06.05.2016 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co nového mezi manipulátory a traktory?

Společnost Moreau Agri je dovozcem různé zemědělské techniky, mezi níž nechybí teleskopické manipulátory Manitou, dále traktory McCormick a Landini. Mezi touto technikou bylo na Techagru přítomno několik novinek, s nimiž v krátkosti seznámíme naše čtenáře.

Teleskopické manipulátory Manitou jsou na našem trhu žádané. Nejprodávanější je model MLT 845, pravděpodobně z pragmatických důvodů, kterými jsou velká nosnost i výška zdvihu (8 m; 4,5 t). Bezesporu zajímavý je však též model 735, který má sice nižší zdvih i nosnost, zato mu nechybí rychlost a obratnost. Z modelů MT 732 a MLT 735 pochází novinka v sortimentu, kterou je model MLT 732. Rám stroje je ze stavebního modelu MT 732, rameno a nápravy jsou ze zemědělského modelu MLT 735. A co přináší nový model pro uživatele? Je to především příznivá pořizovací cena, která je daná tím, že nejsou použity některé prvky zvyšující rychlost práce stroje. Tedy především jde o zubový hydrogenerátor s průtokem 104 l/min, výškou zdvihu 7 m, a nosností 3,2 tuny. Na druhé straně komfort ovládání je obdobný jako u modelu MLT 735, nechybí kombinovaný joystick JSM2, který dovoluje ovládat i reverzaci stroje, stokoňový čtyřválec Deutz je adekvátní pohonnou jednotkou a čtyřstupňová převodovka s hydrodynamickým měničem točivého momentu je pro manipulátory Manitou klasickou výbavou.
Další z představených novinek byl Manitou MVT 730. Na rozdíl od svého kolegy MLT 732 je vybaven hydrostatickým pojezdem a jeho hlavní devizou jsou vnější rozměry. Výška nepřesahuje 2 metry a šířka 2,1 m. Díky tomu je primárně určen k práci v prostorách s omezenou průjezdností.

S dobrými parametry

Nápisem novinka se na své kapotě pyšnil McCormick X7.670. Jde o zástupce nové sedmičkové řady, která pokrývá výkonnostní spektrum od 143 do 188 koní s využitím čtyř- a šestiválcových motorů FPT se vstřikováním Common Rail a systémem SCR. Uživatelé mají na výběr ze dvou typů převodovek. Jednak je to provedení 24/24 s čtyřmi při zatížení řazenými převodovými stupni, uspořádanými v šesti skupinách a dále je možná varianta převodovky plynulé. Přední náprava může být v odpružené verzi a u vývodového hřídele lze volit mezi čtyřmi rozsahy otáček. Hydraulický systém je s regulací LS a průtokem až 123 l/min, zvedací kapacita zadního TBZ dosahuje 9,3 t, předního 3,5 t. Vnější hydraulika má ve standardu tři páry rychlospojek, na přání jde jejich počet rozšířit až na pět. Komfortní kabina může být v odpružené verzi, základní ovládací prvky jsou soustředěné do loketní opěrky.

Nové speciály

Vystavenou novinku mezi traktory Landini zastupoval Rex 100F. Jedná se o traktor z inovované řady speciálů Rex, které jsou vyráběny v různých provedeních. Zatímco Rex F je viniční, nebo spíše sadařský traktor (podle rozteče meziřadí), provedení GE a GT již mají větší šířku, a tudíž jsou vhodné spíše pro klasické polní práce či jiné zemědělské agregace.
Nové traktory Landini Rex jsou vyráběny v sedmi variantách s maximálním výkonem motoru od 68 do 110 k. Pohonnými jednotkami jsou tří- a čtyřválce Perkins. Základní převodovka má pět převodových stupňů ve třech skupinách a mechanickou reverzaci, může být však doplněna o reverzaci při zatížení a dvoustupňový násobič točivého momentu. Vývodový hřídel je možný v konfiguraci otáček 540/540E a 540/1000 za minutu, přední je s otáčkami 1000 za minutu. Hydraulický systém je vybaven dvojicí čerpadel s průtokem 82 l/min (52 l/min je jen pro TBZ a vnější okruhy), nebo trojicí čerpadel, která průtok navyšuje o dalších 30 l/min. Zadní TBZ má nosnost 2,5 tuny a nechybí EHR, přední unese 2,4 tuny. Standardem jsou dva vnější okruhy s mechanickým ovládáním umístěné v zadu, na přání lze doplnit rozvaděč pro přední okruhy ovládané elektronicky. Pokud je použita kabina, je uložena na silentblocích, obsahuje klimatizaci a vzduchový filtr kabiny lze doplnit o uhlíkový filtr, určený pro zachycení škodlivých látek používaných při chemické ochraně rostlin.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down