05.12.2016 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Červené inovace mají stále zelenou

Jednou za dva roky, kdy se nekoná veletrh Agritechnica, pořádá společnost Grimme dny otevřených dveří. V polovině listopadu se do německého Damme vydávají tisíce pěstitelů brambor, cukrovky a zeleniny z celého světa, aby si prohlédly výrobní závody a seznámily se s novinkami. Společně s třeboňskou společností U + M Servis, která uvedenou techniku zastupuje na českém trhu, se letos do Damme vypravila i téměř třicítka českých pěstitelů. A naše redakce byla u toho.

Společnost Grimme proslulá výrobou kvalitní techniky pro pěstitele okopanin dodává svoje produkty do více než 110 zemí na celém světě. V rámci tradičního show představila inovace nejen u strojů na sázení a sklizeň brambor, ale také u techniky určené k manipulaci s bramborami.

Jako první předjely před pěstitele dva páskové sázeče brambor GB 330 a GB 215. První třířádkový stroj byl vybaven novými krojidly, která optimalizují ukládání hnojiva do řádku. Navíc byl osazen užšími radlicemi, takže sázeč je méně náročný na příkon, zvládne ho i slabší traktor. Nově koncipovaná oj, kterou naleznou pěstitelé brambor také u dvoj- či čtyřřádkových sázečů, pak umožňuje jejich snadnou agregaci s různými typy traktorů. Druhý dvouřádkový nesený páskový sázeč GB 215 doplňovala vpředu nesená fréza se zásobníky k aplikaci mořidla. Tato kombinace je určená do těžkých půdních podmínek.

Představen byl i zástupce miskových sázečů – čtyřřádkový model GL 420 v kombinaci s modrou půdní frézou Lemken. Tímto strojem firma Grimme prezentovala nejen trend, kdy se během jednoho přejezdu dokonale připraví půda, zasází se brambory a vytvoří se mohutné hrůbky, ale i to, že její sázeče lze kombinovat jak s frézami s vertikální osou rotace (Lemken) tak s frézami s horizontální osou rotace (Grimme GF 300).*

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 49

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down