04.02.2016 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Je efektivní souběžné ukládání hnojiva současně s pasivním zpracováním půdy?

Současnost je charakteristická rostoucími cenami minerálních hnojiv, a tak řada zemědělských podniků hledá cesty pro zvýšení efektivity hnojení. V souvislosti s tím roste význam efektivního základního hnojení. Hnojení, které se nechá provádět cíleně souběžně se zpracováním půdy, představuje řešení, které poskytne rostlinám potřebné živiny k dispozici co nejlépe.

Současnost je charakteristická rostoucími cenami minerálních hnojiv, a tak řada zemědělských podniků hledá cesty pro zvýšení efektivity hnojení. V souvislosti s tím roste význam efektivního základního hnojení. Hnojení, které se nechá provádět cíleně souběžně se zpracováním půdy, představuje řešení, které poskytne rostlinám potřebné živiny k dispozici co nejlépe. Spolu s vhodným vybavením, které představují speciálně konstruované zásobníky na hnojivo, je možné sloučit dvě původně samostatné operace do jediného přejezdu. Ve srovnání s hnojením při setí hovoří pro hnojení při zpracování půdy také logistické přednosti, a to zvláště tehdy, pokud je třeba aplikovat velké dávky hnojiv. Takto je možné eliminovat prostoje souprav traktoru se secím strojem, které tak mohou v sezóně dosahovat vyšší výkonnosti.

Výhodou samostatných zásobníků na hnojivo je to, že mohou být kombinovány se stroji na zpracování půdy různých značek. Dále umožňují uložení a dávkování osiva, a využití pro přísev meziplodin zároveň se zpracováním půdy. A to opět v agregaci se stávajícími typy kypřičů nebo podmítačů. Rozdělovací hlavy a semenovodné hadice bývají součástí zásobníkového systému. Není třeba provádět výsev meziplodin secím strojem v samostatném přejezdu. 

Zásobníky se agregují většinou do zadního tříbodového závěsu traktoru, případně v menším provedení i do závěsu předního. Mohou být též v provedení vícekomorovém, anebo jejich vnitřní objem je možné v případě potřeby rozdělit. Tím se podstatně rozšiřuje flexibilita využití.  Možné je případné souběžné ukládání osiva a hnojiva při jedné operaci, využitelné například při aplikaci startovací dávky hnojiva při setí meziplodiny, nebo zapravení dvou druhů osiv či hnojiv.

Při prvních podmítkách pak umožňuje agregace se zásobníky souběžnou aplikaci dusíkatého hnojiva pro vyrovnání poměru dusíku a uhlíku v půdě a urychlení rozkladu slámy.

Nově představený zásobník o objemu 1000 l může být připojen i přímo ke kypřiči, pokud má dostatečně robustní rám. Zásobníky o objemu 1900 l mohou nést standardní kolové traktory ve svém předním tříbodovém závěsu. Velké verze zásobníků o objemu od 3000 do i více než 4000 l jsou pak konstruovány pro agregaci do zadního tříbodového závěsu kategorie III/IIIN nebo IV, kterým disponují výkonné kolové nebo pásové traktory. Jejich základní rám je koncipován pro výkony traktoru až do 600 k a umožňuje agregaci s traktorem tak, aby byla dodržena co nejpříznivější poloha těžiště.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down