15.04.2001 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ZASNĚŽENÁ VÝSTAVA CIME

Na dvouletý cyklus, v němž se pořádá výstava Techagro, navázala firma CIME, s.r.o. a uspořádala výstavní den ve svém areálu v Pelhřimově. Umožnila tím všem zájemcům seznámit se s širokou nabídkou zemědělské techniky.

Expozici v areálu podniku tvořilo přibližně 30 strojů. Jak nám řekl zástupce firmy Ing. Petr Scherhaufer, potencionální zákazníci mohli během výstavy a vlastně až do konce března získat určitou slevu při objednávce nebo koupi některých strojů. Den byl určen i obchodním partnerům a servisním střediskům, kteří si mohli prohlédnout, a jak se říká „prakticky osahat“ techniku z prodejního programu a samozřejmě navštívit i zázemí mateřské firmy.
„Několik strojů je zde určeno pouze pro výstavu, kdy je na jeden rám osazeno několik typů výbavy,“ řekl nám ing. Scherhaufer. „I to je velice důležité, protože zákazník vidí, co všechno a v jakých variantách jsme schopni dodat. Zákazníci mají velký zájem o novinky, kterých je zde mnoho, samozřejmě zde máme i starší modely strojů.“
Ocel „c-plus“
Od firmy Vogel&Noot si mohli návštěvníci prohlédnout nový pluh XS c - plus. Tento stříbrný stroj byl nadstandardně vybaven, jinak se ovšem firemní barvy nemění. V&N principiálně vycházel z předchozích typů, avšak konstrukce tohoto pluhu je zcela nová. Jiná konstrukce rámu, otočných prvků a hlavně, jak už název pluhu napovídá, použití nového typu vysokouhlíkaté oceli. Ta se uplatňuje hlavně v systému opotřebitelných dílů. Upustilo se od původního „sendvičového“ složení materiálu. Nyní se používá nový typ materiálu, který je v přední části (téměř do dvou třetin) tvrdý a postupně přechází na měkký a pružný v zadní části. Na tuto ocel má V&N certifikát. Pluh je konstruován jako nesený, šestiradličný, otočný, s kolem uvnitř. Lze na něj namontovat veškeré typy doplňků, jako je podrývák, předradličky, krojidla a různé modifikace ostří, odhrnovaček, atd. Radlice mohou být jištěny proti přetížení a poškození čtyřmi způsoby, a to střižným šroubem, spirálovou pružinou, listovou pružinou anebo hydraulickým válcem.
Přívěsek na klíče?
Protipólem typu XS+ je typ Farmer Permanit 3 S L. Tento „přívěsek na klíče“, jak mu v CIME přezdívají, je malý farmářský jednostranný tříradličný pluh. Již ve standardním provedení je dodáván jako Vario, tzn. s možností nastavení záběru první radlice a celkového záběru pluhu. Je to velice jednoduchý, kvalitní a také cenově dostupný stroj pro zemědělce hospodařící na malých výměrách, kteří potřebují kvalitní stroje.
Vystaveny byly i další typy pluhů s jedním pojezdovým kolem nebo s nápravou. Všechny tyto pluhy se vyznačují vysokou variabilitou výbavy.
Pastviny a jejich kvalita
Pro údržbu a zlepšení stavu pastvin a luk nabízí podnik stroj VN – Grasmaster. Je to velice jednoduché zařízení o maximálním záběru 8,0 m, které tvoří skládací rám a rošt pracovních orgánů. Těmi jsou trojramenné odlitky z jedné strany hladké a z druhé s výstupky. Pokud stroj pracuje hladkou částí, slouží k urovnání pozemku, rozhrnutí krtin a výkalů. Když pracuje částí s výstupky, provádí vzdušnění a vyhrabávání stařiny. Tento stroj se může uplatnit jako náhrada za techniku nouzově vyráběnou v podnicích, např. z pásů buldozerů. V současné době, kdy jsou travnaté plochy předmětem dotační politiky, bude Grasmaster určitě brzy oblíbeným pomocníkem.
Moderní SEMITRA
Další novinka je z produkce firmy Niemeyer, jde o rotační žací stroj SEMITRA RO 375-HIC. Je to velice výkonný návěsný bubnový žací stroj s jedním opěrným kolem o záběru 3,65 m, který pracuje vpravo vzadu. Tento typ je vybaven prstovým lamačem. Zajímavá je jeho konstrukce pod názvem „modulový systém“. Bubny mají každý vlastní převodovku, tyto čtyři převodovky jsou propojeny kloubovými hřídelemi a uloženy ve dvou „Z“ profilech. Profily jsou dostatečně pružné, aby umožnily při nárazu na překážku vychýlení a opětný návrat bubnu do původní polohy. Zabrání se tím poškození bubnu i převodů. Nová je i konstrukce vlastního nosného rámu, jež je umístněn nad vlastním žacím strojem. Ten je na něm zavěšen podobně jako na tříbodovém závěsu traktoru, nadlehčován dvěma vinutými pružinami a zvedán, či spouštěn dvěma hydraulickými válci. Tím se dosáhne správného a úplného kopírování terénu. Změna z pracovní do přepravní polohy a zpět probíhá velmi jednoduše, pouze pomocí hydrauliky. V přepravní poloze je stroj velmi úzký, kopíruje stopu traktoru a velmi dobře se s ním manipuluje i po úzkých polních cestách. Vynikající je jeho stabilita při práci na svažitých pozemcích.
Jedna nebo dvě řady prstů?
Dalším strojem, který stojí za pozornost, je jednorotorový shrnovač píce TWIN 470 – DH. Ten je osazen pracovními pružinami DRS – „systém dvojitého shrnování“. Tyto pružiny tvoří dvě řady prstů, což má hned několik výhod. Hlavní výhoda DRS - systému tkví v čisté práci na pokosu bez nahrabání nežádoucích příměsí. Další výhoda dvou řad prstů se projeví při shrnování většího množství materiálu. Změnu z pracovní do přepravní polohy zajišťuje hydraulický válec, který stroj zvedne a vykloní o 90 stupňů, bez nutnosti opouštět kabinu traktoru a demontovat ramena.
Minimalizace se nevyhne ani nám
S minimalizací jako takovou se v České republice potýkáme již dlouho. Jak upozornil ing. Scherhaufer, minimalizace není pouze bezorebná sečka. Jde o celý systém opatření a bezorebný secí stroj je jen jeden článek. Když bezorebné technologii podřídíme veškerá agrotechnická opatření, může tato technologie uspořit značnou část provozních nákladů. Cime nabízí bezorebný secí stroj Gaspardo. Tento stroj má záběr 6 m a lze ho sklopením přestavit do transportní polohy. Lze s ním sít do mulče i do nezpracované půdy.
Dalším secím strojem z nabídky pelhřimovské firmy je přesný pneumatický secí stroj Gaspardo SP Dorada. U těchto seček lze namontovat veliké množství modifikací secích botek a zavlačovadel. Přesné secí stroje Gaspardo prošly na přelomu tisíciletí inovací. Jednou z nich je snížení výpadu osiva, z toho vyplývá, že lze dosáhnout vysoké přesnosti i při vyšších pracovních rychlostech. Je také možné instalovat zařízení na přímé přihnojení. U tohoto typu stroje byla představena i bezorebná varianta TANDEM.
Již tradiční artikl
Pro veškerou manipulaci a přemísťování materiálu má Cime ve svém sortimentu stroje Merlo. Tyto čelní manipulátory je možné pořídit ve 28 variantách a modifikacích.
Na předváděcím dnu jsme viděli dva zástupce. Jeden z nich byl plně vybavený typ P 60.10 EV. Výbavu, jako hydraulika load – sensing nebo tři způsoby zatáčení, není třeba zmiňovat. Navíc má tento typ ve své výbavě zařízení na svahové vyrovnávání a boční posuv. Obě funkce jsou zajišťovány hydraulicky, kdy svahové vyrovnávání umožňuje přizpůsobit nastavení horizontální hrany lžíce podle podloží, či vyrovnat sklon svahu. Naproti tomu boční posuv, jehož konstrukce je patentem firmy Merlo, umožňuje horizontální pohyb ramene bez nutnosti pojezdu, při zachování stálého těžiště. Ten se uplatní např. při vybírání hmoty u šikmé stěny silážní jámy, apod. Na výložník ramene lze upnout nespočet pracovních orgánů a nástaveb. Maximální výška zdvihu činí 9,55 m. Druhým zástupcem byl typ P 33.7 EVT, který je vybaven „jen“ standardně, ale jeho světlá výška 565 mm a nižší hmotnost z něj dělá dobrého pomocníka i v těžkých podmínkách.
Jaký bude letošní rok?
„Je znát, že zákazníci mají o nové stroje zájem, a proto i my jim vycházíme vstříc,“ řekl nám závěrem Ing. Petr Scherhaufer. „Na některé stroje nabízíme firemní financování, které je výhodnější a hlavně pružnější, než bankovní. Legislativa českého zemědělství se začíná zlepšovat, a proto si myslím, že letošní rok bude dobrý. Na druhou stranu je cítit tlak jednotlivých výrobců a prodejců, a proto, abychom uspěli, organizujeme tento výstavní den. Zájemci mohou vidět naší techniku také na akcích, jako jsou Den Zemědělce, stavební veletrh v Brně, Země Živitelka, nebo si můžou některé stroje vyzkoušet přímo ve svých provozech, formou individuálních předváděcích dní nebo zápůjček předváděcích strojů.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down