02.12.2015 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jaká je budoucnost telemetrie?

Elektronika je v moderním zemědělství na vzestupu, to nelze popřít. Nejprve se začala uplatňovat při řízení motorů, převodovek a regulaci hydrauliky traktorů. Současně pomáhá i zvyšovat kvalitu a efektivitu práce u závěsných strojů. Platí to i o aplikační technice. Kromě automatické regulace množství postřikové jíchy či hnojiva v závislosti na pojezdové rychlosti jde o široké využívání signálu GPS pro vypínání aplikace na souvratích a fungování řízení sekcí v klínech či při objíždění překážek.

Elektronika je v moderním zemědělství na vzestupu, to nelze popřít. Nejprve se začala uplatňovat při řízení motoru, převodovek a regulaci hydrauliky traktorů. Současně pomáhá i zvyšovat kvalitu a efektivitu práce u závěsných strojů. Platí to i o aplikační technice. Kromě automatické regulace množství postřikové jíchy či hnojiva v závislosti na pojezdové rychlosti jde o široké využívání signálu GPS pro vypínání aplikace na souvratích a fungování řízení sekcí v klínech či při objíždění překážek. Stále více se dostává do popředí také variabilní dávkování hnojiv na základě aplikačních map, lokálně variabilní hustota výsevu klasických i úzkořádkových plodin a sbírání informací o pozemcích z navigačních systémů či z N-senzoru.

Pro zemědělce, kteří chtějí zvýšit efektivitu podnikání, existuje na trhu mnoho jednotlivých i ucelených řešení v oblasti precizního zemědělství. A to jak od specializovaných výrobců, tak i výrobců traktorů, sklizňových a závěsných strojů. Moderní sklízecí mlátičky mají značný výkonnostní potenciál, podobně to platí o výkonných traktorech; jejich využití závisí do značné míře na přístupu obsluhy. Proto může mít vedení podniku zájem na možnosti práci strojů sledovat na dálku bez nutnosti opakovaného ježdění na pole či telefonování.

Moderní systémy telemetrie se vyznačují krátkou dobou aktualizace na úrovni i jedné minuty, takže poskytují přesné informace o poloze stroje nebo celé skupiny strojů v reálném čase. Často bez ohledu na vzdálenost. Nicméně poskytují i celou řadu dalších užitečných informací, především ohledně nastavení mlátičky, jejího záznamu jízd po poli, době, kterou strávila stáním při volnoběhu motoru a další. Díky tomu dovolují práci mlátiček optimalizovat včetně následného vyhodnocení využití jejich potenciálu a pracovní doby.

Systémy telemetrie umožňují také vyhledat celou řadu rezerv v provozu výkonných traktorů. Ne všechny z nich jsou vybaveny automatickým společným managementem motoru a převodovky, který si otáčky motoru a vhodný převodový poměr hlídá sám. Právě toto nastavení má velký vliv na spotřebu paliva a díky telemetrii je možné sledovat nastavení traktoru na dálku, a případně porovnávat výkonnost a zároveň i spotřebu u stejných traktorů s různými řidiči.

Telemetrie je také vhodným nástrojem pro dálkovou pomoc řidičům při procházení menu ovládacích terminálů anebo při zaučování při práci s novými systémy. Některé systémy, fungující přes internet, umí také změny, provedené na náhledu terminálu v osobním počítači v kanceláři, automaticky provést i v terminálu traktoru. Dále je také zajímavá možnost zasílání zpráv či pracovních zakázek přímo do kabiny. Nakonec mohou i jednotlivé stroje komunikovat vzájemně mezi sebou pro zlepšení organizace práce, což je záležitost pro sklizňové či aplikační linky. Jak při sklizni zrna, tak i v průběhu aplikace kejdy nebo digestátu se uplatní systémy pro řízení flotil, jejichž základem je opět vzájemná komunikace mezi všemi členy řetězce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down