12.06.2016 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Největší výstava lesní techniky na světě

V okolí německé obce Roding v Bavorsku se konala výstavní a předváděcí akce lesní techniky s označením KWF-Expo. Zúčastnilo se jí 544 vystavovatelů a probíhala na ploše celkem sedmi hektarů. Ačkoli se nekonala prvním rokem, letos byla svou rozlohou největší akcí ve své historii. Také zájem odborné veřejnosti byl značný.

Vystavovatelé z celého světa představili svou techniku, zařízení a služby. Z oblasti těžby dřeva byly k vidění harvestory, vyvážecí soupravy, traktory pro přibližování dřeva s lesní výbavou, navijáky, motorové pily či ochranné pracovní pomůcky. Značný počet vystavovatelů prezentoval své stroje pro zpracování biomasy – štěpkovače. Jak v taženém provedení s pohonem od vývodového hřídele traktoru, tak i s vlastním motorem, případně v podobě nástavby na nákladní automobily. Ty jsou buď doplněny separátní kabinou anebo je jejich stávající kabina vhodně upravena tak, aby obsluha získala dobrý výhled na hydraulickou ruku pro plnění štěpkovače.  Dále byly prezentovány stroje od  štípačů dřeva až po plně automatické procesory.

K manipulaci s kulatinou či s dřevní hmotou lze využívat i pásová rypadla. Jejich výhodou je velká dostupnost i terénní průchodnost a značný hydraulický výkon. Výložník může být opatřen různým druhem příslušenství, které ve své expozici představila firma WOODCRACKER. Tato firma organizovala také praktické ukázky. Dvojice rypadel Liebherr Compact předvedla, jak široce mohou být tyto stroje využity ve spojení se zařízeními WOODCRACKER, jež odvádí užitečnou práci v celém logistickém řetězci zpracování biomasy.

Kromě samotné manipulace s kulatinou či s dřevní hmotou také ke krácení kulatiny či k drcení pařezů, těžbě stromů a keřů do průměru kmene od 15 do 55 cm, štípání silných kmenů anebo k separaci zeminy z dřevní hmoty. Rypadlo může v průběhu několika minut provést záměnu zařízení na výložníku díky systému Likufix pohodlně z kabiny. Firma WOODCRACKER přizpůsobila svá zařízení tak, aby bylo možné je připojovat a odpojovat k rýpadlům Liebherr s pomocí nového systému Likufix. Tím se využitelnost rypadel při těžbě biomasy a obsluze drtiče ještě zvyšuje. Vytěžený materiál zpracovával drtič Jenz BA 725. Velké rypadlo Lienbherr 924 bylo představeno se speciálními pásy s pryžovým povrchem.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství 8/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down