16.03.2017 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hodnotná cena pro novou řezačku

V průběhu mezinárodního veletrhu zemědělské techniky SIMA 2017 byli oznámeni vítězové soutěže „Stroj roku 2017“. Firma Claas obdržela zvláštní cenu za svou samojízdnou sklízecí řezačku Jaguar s technologií SHREDLAGE®. Předání ocenění, které proběhlo na stánku francouzského časopisu Terre-net, přihlížel velký počet diváků.

Technologie, známá pod obchodním označením SHREDLAGE®, pochází původem ze Spojených států. Jedná se o nový způsob sklizně kukuřice na siláž, který využívá stále více producentů mléka v regionech s nízkým zastoupením travních porostů.

Kukuřice se při tomto způsobu sklizně řeže na řezanku s nezvyklou délkou od 26 do 30 milimetrů. Pro úspěch je rozhodující kvalitní rozvláknění stonku a rozdrcení zrna prostřednictvím vyměnitelného válce drtiče zrn MCC Shredlage. Tyto válce vykazují o padesát procent vyšší intenzitu narušení řezanky ve srovnání s válci MCC Classic. Na povrchu mají profil v podobě pilových zubů, doplněných přídavnou spirálovou drážkou. Válce mají každý 145 řad těchto zubů a rozdíl otáček na úrovni padesáti procent.

Optimální zpracování řezanky je závislé na celé řadě faktorů. Velikost mezery mezi válci ovlivňuje intenzitu narušení píce, počet zubů ovlivňuje příjem hmoty, rozdíl v otáčkách obou válců ovlivňuje úroveň tření a rozvláknění materiálu a svůj význam má i protiběžná spirálová drážka. Přitom dochází k několikanásobnému zvětšení plochy povrchu řezanky. Díky tomu se výrazně zlepší průběh bakteriální fermentace při silážování a především při trávení v bachoru krav.*

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down