29.04.2001 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyřeší sláma bytovou otázku?

Sláma jako lože? Dům z panelů? Nic nového. Je-li však dům ze slaměných panelů, to už je něco. Hlavním produktem firmy Ekodesky Stramit, spol. s r. o., v Jedousově, kde nás výrobními prostory provázel Jan Bareš, jednatel společnosti, je ekopanel vyrobený z lisované slámy polepené kartonem. Jak jsme se od něho dozvěděli, výroba desek ze slámy nebyla původní činností podniku. Od revoluce se firma zabývala zemědělstvím, ale po nápadu s ekopanely už nezbýval na prvovýrobu čas.

Nápad vyrábět panely ze slámy vznikl již v roce 1936 ve Švédsku, odkud se rozšířil do Anglie, kde ho pan Mosesson rozvinul až ke komerčnímu využití. V roce 1997 provedla jedousovská firma průzkum trhu a došla k závěru, že se výroba vyplatí. To byl impuls ke vzniku linky na výrobu desek ze slámy.
Vlastní linka sestává z řetězového dopravníku, na který se naskladňují hranaté balíky slámy, pokračuje rozdružovacími válci, které balík rozdělí na jednotlivá stébla. Dále materiál proudí soustavou vytřasadel, kde dojde k oddělení drobných částic a materiál vchází do lisu. V lisu je formován vlastní panel a po aplikaci přísad proti škůdcům je deska polepena kartonem. Předposlední operací je zkrácení panelu na požadovanou délku a jako poslední se nalepí karton na řezné plochy. Dále následuje už jen manipulace s hotovým panelem. K manipulaci s výrobkem i se slámou se používá vysokozdvižný vozík. Linka je poměrně jednoduchá a v současné době zaměstná sedm pracovníků.
Vlastní produkt, tedy ekopanel, má rozměry 60 x 1200 x 2600 mm. Délka panelu je však volitelná podle potřeb zákazníka. Panel je samonosný, další výbornou vlastností panelu je jeho vynikající izolační schopnost. K montáži se používají kovové spony, které se k panelu či ostatním materiálům upevňují vruty.
Obrovským problémem, s nímž se v Jedousově potýkali, byly atesty materiálu, resp. jejich cena. Nyní má však panel všechny potřebné testy za sebou a může se bez problémů používat.
Druhým produktem, vznikajícím při výrobě panelů, budou v brzké době pelety, které se používají k vytápění. Budou se zde vyrábět slisováním odpadní slámy. Aby ale odpadu nebylo příliš mnoho, má firma náročné požadavky na kvalitu dodávané slámy.
Sláma nesmí být ledajaká
Podnik nakupuje slámu od okolních zemědělských společností a v současné době ji dováží z velké vzdálenosti. Sláma musí být pšeničná nebo ječná, lisovaná do hranatých balíků – nejlépe maximálních rozměrů, co nejméně zaplevelená a uskladněná pod střechou. V současné době se cena kvalitní slámy pohybuje kolem 1000 Kč za tunu, ovšem podstatně jiná bude po žních. Linka zpracuje za směnu přibližně sedm tun slámy, což je asi 250 – 300 m panelů při odpadu 15 %. Pro příští sezónu plánuje podnik nakoupit kolem 4 tis. tun slámy. „Raději aby zbylo, než se nedostávalo“, řekl Jan Bareš.
Vhodné i ke stavbě domu
Původním záměrem podniku byla výroba desek na instalaci podhledů a příček. Po zvážení situace s českým bytovým fondem se firma rozhodla postavit ze slámy celý dům. Ten již v Jedousově stojí téměř celý rok a plní svou funkci bezezbytku. Při stavbě podhledů a příček se používá jeden panel, na obvodové zdivo jsou to tři panely smontované k sobě.
K oslovení širokého spektra zákazníků chce firma využít vlastností materiálu, tj. jeho ceny, která je přibližně o čtvrtinu nižší než u konvenčních materiálů. Za zdůraznění rovněž stojí využití obnovitelných zdrojů, což znamená nezatěžování životního prostředí, ale i výborných tepelně-izolačních vlastností a nenáročnosti montáže. Smontování „slaměné“ části domu trvá asi šest týdnů, celý dům pak stojí během dvou měsíců. Některé zákazníky si panely již získaly. V současné době pracuje linka asi na 20 % a firma plánuje, že ke stoprocentnímu využití její kapacity dospěje za dva nebo tři roky. Nových zákazníků totiž stále přibývá.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down