31.05.2016 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový secí stroj ve službách

Zemědělský podnik Farma Miksa obhospodařuje 65 hektarů orné půdy a zároveň se zabývá i poskytováním profesionálních služeb. A to tradičně v oblasti sklizně pícnin, a od letošního roku také při zakládání porostů tržních plodin a kukuřice. Pro úzkořádkové či přesné setí využívají pracovníci podniku jeden stroj – pneumatický secí stroj Aerosem 3002 ADD firmy Pöttinger.

Firma Pöttinger přišla na náš trh s touto novinkou v roce 2015. A to se záměrem, nabídnout menším a středně velkým zemědělským podnikům jeden stroj, který je možné využívat jak k setí obilovin, luskovin či řepky, tak po krátké přestavbě i k setí kukuřice či slunečnice, ještě s možností přihnojování anebo setí podsevu. V České republice se tyto stroje velmi rychle etablovaly v praxi a provozně se osvědčují. Univerzálnost využití je také důvodem, proč se nový secí stroj stal majetkem Farmy Miksa.

Secí stroj byl pořízen před začátkem sezóny výsevu jařin 2016. Pracoval jak na vlastní orné půdě, tak především ve službách. Jedná se o nástavbovou verzi, agregovanou s rotačními bránami Lion 303.12, vždy o pracovním záběru 3 m. Stroj je tedy možné bez problémů transportovat po pozemních komunikacích. Rotační brány jsou osazeny celkem dvanácti hřeby a vykazují tak dostatečně intenzivní účinnost při obnově struktury v připravené půdě nebo i přímo v hrubé brázdě. Záměnou ozubených kol v převodovce pohonu je také možné změnit otáčky hřebů. S většími otáčkami hřebů by pak zvláště v připravené půdě bylo možné pracovat při ještě vyšších pojezdových rychlostech.

Secí stroj prováděl jak setí jarních obilovin, tak i silážní kukuřice, na ploše celkem 500 ha. Přestavba na setí širokořádkové plodiny zabere nejvýše 60 minut. Vzcházivost porostů byla vynikající, stejně jako podélné a příčné rozmístění osiva. Secí stroj také prováděl přísevy luk, při nichž jsou rotační brány Lion zvednuté ze záběru a stroj pojíždí po svém klínovém opěrném válci. Zájem o tuto službu je vysoký.*

Více informací přinese časopis Mechanizace zemědělství č. 8/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down