CEMOS Auto Chopping; ForageQualityCam; ForageCam

Claas; Fendt - AGCO GmbH; New Holland, ve spolupráci s KU Leuven, Mebios Biophotonics představily systém pro analýzu sklizené produkce, za který dostanou na veletrhu Agritechnica stříbrnou medaili.

Klíčovým ukazatelem kvality kukuřičné siláže je CSPS (Corn Silage Processing Score), který hodnotí stupeň zpracování zrna a je tak zásadním měřítkem kvality. Hodnota 70 % a vyšší je považována za velmi dobrou, protože nadrcená zrna zaručují vyšší konverzi živin z krmiva jak u skotu, tak v bioplynových stanicích. Donedávna bylo možné tuto hodnotu stanovit pouze v laboratoři, což bránilo okamžitým reakcím během sklizňového procesu.

Inovativní systém

Tento problém nyní řeší inovativní systémy od tří předních výrobců: společnosti Claas, Fendt a New Holland. Základem těchto technologií je kamera instalovaná ve výmetném komínu řezačky, která využívá umělou inteligenci (AI) k analýze struktury řezanky v reálném čase. Během analýzy AI nejprve odliší zrna od ostatních částí rostliny, následně změří všechny složky zrn a pro výpočet CSPS je rozdělí na frakce větší a menší než 4,75 mm, z čehož vypočítá procentuální poměr.

Díky tomu je řidič okamžitě informován o aktuální hodnotě CSPS na displeji v kabině a může ihned přizpůsobit nastavení drtiče (crackeru) aktuálním sklizňovým podmínkám. Tyto asistenční systémy slouží jako výkonný optimalizační nástroj, který zvyšuje průchodnost řezačky, snižuje opotřebení a spotřebu paliva. Navíc umožňuje dokumentaci pro konkrétní pole, což nabízí cenná data pro budoucí agrotechniku a výběr odrůd.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.