08.09.2015 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ani menší farmáři nepřijdou zkrátka

Pokud uvažujete o pořízení nového traktoru, má určitě cenu kontaktovat některého z autorizovaných prodejců New Hollandu. Nejen proto, že to k nim máte blízko a můžete se na ně spolehnout, ale také proto, že pro vás mají zajímavou nabídku.

Hlavní část výrobního portfolia traktorů značky New Holland s výkony od 55 do 115 koní najdete v rámci tří modelových řad - T4 PowerStar, T4 a T5.  Všechny tyto traktory jsou osazeny motorem o objemu 3,4 litru z produkce sesterského závodu FPT. Pro splnění nejnáročnější emisní normy samozřejmě potřebují elektronické řízení motoru. Bez toho se dnes již nikdo neobejde, a to ani domácí výrobce. Co si tedy dnes zvládnete opravit na novém traktoru domácí značky, jistě zvládnete i na traktoru New Holland. Ale zpět k motorům. Systém common rail přesným dávkováním paliva neomezuje jen emise, ale především šetří palivo a udržuje motor živý, když se dostane do náhlého zatížení – o tom svědčí i plochá křivka výkonu motoru mezi 1900 a 2100 otáčkami. Úsporu paliva výrobce udává v rozsahu 13 %. Když se zmiňujeme o úsporách, nemůžeme zapomenout na servisní interval, který činí 600 Mh. Ušetříte tak nejen za filtry a oleje, ale strávíte i více času produktivní prací na poli. Přijde vám objem motoru 3,4 litru na traktor málo? Snižování objemu motoru je trendem nejen u osobních automobilů, ale také v traktorech. Při recirkulaci spalin je výhodnější mít objem motoru menší, protože na jejich chlazení spotřebujete výrazně méně výkonu a tak například motor u traktoru T4.85 má téměř stejný točivý moment jako konkurenční traktor s objemem motoru 4,5 litru.

Pokud jde o eliminaci škodlivin, tak značka New Holland u normy Tier 4B jako první v Evropě využívá tzv. katalyzátor pevných částic (PM Cat.), který se nachází ve výfukovém systému traktoru za oxidačním katalyzátorem. Při průchodu PM katalyzátorem saze (pevné částice) shoří. Ani náhlý velký proud spalin a pevných částic tak filtr neucpe. Další výhodou je, že v PM katalyzátoru neprobíhá žádná regenerace, nevyžaduje zásah obsluhy a je zcela bezúdržbový. PM katalyzátor se nevyměňuje, protože jeho životnost je koncipovaná na celkovou životnost traktoru. Pokud jde o spolehlivost systému, dobrou zprávou pro farmáře jistě je, že FPT pro dopravní průmysl vyrobilo již 500 000 motorů s tímto katalyzátorem a fungují na výbornou.

Traktory řady T4 se zatím u většího počtu zákazníků neprosadily a to přesto, že jsou technicky nejbližším příbuzným oblíbeného traktoru T5050 a ve verzi Classic mají hodně zajímavou cenu. To každopádně neplatí o menších a slabších traktorech T4 PowerStar, kterých Agrotec a. s. prostřednictvím autorizovaných dealerů na trh dodal již několik desítek. Šlo především o model s výkonem 75 koní, který konkuruje obdobně výkonnému traktoru domácí značky. Po více než ročních zkušenostech si dovolujeme tvrdit, že traktory T4.75 PowerStar v pohodě zvládnou proběh 1500 Mh ročně v živočišné výrobě. S New Holland tak máte k dispozici nejen vyšší komfort obsluhy, ale i v praxi prověřenou spolehlivost. Se současným cenovým zvýhodněním od výrobce ve výši 65 000 korun se dostáváme k hranici osmi set tisíc korun.

Každopádně menším farmám sluší i větší stroje. Co takhle nový traktor T7.175 s čelním nakladačem? Šestiválcový motor, 140 koní jmenovitých, plynulá převodovka…. Přijďte se podívat na novinky u New Hollandu na Den Zemědělce do Kamene. Těšíme se na vás.

Ing. Aleš Petr

Agrotec a. s.

 

Foto:

Máme ověřeno, že T4 PowerStar zvládne roční proběh 1500 Mh v živočišné výrobě

Traktory T4 se hodí také na práci s čelním nakladačem

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down