12.04.2001 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Padesátileté výročí firmy Valtra

Padesátileté výročí je pádným důvodem k oslavě a pokud jde o výročí existence firmy platí to tím spíš. Jelikož jsem měl možnost se zúčastnit oslav finské společnosti Valtra, které se konaly v Jyväskylä (asi 300 km od Helsinek), rozdělím se s Vámi o několik dojmů z této akce.

Zasvěcení možná namítnou, že správné označení tohoto finského výrobce traktorů je Valtra Valmet, ale nenechte se mýlit. Nyní je platný název pouze Valtra a změněno bylo (i když ne příliš) i logo, které bylo při slavnosti předvedeno s plnou parádou. Ale nepředbíhejme.
Jak vlastně takový večer zaměřený na oslavu jubilea vypadá? Ten kdo podobné akce navštěvuje často, tomu nepřijde nijak zvláštní, přesto musím uznat, že se organizátoři snažili vnést do něj řadu zajímavých prvků.

Slavnostní večer

Tak tedy show začíná. V naprosté tmě pobíhají dva moderátoři a šeptají si, že někde slyší traktor. Zvuk stroje utichá. Světla se rozsvěcují a již vidíme oba moderátory, avšak po úvodních slovech a jedné skladbě svingové kapely slyšíme zvuk traktoru znovu. Opona se rozhrnuje a na pódium vjíždí prezident společnosti Valtra Inc. Jouko Tukiainen. Stylově, v nejstarší valtře. Jedná se vlastně o Valmet 15. Aniž vysedne, přečte projev, nastartuje a odjíždí. Následuje vystoupení tanečního páru. Tanečník má na sobě kombinézu, kterou nosí montéři Valtra a z pódia odjíždí na šlapacím traktůrku (netřeba zmiňovat jaké značky), tanečnici si veze na valníčku.
Další taneční vystoupení je velmi efektní. Na pódiu tančí dívka v dlouhých bílých šatech, které jsou v oblasti ramen rozšířeny, takže při vhodném pohybu rukou vzniká dojem, který navozuje mávání křídel. Na bílou plochu šatů se přitom promítají fotografie z historie i současnosti firmy.
Následuje chvíle nejslavnostnější. V sále je tma, kterou najednou přerušují záblesky ohňů a petard a na scéně se objevuje nové logo Valtra. Když dozní petadry přichází na scénu skupina hudebníků oblečená a hrající v duchu brazilského folklóru. Pokud jsem to ještě nezmínil, brazilská kultura je tu protože společnost Valtra Inc. má výrobní závod též v této jihoamerické republice.
Tolik ke slavnostnímu programu. Je třeba se ale zmínit i o velmi pěkně připravené expozici traktorů a to od nejstaršího modelu až po současný hit sérii S s výkonem až 260 k.
Z průřezu asi 30 kusů traktorů bylo vidět, že firma Valtra se po takřka celou dobu své existence silně angažovala v oblasti lesních strojů. A tak není náhodou, že mezi našimi praktiky je tato značka již několik desítek let známá právě z této oblasti. Tento trend pokračuje i nyní. Ale abych nezapomněl na jednu aktivitu firmy, kterou se právem pyšní. Jsou jí závody Tractor pulling, kde dosahuje významných úspěchů.

Historie a současnost Valtry

Počátky firmy Valtra Inc. se datují rokem 1951, kdy byl postaven první traktor s označením Valmet. Padesát let není zase tak mnoho, takže není nic mimořádného, že jeho konstruktér ještě žije. Továrna Valmet vyráběla původně zbraně a tak není s podivem, že i první traktor měl za základ rámu podvozek z děla. V prvních deseti letech byla výroba poměrně skromná, oproti tomu v roce 2000 již dosáhla 15 964 kusů traktorů (v roce 1999 to bylo 15074 ks).
Pokud se budeme věnovat organizačnímu členění je nutno zmínit, že firma Valtra Inc. patří pod jeden z největších finských koncernů Partek. Součástí tohoto koncernu je také samostatná divize Sisu Diesel, která vyrábí dieselové motory, a to nejen pro traktory Valtra, ale i pro stroje Massey Ferguson a Steyr. Pro zajímavost: v loňském roce vyrobil Sisu Diesel 20729 motorů z čehož 15964 bylo určeno pro traktory Valtra a 4765 pro ostatní značky.
Do koncernu Partek patří také divize Partek Forest, která vyrábí Harvestory (stroje pro těžbu dřeva) a Forwardery (speciály pro vyvážení dřeva). Mimoto jsou v sortimentu Parteku transportní stroje pro dopravu a manipulaci s kontejnery (speciální tahače, nakladače a přídavná zařízení na návěsy).
Valtra Inc. má dva výrobní závody. Mateřský je ve finském Suolahti, filiálka je v Brazílii. Traktory zde vyráběné jsou přizpůsobeny podmínkám jihoamerického trhu a většinou jsou v provedení bez kabiny. Většina se jich také prodává v Jižní Americe – tvoří asi 28 – 29 % traktorového trhu, což představuje druhé místo v prodejnosti na tomto kontinentě. V nedávné minulosti rozšířila společnost Valtra svoji působnost o kooperaci při montáži malých traktorů (20 až 30 k) Eicher v Indii. Též rozšířila svoji nabídku o sadařské a viniční traktory, které se sice prodávají pod značkou Valtra, ale jejichž výrobcem je italská firma Antonio Carraro.
Výkonové rozšíření směrem nahoru reprezentuje řada s pracovním názvem S-serie. Tyto traktory s výkonem až 260 k dosud nejsou sériově vyráběny a s náběhem výroby se počítá koncem tohoto roku. Toto zpoždění je nepříjemné zejména pro český a slovenský trh, kde si zákazníci žádají traktory s výkonem přes 200 k (výkon současně nabízených traktorů Valtra nepřesahuje 200 k).
Nyní probíhají zkoušky devíti prototypů S-serie u nichž se vyhodnocují „černé skříňky“ (místa kde se ukládají informace o provozu stroje). Nové traktory jsou elektronikou přímo nabity, obsahují okolo 400 000 síťových propojení zpracovávaných vlastním software s označením Linux.
Když jsme u elektroniky a informačních technologií, Valtra nabízí jednu zajímavou věc, která je zákazníky hojně využívána. Prostřednictvím internetu se potenciální zákazníci mohou dostat na domovské stránky tohoto výrobce. Lze tam najít takzvaný Digital services, kde si každý zákazník může podle nabídky různých celků a dílů na základě jejich vzájemné kompatibility sestavit traktor přesně dle svého přání a potřeb a přesně ten mu pak bude vyroben.
V blízké budoucnosti zatím Valtra Inc. neplánuje rozšíření sortimentu o další zemědělské stroje a chce zůstat specializovaným výrobcem traktorů. Stejně tak neplánuje sloučení s jinými firmami, které nabízejí zemědělskou techniku a chce zůstat nezávislým výrobcem.

Luboš Stehno

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down