27.07.2015 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Smělé plány do budoucna

Společnost Zetor Tractors a. s. se nesnaží jen o neustálý vývoj a inovace nových i stávajících modelových řad traktorů, ale smělé plány má i do budoucna v oblasti restrukturalizace výroby. Ta postupně probíhá již od převzetí slovenskou společností HTC Holding, v následujících dvou letech jsou ale plánovány zásadnější změny.

V těsné blízkosti hlavní výrobní haly s montážní linkou započaly stavební práce. Ve výstavbě je zcela nová hala, která bude sloužit jako logistické centrum, přesněji sklad dílů potřebných pro plánovanou montáž. S montážní halou bude propojená a díly k montáži budou naváženy pomocí elektrických vozíků, takže výroba nebude závislá na převozu dílů z jiných skladů v rámci výrobního areálu.

V plánu je také celková výměna montážních linek, neboť ta stávající již nevyhovuje potřebám moderního provozu. Nová montážní linka bude vybavena polohovacími stoly, které umožní jednak vyšší produktivitu práce (především díky možnosti výškového nastavení) a díky nastavení rozchodu polohovadel přibude také možnost současné montáže různých modelových řad traktorů. Novinkou bude též kompletní nachystání potřebných dílů z volitelné výbavy v odpovídajících počtech tak, aby po montáži bylo jasné, že nedošlo k opomenutí některého z nich. Nová montážní linka je plánována  s kapacitou pro výrobu 7200 traktorů za rok při jedné sedmapůlhodinové směně.

Nová bude též lakovna a systém antikorozní ochrany kovových dílů. Nastoupí práškové lakování s využitím robotů, kteří budou nanášet barvu a ta bude následně vypálena. Vyšší pozornost bude věnována i úpravě kovových dílů před nanášením základové barvy. Bude použito procesu zirkonové pasivace, která je alternativou ke známějšímu fosfátování, avšak s příznivějšími dopady na životní prostředí.

Inovací projde i finální bod výroby, tedy válcová zkušebna. Ta umožní na dvou stanovištích nejen klasické brzdění traktoru, ale i simulaci průjezdu zatáčkou, jízdy do kopce či z kopce a různé zatížení přes PTO. Zkušebna bude konstruována tak, aby na ní mohly projít testem i větší traktory, s motory o výkonu nad 200 k.

V současné době pracuje ve firmě Zetor Tractors a. s. v dělnických profesích více než 200 pracovníků, z toho na lince montáže 90 z nich. Denní produkce se pohybuje okolo 14 až 20 traktorů, za rok je jich smontováno něco málo přes čtyři tisícovky.

Plánované úpravy výrobního procesu by měly být dokončeny do konce roku 2017 a přispějí ke zvýšení efektivity výroby, produktivity práce a samozřejmě též k vyšší kvalitě vyráběných traktorů. Nebude chybět ani stanoviště pro zákazníky nově vyrobených traktorů, na němž si budou moci svůj stroj zkontrolovat ještě před tím, než opustí brány výrobního závodu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down