15.03.2023 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobré porosty a moderní technika

Základem kvalitní travní či jetelové senáže jsou rostliny. I ta nejlepší technika může jen přispět k zachování obsažných látek a vitamínů ve sklízeném krmivu. Proto péče o porosty objemných krmiv hraje podstatnou roli. Cílem správného agronomického přístupu a využívání moderní techniky a technologií je produkce krmiva, bohatého na energii a s dobrou stravitelností.

Výškou sečení se také na dlouho dopředu určuje složení travního porostu a ve chvíli sklizně úspěch při konzervaci zavadlé píce z důvodu obsahu příměsí. Zároveň na výšce sečení závisí také pracovní výška u následných sklizňových strojů, jako jsou obraceče, shrnovače a lisy či senážní návěsy nebo řezačky. Při sečení na příliš nízké strniště se do krmiva dostane příliš mnoho zeminy. Přímá souvislost mezi obsahem popelovin v píci a výškou sečení prokázala již řada praktických srovnání. U píce, sklízené sečením na nízké strniště, se zároveň i snižuje nutriční hodnota. Silážovatelnost je z důvodu zvýšeného podílu půdy v krmivu velmi negativně ovlivněna.

Zvláštní pozornost se správně zvolené výšce sečení doporučuje věnovat v případě, že se ke sklizni použije žací stroj se zařízením na souběžnou úpravu hmoty (prstový kondicionér nebo válcový mačkač). Žacími disky a noži uvolněná půda je působením kondicionéru či mačkacích válců ještě více promísena s krmivem. Tak je negativní vliv příměsí na silážovatelnost píce ještě výraznější. Proto se doporučuje zcela se zříci využívání zařízení na souběžnou úpravu hmoty, je-li třeba sklidit louky s velkým množstvím krtin či poškozené od myší. A pokud se sečou travní porosty v normálním stavu žacím strojem s kondicionérem, pak je vhodné výšku sečení ještě zvětšit o jeden centimetr. Tím se zabrání promísení a nalepování půdy na píci.

Více informací v Zemědělci č. 12/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down