04.01.2016 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Integrované, novátorské, inteligentní řešení

Secí stroj Kverneland Accord i-drill PRO je součástí zcela integrované soupravy rotačních bran a secího stroje Kverneland. Nehledě na integrovanou koncepci může být nosník výsevních botek rychle připojen nebo odpojen, čímž umožňuje, aby byly rotační brány také využívány samostatně.

Zásobník osiva je namontován přímo na tříbodový závěs rotačních bran Kverneland NG (modely NG-H a NG-S). Rozdělovací hlava osiva je namontována přímo na nosník výsevních botek, což umožňuje, aby byl obsah zásobníku osiva zvýšen až do 1800 litrů s využitím nástavby zásobníku osiva, dodávané na přání. Sklopný kryt výsevní skříně se může úplně otevřít a umožnit tak snadné plnění čelním nakladačem, vaky (Big Bag) nebo plnění šnekovým dopravníkem. Nakládací plošina mezi zásobníkem osiva a rozdělovací hlavou zajistí bezpečný přístup při plnění a údržbě. Pracovní světla, připevněná uvnitř a vně zásobníku osiva, umožní bezpečné využití dokonce i při práci v noci. Výsevní ústrojí je namontováno na levé straně stroje. Tato patentovaná konstrukce firmy Kverneland Accord umožňuje bezpečný a snadný přístup k výsevnímu ústrojí při kalibraci.

Základní vybavení pro vážení tj. kalibrační vak a váha je dodáváno jako standardní vybavení secího stroje i-drill PRO. Nastavitelný snímač minimální hladiny osiva v zásobníku osiva je chráněn pod kontrolním okénkem, které se může otevřít při nastavení ale také při údržbě. To umožňuje řidiči, aby se mohl podívat na hladinu osiva.

Novátorské a přesné ovládání hloubky pěchovacího „packer“ válce rotačních brán je nyní namontovano na nově vyvinutém paralelogramu. Přesná hloubka setí může být nastavena nezávisle na pracovní hloubce zpracované půdy bez ovlivnění opotřebení nožů rotačních bran. Paralelogramové spojení mezi skříní a válcem rotačních bran může být nastaveno v krocích po 2,5 cm snadno a bez potřeby nářadí. Nastavení se provádí na obou stranách rotačních bran, takže zajistí konstantní hloubku setí.

Rotační brány jsou umístěny přímo za traktorem, zásobník osiva přímo přišroubován na závěsu rotačních bran, to vše optimalizuje polohu těžiště, což znamená, že je zapotřebí menší zvedací síla a je zabezpečena lepší ovladatelnost traktoru. Silniční osvětlení je namontováno jako standardní vybavení. Zajistí bezpečnou silniční přepravu i za snížené viditelnosti.

Vysoká přesnost při nízkých nákladech

Již více než 20 let jsou známé kotoučové botky CX po celém světě. Nyní přichází Kverneland Accord s nově vyvinutou kotoučovou botkou CX-II. Ta kombinuje výhody stávající stále dodávanou botkou CX s nejnovějšími výsledky výzkumu a přáními zákazníků. Nová botka CX-II je přesná a velmi snadno nastavitelná. To zaručuje řádné fungování a vyžaduje méně energie k tahu než původní CX. Díky menšímu řeznému úhlu ocelového disku postačuje menší tlak na botku k dosažení konstantní hloubky setí až 8 cm. Bezproblémový provoz je zajištěn při práci při vysokých pracovních rychlostech a s velkým množstvím rostlinných zbytků na povrchu půdy. Rozestup botek CX II ve dvou řadách je 445 mm, což zaručuje maximální průchodnost posklizňových zbytků a pomáhá předcházet zablokování. Standardě dodávaná zatlačovací rolna zajistí optimální kontakt osiva s půdou za všech podmínek. Kotoučová botka CX II je k dispozici pro secí stroje Kverneland Accord: s-drill/s-drill PRO, i-drill PRO, mc-drill PRO a DF.

Něco z konstrukce kotoučové botky CX II

Poté, co byla půda připravena pomocí rotačních bran nebo kultivátoru, udělá ocelový kotouč o průměru 325 mm úzkou brázdu. Tento ocelový kotouč má řezný úhel pouze 5,4°, což způsobuje velmi malý odpor botek k tahu, a tím snižuje spotřebu energie. Potřebného přítlaku k zajištění optimálního pronikání secí botky do půdy může být dosaženo pomocí předpjaté pružiny, která je umístěna na rameni botek. Přítlak na botku je až 39 kg. Díky kombinaci ocelového kotouče a flexibilního plastového disku není třeba žádné škrabky, a tím se snižují náklady na drahé opotřebitelné díly. Botky CX II jsou naprosto bezúdržbové. Přítlačná kola zajistí optimální kontakt botky CX II s půdou. Nastavení hloubky se provádí bez použití nářadí a je možné několik druhů nastavení přítlačného kola vůči botce CX II. První je pevně nastavená pracovní hloubka na čepu oproti přítlačnému kolu nebo je možné nastavit plovoucí polohu zejména pro hladší chod v kamenitých podmínkách. Při podmínkách, kdy se kolo začíná nabalovat, je možné dát přítlačné kolo do odstavné mimopracovní pozice. Na mírně lepivé půdy se doporučuje volitelná škrabka přítlačného kola.

Secí stroj Kverneland DG, jako tažená verze modulárního secího stroje, je určen pro moderní velké farmy a podniky. Se záběrem 9 nebo 12 metrů a zásobníkem 6000 l je výkonnost toho stroje ohromující. Až 140 ha za den. Tento secí stroj kombinuje vysokou výkonnost a jednoduchost ovládání, aby přínos pro uživatele byl co největší. Zároveň umožňuje setí do mulče i klasicky zpracované půdy. Pro velké záběry je potřeba výsevních botek, které díky velkému počtu nevyžadují údržbu a samostatné nastavení. Toto je dosaženo velmi precizními botkami CX Ultra, se vzdáleností 46 cm mezi řadami botek a 12,5 cm mezi řádky. Pomocí systému „Active On“ může být docílen přítlak na botkách až 80 kg. Využívá se zde spojení tlakového systému na vlastní přítlak botek přes přítlačné pružiny a systému ovládání celých křídel přes celou šířku záběru. Je-li vysoký přítlak na botkách (zatažený píst), zvyšuje se zároveň tlak na křídla secího stroje, aby vnikání do půdy bylo stále rovnoměrné. Systém „Active On“ aktivně reguluje přítlak na botky pomocí tlakového sensoru, který zajišťuje stálé hodnoty pro přesné a rovnoměrné setí.

Secí stroj  Kverneland u-drill nabízí v oblasti kombinovaných secích strojů novou úroveň ovládání pracovních sekcí. Tento secí stroj pro přípravu půdy a setí při jedné operaci má modulární konstrukci, která zaručuje univerzální použití v rozličných podmínkách. Velký zásobník na osivo, zcela nové dávkovače osiva ELDOS s integrovaným elektromotorem a nové secí botky CD se dvěma ocelovými disky a přítlakem až 100 kg, to jsou jen některé základní přednosti tohoto secího stroje. Je plně ISO-Bus kompatibilní a umožňuje využití systému GEOcontrol pro precizní zasetí. Nastavení pracovních orgánů se provádí na ovládacím monitoru v kabině traktoru. Tedy hloubka diskové sekce, hloubka setí a přítlak na botky – to vše na barevném monitoru z místa řidiče. Při najíždění do řádku stačí aktivovat jediný hydraulický okruh a pracovní sekce se postupně zapojí do práce. Tento secí stroj je skutečně uživatelsky přátelský. Kverneland u-drill je nyní dodáván v záběrech 3 a 6 m jak v klasickém provedení, tak ve variantě s přihnojováním. Komfort obsluhy spolu s vysokou výkonností a kvalitou setí jsou zárukou pro vaši spokojenost s tímto strojem.
Chcete-li se přesvědčit, spojte se s námi a u-drill vám zapůjčíme na vyzkoušení.

 

Antonín Krátký, DiS.,

Ing. Radovan Malý

Kverneland Group Czech s. r. o.

Foto:

Snadný přístup k výsevnímu dávkovači a jednoduché nastavení výsevku

Secí kombinace složena z rotačních bran Kverneland NG H  3 m a secího stroje i-dril s kotoučovou botkou CX II

Kotoučová botka CX II

Secí stroj Kverneland u-drill  o záběru 6 m.

 

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down