03.08.2015 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Univerzální stranové mulčovače

Francouzská společnost KUHN je známá jako jedna z vedoucích značek mulčovačů. Ve svém sortimentu nabízí více než 30 modelových řad, z nichž každá je vhodná na určitý typ mulčovaného materiálu a požadavky uživatele.

Nejuniverzálnějšími mulčovači jsou stranové mulčovače TB Select. Na výběr jsou dva modely o záběru 1,74 a 2,00 m. Jedná se o robustní spolehlivé stroje, které jsou agregovatelné s menšími lehčími traktory od 3,5 t, ale i se středními traktory o hmotnosti 4,5 – 5 t. Jejich pracovní orgány tvoří kladívka nebo různé varianty Y nožů. Pro delší životnost je plášť mulčovače osazen opotřebitelnou vložkou, kterou lze snadno vyměnit. Tím pádem zůstává plášť chráněn před poškozením. Pružinová pojistka zajišťuje vysokou ochranu v případě nárazu mulčovače na překážku. S mulčovací jednotkou lze pracovat jak přímo za traktorem, tak i vedle traktoru. Pro snadnou údržbu příkopů a mezí je pracovní rozsah - 65° - +90°.

Využití těchto mulčovačů prakticky není omezeno a oblíbené jsou u všech skupin zákazníků. Jako příklad lze použít zemědělce. V zemědělství do nedávné doby platilo, že mulčovače se pořizovaly především na mulčování travnatých ploch. Poslední dobou se však velmi často používají i k údržbě okrajů příjezdových cest a okrajů polí. Důvody jsou zřejmé. Tím, jak rostou rozměry traktorů i závěsných strojů, rostou i požadavky na příjezdové cesty. Ty jsou vinou plané vegetace často zarostlé a neposkytují dostatečnou průjezdnost traktorovým soupravám. Podobně jsou na tom i okraje polí. Neudržovaná vegetace poskytuje vhodné podmínky pro růst plevelů, které následně produkují obrovské množství semen. Ta se pak rozšiřují na ornou půdu a jejich likvidace stojí zemědělce nemalé prostředky. O snížení výnosů zemědělských plodin ani nemluvě. Plevele a náletové dřeviny mohou rovněž vést k poškození strojů. Ať už přímým kontaktem nebo jen pouhým faktem, že obsluha kvůli nim přehlédne překážky jako např. kameny, skruže apod. Tím, jak se planá vegetace na okrajích pole rozšiřuje, logicky klesá výměra orné půdy.

Stranové mulčovače Kuhn řady TB Select Vám pomohou vyřešit řadu problémů a pomohou Vám plně využít potenciál Vaší zemědělské půdy.

 Ing. Tomáš Vomela
KUHN CENTER CZ, a. s.

Foto:

Mulčovače se stále častěji používají na neprodukčních plochách

Jednoduchá údržba příjezdových cest pomocí mulčovače TB

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down