09.05.2014 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Navigace Trimble zlepšila kvalitu služeb

Ve východních Čechách, konkrétně v obci Příjemky, má sídlo firma TOMDAV s. r. o., která se specializuje přímo na poskytování služeb v zemědělství. Sortiment zahrnuje zemědělskou dopravu, sklizeň píce až po udusání ve žlabu a hnojení organickými i minerálními hnojivy. Firma provozuje trojici traktorů Case IH, mezi nimiž je jeden vybaven navigačním systémem Trimble.

Jedná se o traktor Case IH Puma 180 CVX, který provádí hnojení v agregaci s rozmetadlem značky Bredal. Toto rozmetadlo je osazeno zásobníkem na 20 t vápna. Aplikuje vápno nebo i síran amonný s pomocí šnekového rozdělovače s výpadovými otvory s pracovním záběrem 12 m. Rovnoměrnost aplikace je vynikající i při pojezdových rychlostech až 20 km/h.

Firma TOMDAV provozuje celou linku včetně přívozních cisteren hnojiva. Pro zajištění služeb v co nejvyšší kvalitě bylo rozhodnuto vybavit traktor navigačním systémem. Zvolen byl navigační systém FMX – 750 spolu s asistovaným řízením Trimble EZ-Pilot.

Obsluha oceňuje snadné a intuitivní ovládání a nízké nároky na volný prostor. Asistované řízení nijak nepřekáží ani nohám obsluhy, ani nebrání v otáčení volantem za jízdy po silnici. Díky tomu může zůstávat na svém místě i při vykonávání dopravních prací, jejichž objem je rovněž velmi vysoký. Firma provádí službou i sklizeň píce včetně dopravy na silážní žlab, rozhrnování píce a její dusání. Pro dopravu je traktor agregován s jedním ze dvojice návěsů Agrimega.

Dále uvedený traktor pracuje i s rozmetadlem organických hnojiv Pichon s užitečnou hmotností 16 t. U tohoto stroje ocenili pracovníci jemné rozpracování hnojiva pomocí vertikálních rotorů, možnost z kabiny omezit šířku aplikace například na okrajích pozemků či v blízkosti cest. Velmi dobře funguje automatická regulace pohybu podlahového dopravníku na základě informací od senzoru na podvozku, snímajícího pojezdovou rychlost.

Firma TOMDAV dále provozuje ještě druhý traktor stejné modelové řady, model Case IH Puma 225 CVX a traktor Case IH Magnum. Na začátku května si také přebrala další velký traktor, model Magnum 290 EP s převodovkou Powershift, který bude po sklizni obilnin pracovat s velkým lisem na obří hranolové balíky Case IH LB 434.

O služby je v praxi velký zájem, a tak jsou traktory Case IH velmi intenzivně provozovány, a zvláště na podzim i za velmi obtížných podmínek. Pracovníci firmy jsou s nimi velice spokojení. Velmi oceňují přínos satelitní navigace jak pro své pohodlí, snížení nákladů a námahy pro obsluhu, tak i v jednoznačném zlepšení kvality aplikace hnojiv. Provozování služeb zákazníkům bez pomoci navigace Trimble si již nedokážou představit, spíše naopak: tyto systémy již budou samozřejmou součástí dalších pořizovaných traktorů Case IH. A budou montovány již při jejich výrobě, což pro zákazníky přináší četné výhody.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down