lisu na obří balíky D 4060, který bude zařazen do výroby v květnu 2002.
Elho - představí mimo nesený a tažený typ baliček Elho 310 a Elho 1520 Sidleimer také rozdružovač balíků Rotor Cutter 1500.
Grimme - představí dvouřádkový sklízeč brambor SE 150-60 se stranovým vyoráváním, třístupňovým rozdružováním a 6t zásobníkem.
Významnou novinkou, jak jsem již řekl, bude prezentace španělských firem na našem stánku.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down