12.07.2015 | 05:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonné a spolehlivé nakladače

V zemědělské výrobě se dobře uplatňují nejen zemědělské stroje, ale také stavební. Především nároky na manipulační techniku jsou velice různorodé. Zcela specifické jsou především v oblasti živočišné výroby. Stroje pro vyhrnování hnoje z ustájení skotu musí být výkonné, obratné a zároveň s kompaktními rozměry. Vhodným řešením pro takovou práci jsou smykem řízené nakladače, jak dokazují zkušenosti ze zemědělského podniku na Prostějovsku.

Hospodářské družstvo Určice, družstvo, hospodaří na 1933,5 hektaru zemědělské půdy. Necelých 1800 hektarů orné půdy je obděláváno bezorebnou technologií a pěstují se kromě obilnin ještě ozimá řepka, cukrovka, mák a dále pícniny pro potřeby živočišné výroby: vojtěška a silážní kukuřice. Píce se získává také sklizní 49 hektarů trvalých travních porostů na senáž, rovněž s pomocí samojízdné sklízecí řezačky. Součástí podniku je také bioplynová stanice o výkonu 850 kW, která zpracovává odpady ze živočišné výroby a silážní kukuřici.

Živočišná výroba je poměrně intenzivní – zahrnuje chov 600 krav s využitím na mléko i na maso spolu s odchovem jalovic a výkrmem býků. Dohromady 1000 kusů skotu je chováno ve dvou střediscích. Pro každodenní vyhrnování hnoje sloužily v podniku v minulosti nakladače UNC 60 a 61, které ale postupně přestávaly vyhovovat. Proto se pracovníci podniku rozhodli k pořízení smykem řízených nakladačů a v roce 2004 provedli výběr mezi značkami. Vítězně vzešla značka Case IH a byl pořízen první stroj a po pěti letech pak druhý nakladač téže značky.

Stroje byly velice spolehlivé, za svou dobu služby odpracovaly 16 000 motohodin bez poruchy a s originálním motorem. Pracovníci podniku s nimi byli spokojeni a při novém porovnávání značek a cen strojů, které proběhlo letos, zůstali u značky Case IH. V červnu zakoupili dva smykem řízené nakladače Case IH SR 200. Každý stroj provádí na jednom ze dvou středisek vyhrnování a nakládku hnoje, přistýlání, přepravu a přihrnování krmení a celou řadu dalších prací. V rámci střediska jsou stroje samostatné a pracují sedm dní v týdnu zhruba 6-7 hodin denně, o víkendech 2-3 hodiny.*

 

Zkušenosti z provozu se smykem řízenými nakladači Case IH přinese Mechanizace zemědělství 9/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down