28.05.2015 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Padesát odstínů zeleně

Tak jako šedá barva ze známého románu pro ženy nemá jen jeden odstín, stejně je tomu i u zelené barvy. Již před více než dvaceti lety vznikla myšlenka snímat barvu porostu a podle ní variabilně dávkovat dusíkatá hnojiva. Úvaha byla logická. Čím zelenější porost, tím více obsahuje chlorofylu a tím lepší je výživový stav rostlin při zásobení dusíkem.
První monitorovací systémy pracovaly na principu měření rostlinami odraženého slunečního záření. To byl trochu problém, neboť vliv slunečního světla je významný a toto světlo není po celý den stejné, ale mění se, pokud se obloha zatáhne, spektrální složení je jiné v ranních, poledních a večerních hodinách, nakonec jak to dobře znají fotografové. Ač pro tento účel byla využívána korekční čidla, výsledky nebyly ideální.
Většího úspěchu při používání proto dosáhly až systémy, které na sluneční svit nespoléhají, a jedním z nich je i CropSpec od firmy Topcon, který pro snímání odrazu využívá dvou snímačů umístěných na levé a pravé straně kabiny traktoru či samojízdného postřikovače. Podrobné informace o systému CropSpec naleznete v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down