09.10.2025 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Automatika kukuřičného adaptéru

Při sklizni kukuřice se adaptér stále častěji stává limitujícím faktorem, zejména u sklízecích mlátiček nejvyšší výkonnostní kategorie. Zvláště při sklizni suché zrnové kukuřice platí, že pokud nejsou nastavení adaptéru optimalizována, zvyšují se sklizňové ztráty. Na poli pak zůstávají uvolněná zrna a dokonce i celé kukuřičné palice. Současně se zvyšuje příjem nežádoucích částí rostlin do sklízecí mlátičky, což má za následek pokles výkonu mlácení a nárůst spotřeby nafty. Tento problém se ještě zhoršuje u heterogennějších porostů.

Společnost New Holland na tuto situaci reaguje novou optimalizační technologií "Automatizace kukuřičného adaptéru" pro dvanácti- a šestnáctiřádkové adaptéry. Jádrem systému je soustava senzorů. Zahrnuje ztrátové senzory v oblasti, děličů, dále senzory pro sklon rostlin kukuřice, sklon sběrače, rychlost otáčení válců a šířku odlamovací mezery.

V dolní části šikmého dopravníku je navíc umístěna kamera. Tato kamera pomocí navazujícího systému umělé inteligence (AI) registruje procento rostlin a podíl celých palic nebo zrn, které jsou přiváděny do sklízecí mlátičky. Ztrátové senzory ukazují množství odletujících zrn, což je známkou příliš intenzivního oddělování palic, zatímco světelná závora rozpoznává, zda jsou rostliny vtahovány do sběrací jednotky ve správném úhlu. Na základě všech těchto dat řídicí technologie nepřetržitě přizpůsobuje intenzitu sklizně a sklon sběrače aktuálním sklizňovým podmínkám.

Sníží ztrátu o 50%

Díky tomu dokáže plně automatizovaný kukuřičný adaptér snížit ztráty při sběru až o 50 procent. Současně se zlepšuje energetická účinnost sklizně zrnové kukuřice a sklízecí mlátička je konzistentněji využívána na hranici svého výkonu. To vede ke snížení nákladů, ulehčuje práci obsluze a tvoří základ pro budoucí plně automatizovanou sklizeň zrnové kukuřice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.