12.02.2016 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Samochod a další aplikační novinky

Firma Agrio Křemže má dobré renomé nejen na domácím, ale i na zahraničních trzích, zejména pak na trhu německém. Proto pravidelně vystavuje i na veletrhu Agritechnica. Vloni byla její expozice naplněna několika postřikovači, z nichž největší pozornost poutal nový samojízdný stroj Dino II.

Jednalo se o první, plně funkční prototyp a vlastně i první samojízdný postřikovač vyvinutý v ČR. Původní postřikovače Dino se totiž vyráběly na základě licence německé firmy Bräutigam.

Nový samochod je již ryze český a s trochou nadsázky dá se říci, že vyjma postřikovacích ramen je na něm vše nové.

Jako pohonná jednotka byl zvolen šestiválcový motor FPT o výkonu 210 kW (280 k), splňující emisní limit Tier 4f. Pojezdové ústrojí je od firmy Poclain a používá hydrogenerátor a čtveřici hydromotorů v každém z pojezdových kol. Toto řešení dovoluje snadné řízení kol obou náprav v klasických třech režimech. Pojezdové ústrojí má též systém pro zvýšení průjezdnosti v terénu, kdy jsou sledovány otáčky každého z pojezdových kol a v případě, že jsou zvýšeny nad stanovený limit, je omezena dodávka oleje k příslušnému hydromotoru, a tím více oleje je pak dodáváno do hydromotorů pojezdových kol, která jsou v záběru. Nejvyšší pojezdová rychlost byla zvýšena na 50 km/h a v možnostech ovládání pojezdového ústrojí nechybí Eco režim, který snižuje otáčky motoru při potřebě nižšího točivého momentu pro pojezdové ústrojí.

Odpružení podvozku je pneumatické, na rozdíl od předchozího Dina, u obou náprav. Nový je design stroje i jeho nádrž s objemem 6600 l. Ramena jsou původní a bez významnějších změn zůstal i systém postřikového ústrojí. Za zmínku stojí kabina nového postřikovače. Ta je převzata ze sklizňových strojů Claas, takže o komfort obsluhy je postaráno a navíc obsahuje i odpovídající systém filtrace, který je nutný při práci s chemickými látkami.

V tomto roce bude samojízdný postřikovač Dino II podroben provoznímu testování a po odstranění dětských nemocí, s nimiž výrobce počítá, se nový stroj objeví v nabídce firmy Agrio na počátku roku 2017. Souběžně s tím se bude dokončovat vývoj dalšího samojízdného modelu s nádrží o objemu 3000 až 3500 l, který bude umožňovat změnu rozchodu kol a též změnu světlé výšky v rozsahu od 1,3 do 1,9 m a ve vývoji je i provedení samojízdného postřikovače s nádrží o objemu 4000 až 4500 l bez stavitelné světlé výšky. Nový samojízdný postřikovač bude mít název Gekon a oficiální představení prvního prototypu proběhne na podzim letošního roku.

Jisté změny proběhly i na tažených postřikovačích NAPA, které mají nyní nový design, při jehož vývoji bylo pamatováno na zakrytování ovládacích prvků postřikovače, které jsou v činnosti jen při jeho plnění. Spolu s novým designem byly upraveny i tvary nádrží, které mohou být dodány v polyetylenovém nebo laminátovém provedení.

Firma Agrio uvádí svoji techniku pod sloganem „Nekompromisní české postřikovače“. K čemu se slovo nekompromisní váže, není zcela zřejmé, ale patrně k technické úrovni a nabídce modelů. Agrio totiž prodává devět modelových řad samojízdných, tažených a nástavbových postřikovačů a v jejich konstrukci nechybí všechny moderní prvky pro ovládání postřikového ústrojí, řízení postřiku podle GPS, bezpečné plnění chemikálií, či propracované systémy podvozku s pneumatickým odpružením náprav, řízením kol samojízdných i tažených strojů, odpružením ojí a velkým množstvím připojovacích koncovek, které vyhoví pro různé druhy traktorů agregovaných s taženými modely.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down