24.07.2014 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová i stará technika

Tradiční celostátní přehlídku polních pokusů odrůd zemědělských plodin, ochrany a výživy rostlin, kterou v rámci dvoudenní akce Naše pole v Nabočanech připravilo vydavatelství Profi Press, doplnila také moderní zemědělská technika. V expozicích více než dvaceti obchodních a výrobních firem byly vystaveny stroje, bez nichž si už současné zemědělství nelze představit. Jak špičkové traktory či jiné samojízdné stroje, tak i závěsná technika jsou v současné době zárukou velkých výkonů, nízkých provozních nákladů a tím i lepších hospodářských výsledků. Na své si přišli zástupci velkých zemědělských podniků i menší farmáři.

Součástí Našeho pole byl také zajímavý odborný program. Polní seminář zaměřený na zásady správné orby, které na orebních soupravách prezentoval prof. Ing. František Bauer, CSc., z Mendelovy univerzity v Brně doplnily praktické ukázky moderních pluhů v režii jednotlivých firem, orba s koňmi a zejména sklizeň ječmene historickými sklízecími mlátičkami.

Polní seminář zahájil profesor Bauer u repliky ruchadla bratranců Veverkových, které František a Václav sestrojili někdy v roce 1927. Zatímco tehdejší dosavadní oradla půdu pouze rozrušovala, ruchadlo z Rybitví již půdu drolilo, mísilo, kypřilo a obracelo. A tyto základní funkce převzala podle prof. Františka Bauera i orební tělesa všech současných moderních pluhů. Na pětici souprav traktorů s pluhem, které postupně najížděly na zkušební pozemek, prezentoval František Bauer zásady správného nastavení. Po polním semináři následovala praktická ukázka dvanácti orebních souprav, jejichž práci okomentovali zástupci obchodních či výrobních společností.

V kontrastu s moderní technikou vystavenou v expozicích jednotlivých firem a předvedenou během praktických ukázek orby byly historické mlátičky, které se zakously do desikovaného záhonu ozimého ječmene. Svou jízdu dokončily pouze dvě, neboť sláma byla pro starou techniku až příliš vlhká, obzvlášť když se sklízelo na nízké strniště.*

Více o technice v Nabočanech naleznete v příloze týdeníku Zemědělec č. 31.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down