29.05.2014 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Využití odpadního tepla a záchyt emisí

V Zemědělském družstvu Hrotovice proběhl seminář s názvem Posklizňová linka s využitím nových dotací a odpadního tepla z bioplynové stanice. Akci pořádala firma Agroing Brno s. r. o., která patří mezi největší dodavatele posklizňových linek, strojů a technologií pro zemědělce u nás. Realizuje výstavbu a modernizaci posklizňových linek, dodává technologie skladování, čištění a sušení obilí, zařízení pro posklizňovou úpravu obilovin a olejnin při využití stávajících objektů a technologií.

„Naše firma nabízí zařízení s vysokou technologickou úrovní, navrhuje individuální řešení pro umístění posklizňových linek do stávajících prostor, včetně jejich vybavení, nabízí i další produkty, jako jsou pásové a šnekové dopravníky, redlery, dávkovací zásobníky, sušičky, předčističky a čističky a další technologie pro automatizaci posklizňových úprav a skladovacích procesů,“ uvedl Ing. Zdeněk Procházka, jednatel společnosti Agroing Brno s. r. o. a dodal, že před časem rozšířili služby o využití odpadního tepla z bioplynových stanic a zpracování biomasy.

Firma Agroing Brno se zabývá i rekonstrukcemi stávajících objektů, servisem a poradenskou činností pro získání dotací z jednotlivých operačních programů, dále zajišťuje servis dodávaných technologií i repase původních technologií. Jedním z příkladů poradenské činnosti pro získání dotací z jednotlivých operačních programů je i instalace posklizňové linky s využitím nových dotací a odpadního tepla z bioplynové stanice. V rámci dotačního programu je třeba instalovat zařízení pro záchyt emisí nebo prachových částic vypouštěných do ovzduší.

Dotace pro zlepšování kvality ovzduší

 „Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky LXII. výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci operačního programu Životní prostředí (OPŽP) v prioritní ose 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí, oblasti podpory 2.2 Omezování emisí. Žádosti o podporu v rámci LXII. výzvy jsou přijímány do 30. června 2014. Podmínky pro podávání žádostí jsou uvedeny v aktuálním znění Směrnice MŽP č. 12/2012 pro předkládání žádostí a o poskytování finančních prostředků pro projekty z OPŽP včetně spolufinancování ze SFŽP ČR a státního rozpočtu ČR - kapitoly 315 a Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP. Cílem podpory je zlepšení nebo udržení kvality ovzduší a omezení emisí základních znečišťujících látek do ovzduší s důrazem na využití environmentálně šetrných způsobů výroby energie včetně energetických úspor,“ uvedl Ing. Jiří Bodlák, akreditovaný poradce Ministerstva zemědělství.

Zemědělské družstvo Hrotovice

Zemědělské družstvo Hrotovice, družstvo hospodaří v aridní oblasti jihovýchodní části okresu Třebíč na 2434,25 hektarech zemědělské půdy v nadmořské výšce 412 m. Svou hospodářskou činnost provozuje na půdě vlastní i pronajaté. „Rostlinná výroba je zaměřena na velkovýrobní, intenzivní pěstování jednotlivých plodin, s důrazem na maximální úsporu půdní vláhy, které se v naší oblasti v posledních letech v kritickém období nedostává. Na našich i pronajatých pozemcích pěstujeme obilniny, ozimý ječmen a ozimou pšenici, hrách, řepku, vojtěšku, trávy na semeno, kmín a v posledních letech rovněž kukuřici, která nejlépe snáší v této oblasti suchá období. Z důvodu co nejlepší realizace vlastní produkce se zaměřujeme na výrobu osiv jednotlivých plodin. Aby bylo možné vlastní produkci zrealizovat v co nejlepších cenách je nutné mít dostatek kvalitních skladovacích prostor,“ řekl Ing. Bohumír Hutař, předseda Zemědělského družstva Hrotovice. V provozu Zemědělského družstva v Hrotovicích jsou skladovací sila s kapacitou čtyřikrát 2452 t (typ SPA 15/15), což je 9808 tun. Kapacita akumulačního sila činí 280 t (typ SLA 7,5/5). Příjmový koš je dvouredlerový čtyřikrát 16 m (vnitřní objem koše 43 m3). Výkon dopravních cest je 100 t/h při naskladňování a 40 t/h při vyskladňování. Instalována je čisticí linka TAS 154 s výkonem 120 t/h na předčištění a 60 t/h na čištění. Sušárna STKX6-12/02 má tepelný výkon 3600 kW.

Seminář proběhl za účasti pracovníků realizátora akce, firmy Agroing Brno s. r. o, dodavatele části technologie švýcarské firmy Bühler a stavby – V-STAV A, spol. s r. o.. O energetické náročnosti sušení kukuřice pohovořil v rámci akce Ing. Josef Los, Ph.D. z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Mendelovy univerzity v Brně.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down