02.02.2017 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S důrazem na jednoduchost konstrukce

Třetí lednovou sobotu tohoto roku proběhl ve Smidarech den otevřených dveří firmy OAO Gomselmaš, tentokrát pořádaný ve spolupráci se společností TOKO AGRI a. s. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout nejen sklízecí techniku Gomselmaš, ale i traktor Kirovec, nakladač JCB nebo přesný secí stroj MaterMacc.
Ve Smidarech sídlí odštěpný závod běloruského výrobce zemědělské techniky OAO Gomselmaš. Tuto techniku prodává nejen v rámci ČR, ale i v dalších evropských zemích. V loňském roce započala spolupráce s firmou TOKO AGRI a technika Gomselmaš je nyní nabízena i v prodejní síti rudické firmy.
Firma TOKO AGRI se v poslední době zaměřila na techniku ze zemí ležících východně od našich hranic. Dodává traktory Kirovec či půdozpracující stroje Promagro, které mají stejně jako známé traktory původ v Rusku. Technika Gomselmaš sice ruská není, ale konstrukčně je stejného ražení. Reprezentuje tedy spíše jednodušší stroje s příznivou pořizovací cenou, jednoduchou obsluhou, přiměřenou provozní spolehlivostí a levným servisem.

V letošním roce budou některé z modelů sklízecích mlátiček Gomselmaš inovovány. Půjde například o modely Palesse GS 12 A1 a GS 812, s nižší hmotností, plastovými částmi kapotáže a motory Mercedes splňujícími přísnější emisní limit. Upravené budou i kabiny u modelu GS 12, v nichž došlo například k přemístění řadicí páky, která bude nově ovládána pravou rukou. Novinkou letošního roku bude model GS 16 s devítimetrovým žacím válem, který nabídne vyšší výkonnost a bude tak vhodný nejen pro menší zemědělce, ale i klasické zemědělské podniky.

Gomselmaš vyrábí též řezačky, a to jak v taženém, tak nově i samojízdném provedení. Samojízdná řezačka Palesse FS8060 je novinkou loňského roku a naši zemědělci ji mohli zhlédnout při několika ukázkách ve sklizňové sezóně minulého roku. 

Novinkou v sortimentu firmy TOKO AGRI jsou přesné secí stroje MaterMacc. I tato technika, ač nemá svůj původ v Bělorusku ani Rusku, ale v Itálii, zapadá do konceptu razícího heslo jednoduchost v konstrukci i ovládání. K tomu se totiž již někteří zemědělci začínají znovu obracet. Snadné a mechanické nastavení secího stroje nebo jednoduché opravy, to jsou hlavní benefity značky MaterMacc, která byla ve Smidarech prezentována šestiřádkovým secím strojem MS 8130, jenž umí setí kukuřice na klasickou rozteč 70 nebo 75 cm. Krajní výsevní jednotky jsou na rámu posuvné, čímž je po složení možné dosáhnout transportní šířky tři metry. Výsevní kotouče jsou klasické koncepce, s průměrem 390 mm a nemusí se měnit s ohledem na velikost osiva. Vodicí kola výsevních jednotek mají možnost samostatného výkyvu, takže dobře kopírují terén, jednoduše, mechanicky a bez použití nářadí lze nastavit úhel a přítlak zamačkacích koleček. Stroj byl vystaven v provedení se zásobníkem na hnojivo o objemu 215 l, možné je i přihnojování  mikrogranulátem. Obdobný koncept je použit i u ostatních secích strojů MaterMacc, které jsou vyráběny v provedeních určených pro výsev čtyř až dvaceti čtyř řádků.

Staronovou novinkou na našem trhu jsou traktory Kirovec. Nejvíce je prodáván nejvýkonnější model s šestiválcovým motorem Mercedes o výkonu 428 k. Aktuálně vyráběná pátá generace traktorů s označením K 744R prošla jistými úpravami směřujícími ke zvýšení komfortu obsluhy zejména z pohledu snížení hlučnosti v kabině, která dosud nebyla na takové úrovni, na jakou jsou uživatelé moderní techniky zvyklí.

Shrnuto: Nabídka techniky od firem OAO Gomselmaš a TOKO AGRI cílí na zemědělce, kteří vyhledávají spíše jednodušší techniku s dobrou spolehlivostí, příznivými provozními náklady a jednoduchým servisem. Svoji roli při nákupu těchto strojů hraje i příznivá pořizovací cena.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down