František Farka, Pavel Farka a Martin Farka jsou bratři a také všichni profesionální hasiči. Jejich společným koníčkem je rodinná farma zaměřená na produkci plemenných zvířat masného skotu limousin. Po pracovní době tráví na farmě i s rodinami veškerý svůj volný čas. A že jim to jde, dokazuje řada skutečností: jejich chov patří k nejlepším v republice, všechna nabízená zvířata se během aukcí pravidelně prodají a býk Vojta z Todně dokonce obdržel na letošní výstavě Země živitelka prestižní ocenění Zlatý klas.
Za devět let vyměnili na farmě téměř veškerou techniku, s níž začínali. Původní stroje měly malý záběr a byly technicky zastaralé, takže je postupem času nahradily nové traktory, žací stroje a lisy. Tedy technika nezbytná k výrobě kvalitní senáže a sena.
„Největší problém jsme ale měli se sklizní obilnin, neboť jsme byli vázáni na služby,“ vzpomíná Pavel Farka. „Když byl mokrý rok, čas na sklizeň se zkracoval, a tak jsme často sklízeli obilí, které už klíčilo v klasech. Místo potravinářské produkce s cenou pět tisíc korun za tunu bylo obilí vhodné akorát ke krmní ryb. Ztráty v takovém roce dosahovaly několik stovek tisíc korun. To nás přimělo k tomu, pořídit si vlastní sklízecí mlátičku. Původně jsme uvažovali o nějakém starším stroji. Pak se ale otevřela možnost čerpat z programu rozvoje venkova dotaci na sklízecí mlátičky a této šance jsme využili. Vybírali jsme z několika značek, zjišťovali jsme si parametry, ceny, objížděli jsme uživatele a sbírali informace. I z článků v týdeníku Zemědělce jsme se dozvěděli o finských mlátičkách Sampo. Zjistili jsme, že jde o jednoduché mechanické stroje ze švédské ocele s minimem elektroniky, které se osvědčují v náročných klimatických podmínkách Finska, jež se blíží našim podmínkám v podhůří Novohradských hor. A tak jsme si vloni pořídili mlátičku Sampo Comia C 8 s lištou o záběru 5,1 metru, s pohonem všech kol a širokými pneumatikami, která navíc vyšla finančně nejlépe.“
Po dvouletých zkušenostech mohu potvrdit, že mlátička Sampo Comia C 8 splnila vše, co jsme od ní očekávali,“ hodnotí investici Pavel Farka.*
Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 39.