08.12.2015 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postřikovačů mají sedm

„Podíl samojízdných postřikovačů v posledních letech prudce stoupá. Je to dáno především vyšším plošným výkonem, precizním dávkováním, minimalizací úletu postřikové kapaliny při aplikaci a vyšší úrovní komfortu pro obsluhu.To jsou důvody proč se i společnost AGROSERVIS, 1. zemědělská a. s., rozhodla pro samojízdné postřikovače značky John Deere. Mají jich hned sedm.

Společnost AGROSERVIS, 1. zemědělská a. s., Višňové u Znojma, spolu se svými majetkově propojenými zemědělskými společnostmi, hospodaří na výměře přes 16 000 hektarů a patří k největším zemědělským podnikům u nás. K tak rozsáhlé prvovýrobě potřebuje podnik výkonné stroje, ve Višňové se osvědčily samojízdné postřikovače značky John Deere. „Postřikovačů značky John Deere máme sedm, šest pro aplikaci chemikálií a jeden slouží jako rozmetadlo minerálních hnojiv,“ prozradil Ing. Petr Sova, vedoucí servisu společnosti AGROSERVIS, 1. zemědělská a. s., Višňové u Znojma.

Novinka letošního roku

Na jaře jsme zakoupili nový postřikovač R 4045, jde o novinku, která se začala na trh dodávat teprve letos. Postřikovač R 4045 má objem nádrže 4500 l, je vhodný zejména pro podniky s větší výměrou polí. „U ochrany rostlin je jasný směr vývoje k přesnému dávkování přípravků a finančním úsporám. Omezení vynechávek a přesahů snižuje náklady na chemické prostředky. Řízení sekcí John Deere využívající GPS navigaci plně přebírá řízení jedenáct sekcí ramen, automaticky je zapíná a vypíná při vjezdu na stanovenou plochu nebo při jejím opuštění. Hlavní spínač je automaticky vypnut a znovu zapnut na souvratích. To se vyplatí zejména na nepravidelných tvarů polí. „Díky řízení sekcí John Deere jsme snížili spotřebu chemických prostředků až o sedm procent a omezilo se zbytečné přestříkávání pole,“ pochvaluje si agronom. Výhodu spatřuje i v širším rozchodu kol, respektive v menším počtu kolejových řádků, takže nedochází k pojezdům zasetých porostů.

„Různá místa na poli vyžadují různou úroveň ošetření plodin. U postřikovače R 4045 je možné nastavit variabilní aplikační dávky předem podle předpisových map. Software k tomu potřebný je instalován přímo v displeji GreenStar 2630,“ konstatoval Ing. Sova.*

 

Více informací naleznete v nejbližším čísle týdeníku Zemědělec a v prosincovém vydání časopisu Mechanizace zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down