20.07.2015 | 05:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krajské kolo navázalo na tradici

Mistrovství v orbě se v letošním roce rozšířilo o další kolo, které napomáhá ke zkvalitnění vlastní oráčské soutěže organizované podle nových pravidel od roku 1991. Koncem června se na pozemcích v katastru obce Vidlatá Seč, které spadají pod Zemědělské družstvo Dolní Újezd u Litomyšle, uskutečnilo 1. otevřené Krajské mistrovství v orbě Pardubického kraje. Pořadatelé navázali na letitou tradici z minulého období i na model v organizování oráčské soutěže v sousedním Rakousku.

Vlastní soutěž se uskutečnila za výrazné pomoci radního Pradubického kraje Ing. Václava Kroutila, ředitele Zemědělského družstva Dolní Újezd Ing. Jiřího Jeřábka a Ing. Lukáše Staňka ze Střední školy zemědělské a technické v Litomyšli ve spolupráci se Společností pro orbu ČR. Osm soutěžících ve třech kategoriích - orba klasickým jednostranným dvouradličným pluhem, orba otočným oboustranným dvojradličným pluhem a orba historickou technikou - se utkalo o krásný pohár a několik hodnotných cen, ale hlavně o titul krajského mistra.

Z celkového vítězství se radoval Tomáš Müller z vysílající organizace SZeŠ Čáslav s traktorem Zetor a pluhem Kverneland. Mistrem Pardubického kraje v orbě klasickým jednostranným dvouradličným pluhem se stal student SŠZAT z Litomyšle Jan Boštík. V kategorii otočný oboustranný dvojradličný pluh zvítězil Dušan Mihalík z vysílající organizace Zemědělská škola Kamenice. Mistrem kraje v této kategorii se stal opět student litomyšlské školy Jaroslav Fendrych. V kategorii Historická technika zvítězil Pavel Kocourek z AMK Vyskeř z Libereckého kraje.

Soutěž z pohledu diváků i pořadatelů byla velmi vydařená. Získané zkušenosti mohou účastníci využít při Mistrovství republiky v orbě, které se uskuteční 10. října. Jeho generálním partnerem je společnost CEREA, a. s., Pardubice.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down