06.04.2001 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zbavit se starých strojů a pracovat s moderní technikou

Zbavit se starších a málo výkonných strojů a pořídit si novou moderní techniku, která má odpovídající parametry, je hlavní myšlenkou představitelů ZD Rosice u Chrasti. O tom, že se jim tento cíl daří naplňovat, jsme se mohli nedávno přesvědčit. Čerstvě u nich fungoval teleskopický manipulátor, který nahradil staré známé „škodovky“. Zajímalo nás také, jak jsou spokojeni se stroji Massey Ferguson, které u nich jezdí.

ZD Rosice je podle jeho předsedy Ing. Václava Blažka klasickým družstvem s ukončenou transformací. Obhospodařují celkem 2100 ha půdy, což je přibližně stejná výměra jako před transformací. Pozemky družstva se nacházejí v typické řepařské výrobní oblasti a pěstování cukrovky tu má dlouholetou tradici. V roce 1988 zde měli cukrovku na 300 hektarech, v dobách největšího útlumu této plodiny snížili výměru na 135 ha. V letošním roce jejich plochy cukrovky narostou zhruba na 150 ha. Nespornou výhodou při produkci cukrovky mají v Rosicích v tom, že se jejich pozemky nacházejí doslova pod komínem velkého a hlavně fungujícího cukrovaru.
Ostatní plodiny
Rozhodující v družstvu je rostlinná výroba. Kromě zmiňované cukrovky mají v osevním postupu zařazenu potravinářskou pšenici, sladovnický ječmen, kukuřici na zrno a mimo to i speciální plodiny, které slouží zejména pro výrobu krmných směsí.
Opomenout se nadá ani živočišná výroba. V Rosicích se mohou pochlubit šlechtitelským chovem prasat, konkrétně bílého otcovského plemene. Mají za sebou i rekonstrukci dvou ze tří poroden, ve které používají technologií krmení prasnic řízenou počítačem. Za zmínku stojí i chov skotu plemene montbeliarde v celkovém počtu 1500 kusů. Tento stav se podle předsedy snaží udržovat.
Zpracovatelé
V ZD Rosice se vydali i cestou zpracovávání hlavně vlastních, ale i nakoupených zemědělských produktů. Již více než deset let zde úspěšně fungují jatka, jejichž týdenní porážková kapacita je zhruba 120 prasat a 12 kusů hovězího. Všechny vyprodukované výrobky z jatek putují do vlastních prodejen, kterých má družstvo v okolí několik.
V návaznosti na pěstování potravinářské pšenice se rosičtí rozhodli provozovat i pekárnu. Pekařské výrobky opět putují na pulty „družstevních“ prodejen. Mouku k pečení získávají od Pardubických mlýnů, kde zpeněžují svoji potravinářskou pšenici. Aby byl výčet aktivit v družstva kompletní, je třeba zmínit se ještě o vývařovně, kde každý den připravují zhruba 600 obědů, pěstitelské pálenici destilátu, chovu ryb, výrobě saponátů apod.
Hlavní myšlenkou při provozování jatek, pekárny, kuchyně atd. je podle předsedy Ing. Blažka zajistit zásobování obcí a vesnic ležících v okolí družstva. Jak dále řekl, jejich snahou není s výrobky proniknou do řetězců či velkých obchodů. Důležitá je pro ně spokojenost lidí, se kterými přicházejí do každodenního kontaktu.
Výrobna krmných směsí
Od roku 1994 si veškeré krmné směsi produkují ve vlastní výrobně, která splňuje všechny stanovené parametry. Směsi vyrábějí jednak pro sebe, ale také pro další odběratele. Nespecializují se pouze na klasické produkty pro skot a prasata, ve svém „výrobním“ programu mají i směsi pro holubi a okrasné ptactvo. Toto krmivo dodávají do prodejen v celé republice. Pro tyto speciální směsi si sami vyrábějí komponenty, hlavně proso a slunečnici.
Mechanizace na úrovni
Mechanizátor družstva pan Miroslav Kysela nás ujistil, že až na ochranu rostlin, kterou si nechávají dělat službou, si veškeré práce zajišťují vlastní technikou a vlastními prostředky. Jak je již v úvodu uvedeno, snahou v ZD Rosice je pracovat s novou a moderní mechanizací. Zdejší současný stav techniky svědčí o tom, že se jim tento požadavek daří naplňovat. Dokonce by pro maximální možné využití strojů potřebovali stávající výměru zvýšit. Zde je ovšem problém v tom, že v řepařské oblasti nejsou téměř žádné pozemky, které by někdo z jakéhokoliv důvodu neobhospodařoval a byly by proto volné.
První investici do traktorové techniky pořídili v roce 1994 a rozhodli se tehdy pro značku Massey Ferguson a jak se později ukázalo, byla to volba správná. Při úvahách o volbě značky přihlíželi hlavně k ceně a kvalitě, se kterou souvisí i servis. Podle předsedy se tyto stroje pohybují přibližně na stejné kvalitativní úrovni a tak jim při rozhodování do značné míry pomohl i přístup a chování jednotlivých prodejců. Důležité pro vedení družstva je s prodejcem navázat seriózní obchodní vztah, jež respektuje požadavky obou stran. Toto rozhodování je důležité i z dalšího pohledu. „Podaří-li se nalézt obchodního partnera, který respektuje rozhodnutí podniku a nevnucuje se za každou cenu, je zde velký předpoklad, že podnik setrvá u jedné značky i při dalším nákupu,“ dodal Ing. Blažek.
Jedna značka
V Rosicích mají celkem sedm strojů MF, tři traktory (každý nad 200 k), dvě sklízecí mlátičky a dva otočné pluhy. Nejnovější model traktoru 8260 s výkonem 220 k má za sebou první sezónu a jak prozradil mechanizátor, dostanou se při orbě na spotřebu 17 l/ha, což je v porovnání s jejich starším modelem při srovnatelných podmínkách úspora tří až čtyř litrů.
Sklízecí mlátičky (MF 38 a 40) mají za sebou již pátou sezónu. Měly by tedy být již zaplaceny a teoreticky by se mělo uvažovat o jejich obměně. Jejich stav je podle pana Kysely natolik uspokojivý, že jim budou v podniku ještě několik sezón spolehlivě sloužit. Každoročně se v Rosicích snaží, aby bylo jejich využití minimálně 800 ha na jednu mlátičku, vloni to bylo například 900 a 1000 ha. Jezdí proto do služeb, což přináší jednak další finanční prostředky. Někdy podniky platí svými produkty (zvířata, obilí), ale ani to není díky rozsáhlé doplňkové výrobě v Rosicích žádný velký problém.
Další investice
Pochopitelně že se investice rosického družstva neomezily pouze na traktory a sklízecí mlátičky. V podniku mají dvě secí kombinace, dva pluhy (6 a 7 radlic), půdní pěch, řezačku, pro pícninářský program (hlavně pro vojtěšku) si pořídili nové shrnovače a obraceče. Stranou nezůstala ani doprava a tak před loňskou sezónou zakoupili 18 tunový traktorový návěs. Zmínka byla i o teleskopickém manipulátoru, který má před sebou první sezónu. Měl by nahradit zejména zastaralé ŠT 180, které už nevyhovují svou velkou spotřebou a hlavně únikem olejů, což je zejména při silážování velkým problémem.
V letošním roce mají naplánovaný nákup vybavení pro kuchyň, pekárnu a jatka.
Podnik a ekonomika
Jak nám dále řekl předseda ZD Rosice, za dobu své novodobé existence se ve výsledcích hospodaření podniku nikdy neobjevila červená čísla. Strategií je nezvyšovat úvěrové zatížení podniku. Znamená to, že úroveň úvěrů je každý rok na stejné výši. Loňský rok byl podle jeho slov poměrně dobrý a došlo i k určitému oživení v zemědělství. „To se však již nedá říci o průběhu roku letošního, kdy jednak došlo k opětovnému zdražení vstupů a zejména situace v evropském zemědělství se nepříznivě odráží i na celkové situaci v naší zemi, potažmo v našem zemědělství,“ řekl na závěr Ing. Blažek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down